Paramos paprašė daugiau kaip 10 tūkstančių smulkiųjų ūkių

Smulkūs ūkiai yra reikšminga Lietuvos žemės ūkio grandis, jie yra svarbūs kuriant trumpąsias maisto tiekimo grandines, tačiau dažnai jie stokoja lėšų ūkiams modernizuoti, pagerinti darbo sąlygas ir diegti inovatyvias technologijas. Tad siekiant sustiprinti jų konkurencingumą ir labiau orientuoti į rinką, jiems priimtina forma teikiama parama. Nacionalinės mokėjimo agentūros prie ŽŪM duomenimis, KPP laikotarpiu patvirtinta daugiau kaip 10 tūkst. paraiškų, jau išmokėta beveik 114 mln. eurų paramos.

2014-2020 m. KPP priemonės ,,Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sričiai ,,Parama smulkiesiems ūkiams“ skiriama paramos lėšų suma kelis kartus buvo didinama, keičiant KPP programą.

„Papildoma KPP parama šiai priemonei skirta atsižvelgiant į smulkių ūkių svarbą Lietuvos žemės ūkiui ir kaimui bei į didelį paramos poreikį šiems ūkiams. KPP įgyvendinimo laikotarpiu parama veiklos sričiai padidėjo nuo 12 mln. Eur (tiek lėšų buvo numatyta KPP) iki 134 mln., lėšos buvo didinamos keletą kartų“, – pabrėžė ŽŪM Europos Sąjungos reikalų ir paramos politikos departamento Paramos verslui skyriaus vyriausiasis specialistas Žilvinas Jasiulevičius.

Priemonė išliko labai paklausi

2023 m. spalio 31 – gruodžio 29 d. vykęs paraiškų teikimas pagal SP intervencinę priemonę ,,Labai smulkių ūkio plėtra“ parodė, kad parama smulkiems ūkiams yra labai reikalinga, o smulkieji ūkininkai siekia efektyvumo, nori įsigyti būtinos jiems žemės ūkio technikos ir įrangos.

Nors SP laikotarpiu šios priemonės reikalavimai ir kito, ji ir toliau išlieka labai paklausi – per du paraiškų teikimo mėnesius paprašyta beveik dvigubai daugiau paramos. nei tam buvo skirta. Kvietimo biudžetas sudarė 3 mln. Eur. Paraiškų teikimo metu sulaukta 110 paraiškų, prašoma paramos suma sudarė 5,8 mln. Eur.

Didelio pareiškėjų dėmesio sulaukė ir tuo pat metu vykęs paraiškų teikimas pagal SP intervencinę priemonę „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“. Kvietimui skirta 9 mln. Eur, o paprašyta 13,58 mln. Eur, paraiškų teikimo metu gauta 81 paraiška.

„2023 m. SP intervencinės priemonės ,,Labai smulkių ūkio plėtra“ paraiškų teikimo rezultatai parodė, kad nors priemonės tam tikri reikalavimai ir kito, labiausiai dėl pasikeitusios paramos teikimo formos, tačiau priemonė išliko labai paklausi“, – pastebėjo ŽŪM atstovas.

Jis pabrėžė, kad SP laikotarpiu didėjo paramos suma, kuri ūkininkams kooperuojantis gali siekti ir iki 100 000 Eur.

2023–2027 m. labai smulkiems ūkiams numatyta didesnė parama – iki 25 000 Eur (KPP laikotarpiu – 15 000 Eur). Jeigu projektą įgyvendins 2 ūkio subjektai, parama sieks iki 50 000 Eur, jei 3 – iki 75 000 Eur, o jeigu dalyvaus 4 ar daugiau ūkio subjektų – 100 000 Eur.

„Nors SP priemonėje taikomas kompensavimo būdas, kuomet paramos gavėjas įgyvendindamas projektą turi prisidėti ir nuosavomis lėšomis, tačiau paramos intensyvumas šioje intervencinėje priemonėje, palyginti su kitomis valdų priemonėmis, išlieka didžiausias – iki 85 proc. nuo tinkamų finansuoti išlaidų. Skolintinų lėšų poreikį mažina ir priemonėje galimas pasirinkti sąskaitų apmokėjimo būdas, kuomet nereikia iš anksto apmokėti visos išlaidų vertės, o tik apmokėti nuosavo indėlio dalį, kitai daliai pateikiant neapmokėtą sąskaitą, kurią reikės apmokėti tik po paramos lėšų išmokėjimo“, – aiškino Ž. Jasiulevičius.

2023–2027 m. laikotarpiu labai smulkių ūkių plėtrai suplanuota skirti 15 mln. Eur, o smulkių ir vidutinių ūkių plėtrai – 45 mln. Eur. Teikiant šią paramą norima paskatinti gaminti aukštesnės pridėtinės vertės žemės ūkio produktus, orientuotis į rinką, daugiau dėmesio skiriant naujoms technologijoms, skaitmenizacijai, taip pat siekiama paskatinti bendradarbiavimą įgyvendinant ūkininkų grupių projektus ir kolektyvines investicijas.