Atsako "Northway" medicinos centro šeimos gydytoja-pediatrė Regina Balčiūnienė.

Atšalus orams, sulėtėja visi organizme vykstantys cheminiai procesai. Dėl to, kūne kaupiasi nuodingos medžiagos, užsiteršia ląstelės, sutrinka jų mityba, sukeldami rimtus sveikatos sutrikimus, sutrinka kraujotaka. Natūralu, kad mūsų kojos ir rankos yra jautrios šalčiui ir greitai atvėsta. Pagal anatominę žmogaus sandarą, pėdos ir plaštakos turi mažiau raumens audinio, mažą riebalų kiekį, smulkias kraujagysles, kurios greitai spazmuoja ir sumažėja šilumos kiekis.

Šeimos gydytoja - pediatrė Regina Balčiūnienė
Jei patalpoje rankos neatšyla – pamasažuokite, pamankštinkite, tuomet pagerėja kraujotaka ir rankos sušyla.

Jei jau sušalote kojas, padarykite karštas kojų voneles. Greičiausias būdas - į karštą vandenį įdėti valgomosios druskos ir pamirkyti kojas 10-15 minučių. Pagerės kraujotaka, kojos sušils. Galima į vonelę įberti rozmarino, raudonėlio, imbiero. Tinka vonelės iš garstyčių.

Labai gerai karštos kojų vonios – vis papildomai įpilkite karšto vandens, kol kojos sušils, tuomet rekia ištrinti frotinu rankšluoščiu, užsimauti šiltas kojines, jei galite - geriau vilnones.

Jei stipriai sušalote kojas, būtina kuo greičiau aktyvuoti kraujotaką - tam tinka kontrastinės kojų vonios. Jos ypač naudingos grūdinant kojas. Į vieną vonelę įpilkite šalto vandens, į kitą - karšto. Pakaitomis palaikykite po penkias minutes šaltoje vonelėje, vėliau karštoje.

Labai svarbu pastoviai gerinti rankų ir kojų kraujotaką. Čia jums padės mankšta. Pasimankštinus rytais pagerėja kraujo pritekėjimas į galūnes ir bendra savijauta. Išeinant iš namų būtina išgerti šiltos arbatos ar kavos. Šiltai apsirengti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją