Jaučio kepenys - labiausiai paplitusios ir visiems prieinamos, iš visos kepenėlių šeimos išsiskiria ganėtinai švelniu skoniu.

Veršiuko kepenėlės pagal skonį primena jaučio, bet yra gerokai švelnesnės ir brangesnės.

Ėriuko kepenėlės - labai švelnus ir subtilus produktas, o gaminamos panašiai kaip ir veršiuko, tai yra, kepamos pagardintos įvairiais prieskoniais ir patiekiamos su daržovėmis ir padažais.

Vištos kepenėlės - labiausiai paplitęs delikatesinis produktas iš visų kepenėlių rūšių. Jas reikia gerai apžiūrėti, išpjaustyti plėveles ir gyslas, ir tuomet kelias valandas mirkyti piene.

Ančių ir žąsų kepenėlių galima nusipirkti kaip fua gra itin brangiose parduotuvėse arba turguose - paprasčiausių ančių ir žąsų. Antrojo varianto kepenėlės ne tokios riebios ir brangios, bet vis tiek labai skanios ir švelnios. Ančių ir žąsų kepenėlių nereikėtų ruošti grietinės padaže, nes jos yra labai riebios.

Kad ir kokias kepenėles pirktumėte, jos turi blizgėti, paviršius turi būti glotnus, vientisos faktūros. Jaunų gyvulių kepenėlės būna šviesiai raudonos spalvos. Kuo raudona spalva intensyvesnė, tuo senesnis buvo gyvulys.

Kalorijų 100 g produkto:
- konservuotos menkių kepenėlės - 613 kcal,
- vištų kepenėlės - 140 kcal,
- jaučių kepenys - 100 kcal.

Nauda sveikatai

Kepenėlėse gausu visaverčių baltymų. Jose yra gyvybiškai svarbių organizmui mineralų (geležies, vario, kalcio, natrio ir ypač cinko), vitaminų (A, B1, B2, B6, B12, C, E), nepamainomų aminorūgščių. Kepenėlių sudėtyje esantis heparinas reguliuoja kraujo krešumą, todėl jų rekomenduojama valgyti norint išvengti infarkto ir aterosklerozės.

Šis produktas ypač naudingas mažakraujyste sergantiems vaikams, nėščiosioms, rūkaliams, taip pat tiems, kurie reguliariai vartoja alkoholio. Tiesa, kepenėlių daug valgyti nerekomenduojama pagyvenusiems žmonėms.

Kepenėlės su obuoliais

Reikės:
- 500 g jaučio kepenų,
- 3 saldžiarūgščių obuolių,
- 2 svogūnų,
- 50 g sviesto,
- 2 šaukštų aliejaus,
- šaukštelio cukraus,
- druskos, pipirų, maltų kmynų, kalendros.

Kepenėles supjaustykite 1,5-2 cm storio gabalėliais. Obuoliams išpjaukite šerdis ir supjaustykite juos skiltelėmis. Keptuvėje ištirpinkite pusę kiekio sviesto ir aliejų, apkepkite obuolius iš abiejų pusių iki auksinio atspalvio. Obuolio skilteles išimkite ir sudėkite į lėkštę, toje pačioje keptuvėje apkepkite griežinėliais supjaustytą svogūną. Išimkite. Po to sudėkite likusį sviestą ir ant stiprios ugnies 3-4 minutes apkepkite prieskoniais pagardintas kepenėles. Sluoksniuokite obuolius ir kepenėles bei svogūną.