Atlikus sisteminę 52 tyrimų analizę paaiškėjo, kad žemesnio ūgio suaugusiesiems gresia 50 proc. didesnė rizika susirgti širdies ligomis, patirti širdies smūgį ar mirti nuo šių ligų, nei aukštiems žmonėms.

Ir vyrams, ir moterims buvo taikomas vienodas ūgio rodiklis, nors atskiroje tyrimo analizėje nurodyta, kad žemo ūgio vyrai yra žemesni nei 165, 4 cm ūgio, o aukšti vyrai – 177,5 cm, žemos moterys yra žemesnės nei 153 cm, o aukštos – aukštesnės nei 166,4 cm.

Tyrime, kuris buvo paskelbtas leidinyje „European Heart Journal“, dalyvavo daugiau nei trys milijonai žmonių.

Tyrimui vadovavo dr. Tuula Paajanen iš Suomijos Tamperės universiteto.
Ji pasakė, kad daugelį metų ūgio ir širdies ligų rizikos ryšys buvo prieštaringai vertinamas, šia tema buvo atlikta daugiau nei 1900 tyrimų.

„Mes tikimės, kad ši metaanalizė padės suprasti, jog minėtas ryšys egzistuoja ir ateityje bus dedama daugiau pastangų siekiant išsiaiškinti patofiziologinius, aplinkos ir genetinius jo mechanizmus, analizuojant skirtingas hipotezes“, – pasakė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją