Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.

Pusryčiai

500 ml obuolių ir morkų sulčių, kivis, apelsinas, kriaušė, greipfrutas.

Šiandien sugalvojau paįvairinti pirmo pusdienio valgiaraštį ir mažiau valgyti bananų. Vaisius suvalgiau su malonumu, bet sotumo nepajutau, tad sudorojau net keturis bananus. Dabar jaučiuosi daug geriau.

Galiu išvesti paralelę tarp eksperimento ir mano ankstesnių mitybos įpročių – visada valgydavau labai sočius pusryčius, pietų nevalgydavau arba minimaliai užkąsdavau, vakarienei suvalgydavau ko nors lengvo.

Pastebiu tokį patį modelį ir perėjus prie žaliavalgystės. Na, organizmas pereinamoje stadijoje, per daug jo neapsunkinsiu. Beje, valgymas tris kartus per dieną jau seniai tapo praeities mitu. Šiuolaikiniai dietologai ir patyrę praktikai pataria valgyti tik tada, kai jaučiate stiprų alkį. Prašau nepainioti su „kažko noriu, pati nežinau ko“ ar „norisi ką nors sukrimsti“. Šie pojūčiai vadinami nuoboduliu, o ne alkiu. Alkis jaučiamas tada, kai skrandis siunčia pavojaus signalus.

Pietūs

Pietums – vaisiai. Su vaisių dietomis esu eksperimentavusi anksčiau. Vaisiai visada puikiai tiko mano dienotvarkei. Juos greitai įsisavina, jiems paruošti visiškai nereikia laiko (net salotoms reikia bent 5 – 10 minučių). Jie greitai suvirškinami ir suteikia energijos fiziniam ir protiniam aktyvumui, o man ir norintiems sutaupyti laiko bendraminčiams tai svarbiausia.

Vaisius net prie stalo darbe galima suvalgyti. Žinoma, to nepatariu, nebent kiltų ekstremali situacija. Na, ir vaisiai – skonių ir aromatų puokštė. Aš mėgstu vaisius ir dar nesutikau žmogaus, kuris nė kiek nevalgytų vaisių. Kelias dienas valgysiu vaisius, o vakarais – salotas ir truputį riešutų. Tada lengviau išvengsiu netinkamų derinių, nes visą dieną valgysiu tik cukrų ir angliavandenius, o vakare – truputį riebalų, kurie puikiai dera su žalumynais ir daržovėmis.

Žinoma, prireiks laiko, kad suprastumėte, ko ir kiek pirkti. Štai aš mėgstu apsipirkti kartą per savaitę ir darbo dienomis nebesukti galvos. Kol kas negaliu teisingai apsiskaičiuoti ir tenka užbėgti į parduotuvę, nesulaukus laisvadienių. Kelis kartus nusipirkau per daug žalumynų, kurių dalį teko išmesti, nes nesusiplanavau valgiaraščio savaitei. Dabar jau aiškiau suvokiu, ko kiek reikia. Žinau, kad aš – ne teoretikė, o praktikė. O jūs?

Energijos lygmuo stabilus, apsnūdimo, vangumo nejaučiu. Priešingai – kūne ir prote jaučiu lengvumą, darbus nudirbu greitai, be dvejonių ir atidėliojimų.

Iki šios dienos energija nekontroliuojamai šokinėjo aukštyn žemyn. Tai kiek išsekina, bet kantriai lauksiu rezultato. Aš įsitikinusi, kad verta palaukti, nes energijos antplūdžiai sukelia ekstazę.

Termiškai apdoroto maisto nė kiek nesinori, mintys ramiai koncentruojasi į būtinas užduotis.

Akivaizdžiai pašvarėjo oda. Šią savaitę pradėjau mažiau naudoti kosmetikos. Anksčiau naudojau toninį kremą, pudrą, skaistalus, pieštuką ir tušą, o dabar tik padažau blakstienas tušu. Nepaisant blyškumo, oda atrodo lygesnė, sveikesnė.

Vakarienė

Į vakarą ne juokais išalkau. Po pietums suvalgytų vaisių sukrimtau stiklinę vynuogių, o 18 val. pilvas ėmė groti maršą.

Atrodo, radau universalų užpilą salotoms – citrinos sultis su medumi. Jau antrą dieną valgau salotas su didžiausiu malonumu, jaučiuosi laiminga ir patenkinta. Maistas – didžiulė jėga. Desertui – figos.

Paštetas su pomidorais

Pusė stiklinės pamirkytų anakardžių
80 g. pomidorų (galima ir džiovintų, pamirkytų)
Pusės citrinos sulčių
Prieskonių pagal skonį
Ingredientus sumalti trintuvu iki pašteto konsistencijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją