Daugeliui mūsų, pamažu šylant orams, tampa sunku susikaupti, suprastėja atmintis, pasireiškia dirglumas, apima nemotyvuotas pyktis, vargina jaudulys dėl smulkmenų, būna sunku atsipalaiduoti. Visa tai turi įtakos darbingumui ir šeimos gyvenimui.

Objektyvių priežasčių tokiai savijautai tarsi ir nėra. Ar žinote, kad dėl to kaltas dažniausiai būna magnio trūkumas?

Taip pat skaitykite:

Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Virginija Bečelytė:

Mokslininkų teigimu, magnis - vienas žmogaus organizmui reikalingiausių mineralų. Jis būtinas, kad ląstelės turėtų pakankamai energijos ir galėtų normaliai funkcionuoti. Trūkstant magnio, sutrinka kitų mineralų bei mikroelementų apykaita organizme, silpsta nervai bei raumenys, kitaip tariant, mūsų kūnas išsiderina.

Neretai žmonės, kuriems nepakanka magnio, jaučia niekuo nepaaiškinamą vidinį nerimą, stresą, širdies ritmų sutrikimus, raumenų mėšlungį, pirštų galiukų tirpimą, jiems gali suktis galva, ūžti ausyse. Jei magnio trūksta ilgą laiką, kraujagyslių sienelėse ima kauptis kalcio druskos, padidėja cholesterolio kiekis.

Atlikti tyrimai parodė, kad magnio atsargas organizme ypač sparčiai mažina nuolatinis stresas ir intensyvus gyvenimo ritmas. Daug įtakos jo koncentracijos kiekiui turi ir stiprus ilgalaikis triukšmas bei pernelyg ryškios šviesos, gryno oro stoka, nepilnavertė mityba.

Pasitikrinkite, ar jūsų organizmas nejaučia magnio stygiaus. Ši patikra neskausminga ir nieko kainuoja, jums tereikia atsakyti į kelis klausimus „taip“ arba „ne“:

1. Ar dažnai jūsų raumenis (ypač naktimis) sutraukia mėšlungis?

2. Ar skundžiatės širdies „permušimais“?

3. Ar dažnai tirpsta kojos ir rankos?

4. Ar dažnai patiriate stresą?

5. Ar dažnai vartojate alkoholį?

6. Ar daug sportuojate?

7. Jūs labiau mėgstate baltos duonos gaminius, nei juodą grūdėtąją duoną?

8. Jūs retai valgote šviežias daržoves ir vaisius?

9. Gamindami daržoves, jas verdate dideliame vandens kiekyje?

10. Ar pirkdami mineralinį vandenį atkreipiate dėmesį į jame esantį magnio kiekį?

Jei į daugelį klausimų atsakėte „taip“, jūsų organizmas nepakankamai aprūpintas magniu. Šio elemento ypač turtingi šie maisto produktai: duonos gaminiai iš grubiai maltų grūdų miltų bei kruopos, pupos, žirniai, riešutai, daržovės, abrikosai. Pieno produktuose magnio yra palyginti nedaug, bet juose šis elementas yra lengvai pasisavinamoje formoje. Daugiausia magnio turi žuvis (ypač lašišinė), chalva, soja, šokoladas, švieži vaisiai, arbūzai.

Tinkama mityba, žinoma, yra pagrindinis magnio šaltinis, tačiau produktai, kuriuos vartojame šiandien, ir ypač pavasarį, šio mineralo savo sudėtyje turi labai nedaug arba jo neturi visai (pavyzdžiui, dirbtinai išaugintos ar per visą žiemą cheminių priemonių pagalbą išlaikytos daržovės, vaisiai). Todėl labai svarbu organizmą magniu aprūpinti papildomai – vartoti šio mineralo turtingų maisto papildų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją