Atsako "Northway" medicinos centro šeimos gydytoja-pediatrė Regina Balčiūnienė:

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, daugiau nei pusė vaistų vartojama neracionaliai: vieni žmonės jų vartoja per daug, kiti tai daro neteisingai, treti - nepakankamomis dozėmis.

Šeimos gydytoja - pediatrė Regina Balčiūnienė
Pastebėję pirmuosius ligos simptomus, žmonės dažnai skuba į vaistinę, perka vaistus ir tikisi greitai pasveikti. Vaistinėse gausu įvairių vaistų nuo peršalimo, ir dažnai skiriasi vaistų pavadinimai, tačiau jų veikliosios medžiagos yra tos pačios. O žmonėms atrodo, kad tai kitas vaistas. Dažnai naudojami vaistai nekreipiant dėmesio į jų sudedamąsias dalis. Daugumos vaistų nuo peršalimo sudėtyje yra paracetamolio, pseudoefedrino.

Dažnai pasitaikantys pažeidimai – per didelės ar nepakankamos dozės. Visa tai kelia grėsmę sveikatai. Kartu sergama ne viena, o dviem, trimis ar daugiau ligų. Ir kiekvieną reikia gydyti atskirai. Suderinti vaistus yra sunku, tad daugėja komplikacijų, kurias sukelia netinkamas vaistų vartojimas.

Daugelis žmonių nežino medikamento galimo šalutinio poveikio net ir tada, kai jį vartoja. Tačiau jei pasireiškė vienoks ar kitoks šalutinis poveikis, savigyda užsiimantis žmogus nesupranta, kad jo sveikatai gresia pavojus. Kai kurių vaistų šalutinis poveikis yra gana neįprastas, pvz., odos bėrimas, nuovargis, pilvo skausmas...

Net ir žolelės gali būti pavojingos sveikatai, jeigu vartojamos kartu su tam tikrais vaistais. Pavyzdžiui, jonažolė, kuri padeda susikaupti ir gerina nuotaiką, gali kliudyti organizmui įsisavinti kitus vaistus.

Netinkamas vaistų vartojimas gali turėti drastiškų pasekmių. Dozės didinimas kelia perdozavimo arba priklausomybės riziką – tuomet reikia vartoti daugiau vaistų, norint pajusti efektą; o perdozavimas gali sukelti apsinuodijimą, gyvybiškai svarbių organų funkcijos sutrikimą.

Seniai žinoma, kad antibiotikų vartojimas ir bakterijų atsparumas yra tarpusavyje susiję. Netinkamas ir netikslingas antibiotikų vartojimas didina mikroorganizmų atsparumą antimikrobiniams vaistams ir kelia pavojų sveikatai.

Norite sužinoti, kaip apsisaugoti nuo virusų bei ligų ir kaip jas įveikti? Klauskite gydytojo patarimo, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją