Sprendimas, kad daugiamečių pievų nemažėtų

Lietuvai šiemet pavyko išspręsti vieną aktualiausių ūkininkų problemų – daugiamečių pievų ir ganyklų atkūrimo klausimą. Jų šiais metais atkurti nereikės, tačiau tai nereiškia, kad nelieka įsipareigojimo dėl pievų išlaikymo. Prievolė, kad Lietuvos mastu daugiamečiais žolynais užsėtų plotų ir bendro žemės ūkio paskirties žemės ploto santykis nesumažėtų daugiau kaip 5 proc., palyginti su 2018 m. nustatytu referenciniu jų dydžiu, lieka galioti.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Europos Sąjungos reikalų ir paramos politikos departamento Išmokų už plotus skyriaus patarėja Rolana Miknevičienė pabrėžė, kad siekiant išlaikyti turimas daugiametes pievas bei sprendžiant daugiamečių pievų mažėjimo problemą Lietuvoje, 2023-2027 m. Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros strateginį planą buvo tikslinga papildyti nauja ekologine sistema, kuri būtų skirta daugiamečių pievų įkūrimui ir jų atnaujinimui bei priežiūrai.

Pagal šią naują SP ekologinę sistemą numatytos dvi veiklos: „Ariamosios žemės keitimas daugiametėmis pievomis“ ir „Daugiamečių pievų išlaikymas ir priežiūra“. Kiekvienai jų nustatytas 5 m. įsipareigojimų laikotarpis.

Pagal šios ekologinės sistemos veiklą „Ariamosios žemės keitimas daugiametėmis pievomis“ parama skiriama už ariamosios žemės plotų (įskaitant pievas iki 5 m.) pavertimą daugiametėmis pievomis, o pagal veiklą „Daugiamečių pievų išlaikymas ir priežiūra“ išmokos skiriamos už daugiamečių pievų išlaikymą ir jų priežiūrą.

„Plotai, dalyvaujant veikloje „Ariamosios žemės keitimas daugiametėmis pievomis“, pasibaigus 5 metų įsipareigojimų laikotarpiui, taps daugiametėmis pievomis. O plotai, dalyvaujant veikloje „Daugiamečių pievų išlaikymas ir priežiūra“, pasibaigus 5 metų įsipareigojimų laikotarpiui, išliks daugiametėmis pievomis“, – aiškino R. Miknevičienė.

Kokie įsipareigojimai pasirinkus naują ekologinę sistemą?

Kiekvienai naujos ekologinės sistemos veiklai nustatytas reikalavimas pirmaisiais įsipareigojimų laikotarpio metais iki einamųjų metų rugpjūčio 15 d. pasėti žolinius augalus ar jų mišinį.

ŽŪM atstovė pabrėžė, kad svarbu tai, jog dalyvaujantieji veikloje „Daugiamečių pievų išlaikymas ir priežiūra“ tai gali padaryti tik taikant bearimes technologijas. Antraisiais−penktaisiais įsipareigojimų laikotarpio metais įkurtų ar prižiūrimų pievų neleidžiama arti, taip pat neįdirbti bearimėmis technologijomis ir jų nepersėti.

„Taip pat kiekvienai veiklai nustatytas dar vienas svarbus reikalavimas – nenaudoti augalų apsaugos produktų, netręšti mineralinėmis trąšomis, o kai dalyvaujama veikloje „Daugiamečių pievų išlaikymas ir priežiūra“ – daugiamečių pievų plotuose negalima įrengti naujų sausinimo, drėkinimo sistemų“, – atkreipė dėmesį ŽŪM Europos Sąjungos reikalų ir paramos politikos departamento Išmokų už plotus skyriaus patarėja.

Tie ūkininkai, kurie nuspręs dalyvauti tiek vienoje, tiek kitoje naujos SP ekologinės sistemos „Ariamosios žemės keitimas pievomis, jų išlaikymas ir priežiūra“ veikloje, privalės kiekvienais įsipareigojimų laikotarpio metais prižiūrėti pievas – jas nuganyti ir (arba) nušienauti.

Tie pareiškėjai, kurie pasirinks naują ekologinę sistemą, bus skatinami išmokomis: už veiklą „Ariamosios žemės keitimas daugiametėmis pievomis“ numatyta 202 Eur/ha, už veiklą „Daugiamečių pievų išlaikymas ir priežiūra“ – 72,70 Eur/ha.