Įplyšus kraujagyslės spindį siaurinančiai aterosklerozinei plokštelei prie jos pradeda lipti kraujo ląstelės - trombocitai, iš kurių pamažu ima formuotis trombas. Šis procesas vadinamas aterotromboze. Tada įvyksta išeminis insultas (nutrūksta kraujotaka vienoje galvos ar kaklo kraujagyslių), miokardo infarktas ar net mirtis.

Dėl aterotrombozės sumažėjus per susiaurėjusias kraujagysles pratekančiam kraujo kiekiui gali ištikti ir nuo kelių minučių iki 24 val. trunkantys praeinantys smegenų išemijos priepuoliai ar populiariai - mikroinsultai. Jiems būdinga:

• staiga nusilpusi, nutirpusi ar tapusi nejautri ranka, koja ar viena veido pusė,
• staiga atsiradęs regos sutrikimas (neryškus matymas, dvejinimas akyse, aklumas),
• staiga tapusi neaiški ar visiškai sutrikusi kalba,
• staigus nepakeliamas galvos skausmas,
• staiga pradėjusi suktis galva, sutrikusi koordinacija.

Priepuolius taip pat gali lydėti pykinimas, vėmimas, mieguistumas, bendras silpnumas, netikėtas nualpimas. Nors kartais šie simptomai trunka tik kelias minutes ir dalis žmonių linkę juos ignoruoti, tai įspėja apie gresiantį insultą. Norint išvengti ligos bei su ja susijusios negalios ar net mirties, reikėtų skubiai kreiptis į gydytoją. Žinoma, kad po pirmo išeminio insulto, kito insulto rizika padidėja 9 kartus, miokardo infarkto rizika padidėja 3 kartus, įskaitant ir staigios mirties atvejus.

Visi DELFI projekto "PAŽINK SAVE: rūpinamės širdimi" straipsniai čia.