Oksfordo Universiteto leidžiamas leidinys apie mokslu pagrįstą alternatyvią mediciną daug dėmesio skiria problemoms, susijusioms su uždegiminiais procesais žmogaus organizme. Neseniai įsitikinus, jog nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo turi itin neigiamų nepageidaujamų poveikių, galinčių sutrikdyti virškinamojo trakto ar širdies veiklą, mokslininkai ieško saugių ir efektyvių priemonių kaip kontroliuoti uždegiminius procesus žmogaus organizme.

Medicinos mokslų daktaras, mokslininkas ir tyrinėtojas Georges Halpern savo knygoje „Revoliucija kovojant su uždegimu“ (ang. Inflammation Revoliution) nagrinėja žaliųjų midijų (lot. perna canaliculus) lipidų ekstrakto antiuždegiminį poveikį bei apžvelgia mokslininkų tyrimus ir klinikines studijas, atliktas su šia jūrinių vėžiagyvių substancija.

Prieš keletą dešimtmečių mokslininkai pastebėjo, jog Naujosios Zelandijos čiabuviai maoriai, gyvenantys pajūryje, nesiskundė sąnarių funkcijos sutrikimais, sukeltais uždegimo. Atidžiau panagrinėjus šį fenomeną paaiškėjo, jog artritu jie nesirgo dėl kasdienio žaliųjų midijų vartojimo. Žaliosios midijos turi unikalią, tik joms būdingą, riebiųjų omega-3 rūgščių kombinaciją, kurioje, be kitų rūgščių, yra oktadekatetraeno rūgšties (OTR), eikozotrieno rūgšties (ETR), eikozapenteno rūgšties (EPR) ir dokozahekseno rūgšties (DHR).

Mokslininkai ištyrė, jog tam tikri žaliųjų midijų lipidai ištikrųjų turi stiprų priešuždegiminį poveikį artrito atveju. Aktyvioji medžiaga blokuoja ciklooksigenazinį COX2 ir lipoksigenazinį 5-LOX kelius ir slopina uždegimo mediatorių susidarymą. Remiantis šiais tyrimais, aktyvieji lipidai buvo izoliuoti, išgauti ir stabilizuoti siekiant apsaugoti juos nuo neigiamo oksidacijos poveikio ir gautas saugus ir efektyvus preparatas padedantis kontroliuoti uždegiminius procesus.

Dabar toks preparatas yra plačiai taikomas arba kaip 1) prevencija stiprinant sąnarių funkciją, arba kaip 2) komplementinė natūrali priemonė sergant osteoartritu ir reumatoidiniu artritu, arba kaip 3) alternatyvi nesteroidiniams vaistams nuo uždegimo priemonė. Tyrimai taip pat parodė, jog žaliųjų midijų aliejus teigiamai veikia odą, virškinamąjį traktą ir kvėpavimo takus. Azijoje ir Australijoje plačiai vartojamas preparatas, dabar jau populiarėja JAV ir Europoje, kur žmonės dažnai serga artritu ir yra nusivylę įprastomis gydymo priemonėmis.

Tokie teiginiai apie žaliųjų midijų aliejaus ekstraktą yra pagrįsti ne tik pacientų atsiliepimais apie palengvėjusius skausmus ir pagerėjusią sąnarių funkciją, bet ir ne vienu randomizuotu, dvigubai aklu klinikiniu tyrimu, atitinkančiu mokslinius objektyvumo reikalavimus. Teigiama, jog lipidų ekstraktas veikia lėtai, užtikrintai ir saugiai.

Visa tai yra aprašyta medicinos mokslų daktaro ir mokslininko Georges Halpern knygoje „Revoliucija kovojant su uždegimu“. Autorius yra išleidęs 17 knygų, parašęs 56 skyrius kitoms knygoms, publikavęs 138 mokslinių straipsnių ir sukūręs šimtus apžvalgų ir abstraktų įvairiomis medicinos temomis. Profesorius yra dirbęs ir skaitęs paskaitas 76 šalyse, bei yra konsultavęs Pasaulio Sveikatos Organizaciją (PSO) visuomenės sveikatos klausimais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)