Pagrindinis naujienų portalas DELFI kartu su bendrove „Lietuvos draudimas“ pradeda projektą „Pykčio keliuose žemėlapis“. Socialinio projekto tikslas – mažinti Lietuvos keliuose esantį pykčio, agresijos lygį ir taip spręsti eismo saugumo problemas, mažinti avaringumą, didinti pozityvumą ir komfortą keliuose, malonumą vairuoti.

Saugumo ekspertai tvirtina, kad pyktis ne tik emociškai apkartina mūsų keliones, didina įtampą, bet ir skatina agresyvų, chuliganišką vairavimą, kelių eismo taisyklių pažeidimus, lemia avarijas. 

Viena iš kovos su pykčiu keliuose kampanijos priemonių – kelio informaciniai stendai „Įsijunk šypseną“, skirti paskatinti vairuotojus vairuoti draugiškiau.

Šį naują stendą iš ekspertų atrinktų variantų išrinko patys žmonės – balsavimas vyko DELFI portale bei „Lietuvos draudimo“ puslapyje.

Psichologų teigimu, šypsena yra vienas stipriausių ginklų mažinant pyktį ne tik kelyje, bet ir kitose situacijose – svarbu tik, kad šypsena būtų nuoširdi, o ne ironiška. Tai, kad šis ženklas veiksmingas, rodo ir 2014 m. viduryje atliktas tyrimas Vilniuje. Jis parodė, kad 88 proc. vairuotojų „Įsijunk šypseną“ ženklas sukelia teigiamas emocijas, o net 45 proc. vairuotojų, pastebėję šį ženklą, nusišypsojo.

Šiuo metu šių kelio informacinių stendų visoje Lietuvoje jau įrengta 38 vietose.

„Iki šiol visų gatvėse stovinčių „Įsijunk šypseną“ ženklų vietas parinko eismo saugumo specialistai, todėl dabar norime įtraukti visuomenę, kad patys eismo dalyviai siūlytų vietas, nes tyrimai rodo, kad su pykčiu keliuose susiduria praktiškai visi vairuotojai.

„Pykčio keliuose žemėlapis“ leis identifikuoti, kuriose vietose vairuotojai dažniausiai susiduria su piktais vairuotojais ar supyksta, susierzina patys. Įvairiose šalies vietose, kurias pažymės daug vairuotojų, ketiname įrengti „Įsijunk šypseną“ ženklus, kad jie vairuotojams suteiktų teigiamų emocijų ir primintų vairuoti draugiškiau“, - sakė „Lietuvos draudimo“ valdybos narys, Privačių klientų departamento direktorius Raimondas Geleževičius.

DELFI pateiktame interaktyviame žemėlapyje vairuotojai galės pažymėti savo miesto problemines vietas, kuriose jie dažniausiai susiduria su piktais vairuotojais, supyksta ar susierzina patys. Sudaryta galimybė prie konkrečios vietos žemėlapyje palikti komentarą, kuriame pasidalintumėte, kuo ši vieta trikdo jūsų vairavimą.

Tikimasi, kad visuomenė pasiūlys daugiau nei 1000 vietų ir bendradarbiaudami su Lietuvos savivaldybių asociacija bei Lietuvos automobilių kelių direkcija galiausiai identifikuosime tas, kurios eismo saugumo atžvilgiu yra aktualiausios.

Vairuotojus kviečiami būti aktyvius ir siūlyti vietas, kuriose turėtų iškilti „Įsijunk šypseną“ ženklai. Žymėti vietas žemėlapyje galima iki kovo 26 dienos.