Pavyzdžiui, tokie elementai, kaip pelkės ir šlapynės, už kurių priežiūrą galima gauti išmokas. Tačiau jas reikės atitinkamai deklaruoti. Tai svarbu ne tik augalininkystės ūkiams.

Mėsinių galvijų, avių ir ožkų augintojai taip pat galės dalyvauti su gyvulių ganymu susijusiose ekoschemose „Kompleksinė pievų ir šlapynių priežiūros schema" ir „Ekstensyvus šlapynių tvarkymas", kuriomis siekiama skatinti ūkininkus išlaikyti ir prižiūrėti pievas iš šlapynes, saugoti jose esančias buveines ir saugomas rūšis.

Pagal 2022–2030 metų plėtros programos valdytojos Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos žemės ir maisto ūkio, kaimo plėtros bei žuvininkystės plėtros programos pažangos priemonę Nr. 15-001-06-02-02 „Didinti ŠESD absorbcinius pajėgumus (atkuriant pelkių (durpžemių) hidrologinį režimą)" iki 2026 m. II ketvirčio pabaigos numatyta atkurti 8 tūkst. ha pelkių.

Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginiame plane numatyta, kad parama pagal ekochemą „Ekstensyvus šlapynių tvarkymas" galėtų būti suteikta už beveik 76 tūkst. ha plotą per visą laikotarpį (arba apie 15 tūkst. ha kasmet).

Pradėkime nuo terminų.

Šlapynė - šlapias žemės plotas, kuriam būdinga savita augalija, pelkėjimo reiškiniai ir kurio ribos nustatytos teisės aktuose, pelkėjimo procesai nebūtini.

Pelkė - nuolat įmirkęs žemės plotas su tokiems plotams būdinga augalija, dažniausiai su durpių sluoksniu.

Pareiškėjai galės deklaruoti pelkes ir šlapynes, kurių plotai bus skelbiami paraiškų priėmimo informacinės sistemos elektroniniame žemėlapyje, sluoksnių sąraše pažymėjus žymimąją varnelę „Ekstensyvaus šlapynių tvarkymo teritorijos".

Šlapynėms palaikyti, buveinėms ir rūšims saugoti, gyvulininkystei skatinti skirta ekoschema
„Ekstensyvus šlapynių tvarkymas", pagal kurią per visą 5 metų įsipareigojimo laikotarpį skiriama po 242 Eur/ha kasmet. Ją įgyvendinantys pareiškėjai įsipareigos taikyti vėlyvesnį šienavimą – ne anksčiau kaip birželio 20 d., ekstensyvesnį 0,3–1 SG/ha ganymą, nušienautą žolę išvežti iki kitų metų kovo 1 d. Taip pat šlapynėse, kuriose įgyvendinama ši ekoschema, nebus galima arti, persėti jų kultūrinėmis žolėmis, įrengti sausinimo sistemą, naudoti augalų apsaugos produktus, tręšti mineralinėmis ir organinėmis trąšomis. Mažiausias plotas, už kurį mokama išmoka, 1 ha.

Ekoschema „Kompleksinė pievų ir šlapynių priežiūros sistema" siekiama išplėsti pievų tvarkymo apimtis, skatinti ekstensyvią gyvulininkystę, kartu gerinant Europos Sąjungos mastu saugomų pievų buveinių ir saugomų rūšių būklę. Pagal šią ekoschemą už ekstensyvų daugiamečių pievų tvarkymą ganant gyvulius bus mokama 192 Eur/ha, įsipareigojimo laikotarpis 1 metai, už EB svarbos natūralių pievų tvarkymą – po 297 Eur/ha ir už EB svarbos šlapynių tvarkymą – po 330 Eur/ha kasmet per 2 įsipareigojimo laikotarpio metus.