Pirmasis juodųjų serbentų ūkis Gaurėje įsikūrė 2004 metais, kai ūkininkas Algirdas Macijauskas pasinaudojo kompensacija ams įsigyti ir iškart 13 ha apsodino juodųjų serbentų krūmeliais. Tuo metu atrodė, kad uogininkystės perspektyvos beribės, o juodųjų serbentų, kurie yra tikra vitaminų ir geležies bomba, visada reikės ne tik žmonėms, bet ir perdirbėjams.

Realybė pasirodė kitokia. Nors į ūkį uogų skintis atvažiuodavo būriai miestiečių, uogas teko ir patiems Macijauskams skinti, ir kitus samdyti, tačiau visų serbentų nuskinti vis tiek nepavykdavo. Lengviau ūkininkauti tapo, kai parengė ūkio modernizavimo projektą ir gavo 50 tūkst. eurų paramą uogų skynimo mašinai įsigyti.

Kadangi ūkininkas pats veždavo uogas pirkėjams, labai reikėjo autobusiuko, todėl ūkiui augant, A. Macijauskui ir vėl teko dairytis paramos. Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ dar 50 tūkst. eurų buvo skirta krovininio mikroautobuso ir serbentyno priežiūros technikai įsigyti.

A.Macijauskas neslėpė, kad naudojosi visa įmanoma parama, nes be jos nebūtų galėjęs supirkti visos nuo rankų darbo išsivaduoti būtinos technikos ir nebūtų suviliojęs į kaimą grįžti sūnaus. Proveržis įvyko 2016 metais, kai jie sukūrė savo ūkius ir visa šeima suvienijo pajėgas, o ekonomikos studijas baigusi Indrė Macijauskaitė sukūrė produkcijos realizavimo sistemą.

Macijauskų ūkis

Indrė tikina, kad tokių sunkių metų, kaip šie, jau seniai nebuvo. Ne tik dėl to, kad dalis juodųjų serbentų nušalo, o derlių dar labiau sumažino sausra. Pernai supirkėjai už kilogramą juodųjų serbentų mokėjo 1,50 Eur, šiemet dar nėra aišku, ar pavyks gauti bent 0,50 Eur.

„Per daugelį metų įpratome prie kainų svyravimo, bet kad dabar, kai viskas taip pabrango, ir visi skundžiasi, kad uogų šiemet nėra, serbentų kaina gali sumažėti tris kartus, tikrai nesitikėjome – tiek už uogas supirkėjai mokėjo tik 2018–2019 metais. Turėtume kitą pasirinkimą, tikrai neatiduotume pusdykiai“, – tikina Indrė.

„Kitu pasirinkimu“ rūpinasi jos brolis Audrius. Tauragės vietos veiklos grupė finansavo projektą „Ūkininko Andriaus Macijausko ūkio plėtra perdirbant žemės ūkio produktus“. Už skirtą paramą – 47 tūkst. eurų per praėjusius dvejus metus ūkininkas įsirengė patalpas perdirbimo cechui, sumontavo įsigytą inovatyvią džiovinimo techniką ir sulčių spaudimo įrangą, o praėjusį rudenį ją išbandė, spausdamas sultis ir tyres, džiovindamas vaisių ir uogų juosteles bei daržovių cukrintinius (cukatas). Šį rudenį šeima planuoja gaminti dar daugiau ir įvairesnės produkcijos. Šį rudenį šeima planuoja gaminti dar daugiau ir įvairesnės produkcijos.

Imtis patiems perdirbti uogas Gaurės ūkininkai nusprendė ieškodami būdo bent iš dalies apsidrausti nuo perdirbėjų kainų diktato. Už paramos lėšas nupirktu krovininiu mikroautobusu Macijauskai jau seniai važinėja į muges, kur parduoda ne tik sultis, bet ir įvairias tyres, džemus, džiovintų juodųjų serbentų juosteles. Tik iki šiol jas gamino ne patys, o tokius užsakymus atliekančios perdirbimo įmonės.

„Mums labai svarbi kokybė, kuria pelnome vartotojų pasitikėjimą, todėl ir toliau dirbsime šia kryptimi. Turime klientų, kurie mūsų uogas perka daugelį metų ir yra patenkinti iš jų pagamintais produktais. Nenuvilsime jų“, – užtikrino I. Macijauskaitė.

Macijauskų ūkis

Ryžęsi patys perdirbti užaugintas uogas, Gaurės ūkininkai plėsti verslą galės bendradarbiavimo principu. Tą daryti jiems padės Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginiame plane (SP) numatytos atskiros paramos priemonės labai smulkiems ir smulkiems-vidutiniams ūkiams. Strateginiame plane smulkių ir vidutinių ūkių plėtrai numatyta skirti 45 mln. Eur paramos, labai smulkių ūkių plėtrai – 15 mln. Eur.

SP naujovė – paramos labai smulkiems ūkiams galės kreiptis ir keli ūkio subjektai, įgyvendindami bendras investicijas, tokiu atveju didėja parama, taip pat būtų suteikiami prioritetiniai balai už bendrų investicijų įgyvendinimą. 2023-2027 m. laikotarpiu labai smulkiems ūkiams numatyta didesnė parama – iki 25 000 Eur. Jeigu projektą įgyvendins 2 ūkio subjektai, parama sieks iki 50 000 Eur, jei 3 – iki 75 000 Eur, o jeigu dalyvaus 4 ar daugiau ūkio subjektų – 100 000 Eur.

Reikia atkreipti dėmesį, kad parama bus mokama ne kaip išmoka, o kompensuojant ūkininkų išlaidas. Pagal Smulkių-vidutinių ūkių priemonę paraiškos taip pat galės būti teikiamos su partneriais, tačiau tai neturės įtakos paramos dydžiui.

Pagal priemonę „Smulkių – vidutinių ūkių plėtra“ galima didžiausia paramos suma projektui – 200 000Eur, didžiausias paramos intensyvumas – 65 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų.
Paraiškų priėmimas pagal abi šias priemones numatytas š. m. lapkričio – gruodžio mėnesiais.