Atsakymas – galima, tačiau yra tam tikrų ribojimų ir niuansų ir toli gražu ne kiekvieną keliuką pavyks deklaruoti kaip kraštovaizdžio elementą.

Jeigu natūralaus lauko keliuko plotas atitiks nors vienam ekologinės sistemos „Kraštovaizdžio elementų priežiūra" kraštovaizdžio elementui keliamus reikalavimus ir bus laikomasi tam kraštovaizdžio elementui (šiuo atveju tai galėtų būti ežios (ribinės juostos), palaukės, vandens telkinių pakrantės) keliamų įsipareigojimų, tokį plotą bus galima deklaruoti kaip kraštovaizdžio elementą.

Tačiau jei keliukas bus nuolat naudojamas pagal jo pirminę paskirtį (žemės ūkio technikai važiuoti) ir bus be žolinės dangos ar su vyraujančiomis provėžomis, jis nebus laikomas kraštovaizdžio elementu.

Kraštovaizdžiui atkurti ir jo tradiciniam mozaikiškumui išsaugoti ūkininkai skatinami dalyvauti kompleksinės ekologinės sistemos „„Veiklos ariamojoje žemėje" veikloje „Kraštovaizdžio elementų priežiūra". Parama bus skiriama už kraštovaizdžio elementų tvarkymą ir naujų elementų įkūrimą, viršijant reikalavimus, numatytus 8-ajame geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės standarte „Mažiausia ariamos žemės, skirtos negamybiniams plotams arba objektams, dalis, o visame žemės ūkio paskirties plote – kraštovaizdžio elementų išlaikymas ir draudimas pjauti gyvatvores ir medžius paukščių veisimosi ir jauniklių auginimo sezonu" (GAAB8). Pasirinkę šią veiklą pareiškėjai privalės deklaruoti esamus arba ketinamus įrengti kraštovaizdžio elementus (pvz., ežias, palaukes, vandens apsaugos juostas ir pagriovius, pavienius medžius ir krūmus, jų juostas ar grupes, natūralios kilmės akmenynus, šakų ar kelmų krūvas, vandens telkinius (kūdras, tvenkinius, ežerėlius) ar kasmet užmirkstančias vietass ariamojoje žemėje) ir juos tinkamai prižiūrėti: šienauti, nenaudoti augalų apsaugos produktų, nearti prie pat šaknų ar po laja, neleisti apaugti sumedėjusia augalija.

Išmoka už esamų kraštovaizdžio elementų priežiūrą – 150 Eur/ha, už naujų žolinių elementų įkūrimą – 157 Eur/ha pirmaisiais metais, o už naujų medėjančių elementų sodinimą – 1329 Eur/ha pirmaisiais metais. Veiklos įsipareigojimų laikotarpis – 3 metai, paraišką teikiant kasmet.

Ūkininkai turės galimybę pasirinkti ne tik kompleksinės ekologinės sistemos „Veiklos ariamojoje žemėje" veiklą „Kraštovaizdžio elementų priežiūra, bet ir kitas šios ekologinės sistemos negamybines veiklas − „Trumpaamžių medingųjų augalų juostos" bei „Daugiamečių žolių juostos".

Pasirinkusieji veiklą „Trumpaamžių medingųjų augalų juostos" įsipareigos nuo balandžio 1 d. ikibirželio 1 d. pasėti medingųjų augalų mišinį, susidedantį iš ne mažiau kaip 3 rūšių augalų (pupinių ir (ar) nepupinių). Mišinys turi būti pasėtas ne siauresniuose kaip 3 m pločio laukuose. Bent vieną kartą nuo liepos 15 d. iki spalio 1 d. žolę visame apsėtame plote reikės nupjauti ir išvežti arba susmulkinti. Išmoka pagal šią veiklą – 180 Eur/ha. Įsipareigojimų laikotarpis – 1 metai.

Veikla „Daugiamečių žolių juostos" įpareigojama nuo balandžio 1 d. iki birželio 1 d. pasėti žolių mišinį, susidedantį iš ne mažiau kaip 3 rūšių pupinių ir (ar) varpinių žolių rūšių. Žolių mišinys turi būti pasėtas ne siauresniuose kaip 3 m pločio laukuose. Bent vieną kartą nuo liepos 15 iki spalio 1 d. visame šiai veiklai skirtame plote žolę nupjauti ir išvežti arba susmulkinti. Toje pačioje vietoje daugiametes žoles reikės auginti 3 metus.

Išmoka pagal šią veiklą – 170 Eur/ha kasmet per visą 3 metų įsipareigojimo laikotarpį, kiekvienais metais teikiant paraišką.

Tiek auginant trumpaamžių medingųjų augalų juostas, tiek daugiamečių žolių juostas draudžiama naudoti augalų apsaugos priemones, mineralines ir organines trąšas.

Tinkamas plotas išmokai pagal visas tris negamybines veiklas gauti – ne mažiau kaip 0,5 ha, o turintiems iki 10 ha pakaks ir 0,1 ha.

Kompleksinei ekologinei sistemai „Veiklos ariamojoje žemėje“ taikoma metodika, siekiant užtikrinti jos veiksmingumą ir efektyvumą – ūkininkai, norėdami dalyvauti šioje kompleksinėje ekologinėje sistemoje, privalės pasirinkti bent 3 veiklas, mažiausiai viena iš jų – negamybinė veikla, geriausiai atitinkanti ūkio poreikius (pasirinktinai iš veiklų „Kraštovaizdžio elementų priežiūra“, „Trumpaamžių medingųjų augalų juostos“, „Daugiamečių žolių juostos“, taip pat ekologinių sistemų „Ariamųjų durpžemių keitimas pievomis“ ir „Eroduotos žemės keitimas pievomis“ arba žaliojo pūdymo pagal GAAB8) ir šiai negamybinei veiklai skirti ne mažiau kaip 5 proc. savo deklaruotos ariamosios žemės, o likusios – gamybinės veiklos (pasirinktinai iš veiklų „Veiklos ariamojoje žemėje − Augalų kaita“, „ Veiklos ariamojoje žemėje −Tarpiniai pasėliai“, „ Veiklos ariamojoje žemėje −Sertifikuotos sėklos naudojimas“, „ Veiklos ariamojoje žemėje −Tausojamosios žemdirbystės technologijos“). Ekologiniai ūkiai turės galimybę dalyvauti ne daugiau nei dviejose gamybinėse veiklose (išskyrus veiklą „Veiklos ariamojoje žemėje −Sertifikuotos sėklos naudojimas“).

Ūkininkų, pasirinkusių dalyvauti tik negamybinėse veiklose, nebus reikalaujama dalyvauti gamybinėse veiklose. Ši metodika netaikoma tiems ūkiams, kuriems netaikomas ir GAAB8 – visų pirma, ūkiams, deklaruojantiems mažiau nei 10 ha ariamosios žemės, taip pat ūkiams, kuriuose daugiau kaip 75 proc. ūkio ariamosios žemės yra daugiametės pievos arba naudojama žolei ar žoliniams pašarams auginti, pūdymui palikta žemė arba yra naudojama ankštiniams augalams auginti, arba naudojama keliais minėtais tikslais.