Vis tik, nuspręsti, iš ko norime pirkti elektrą, gali pasirodyti nelengva užduotis. Kaip pasirinkti? Kuris elektros tiekėjams priimtiniausias? Ką jie gali pasiūlyti? Visi elektros tiekėjai veiklą vykdo turėdami Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos išduotus leidimus. Su bet kuriu iš jų, turinčiu teisę vykdyti elektros energijos tiekimo veiklą, kiekvienas vartotojas turi teisę sudaryti sutartį. Visą licencijuotų tiekėjų sąrašą galite rasti čia.

O dabar siūlome susipažinti su trimis elektros tiekėjais, kurie jau yra pasisakę, aktyviai dalyvausiantys paslaugų siūlymo klientams procese. Įmones pristatome abėcėlės tvarka: kuo jos išsiskiria iš kitų elektros tiekėjų, kokią patirtį turi bei kodėl vartotojas turi juos rinktis? Atsako „Elektrum Lietuva“, „Enefit“ ir „Ignitis“ įmonių vadovai.

Martynas Giga

„Elektrum Lietuva“ direktorius Martynas Giga

Kuo jūs išsiskiriate iš kitų elektros tiekėjų? Kokią patirtį turite?

„Elektrum Lietuva“ priklauso didelei „Latvenergo“ šeimai, kuri yra didžiausia elektros gamintoja bei tiekėja Baltijos šalyse. Taip pat esame daugiausiai „žalios“ energijos pagaminanti įmonių grupė Baltijos šalyse, o Europoje patenkame į TOP 3 „žaliausių“ gamintojų sąrašą. Veikdami visose trijose Baltijos šalyse ir teikdami savo paslaugas didelei daliai šio regiono verslo bei privačių klientų, mes visada pirmenybę teikiame klientų, jų poreikių pažinimui, asmeniniam dėmesiui bei lankstumui kiekvieno žmogaus atžvilgiu. Mumis pasitiki, nes mes visada laikomės duoto pažado. Klientai su mumis yra, nes nori, o ne todėl, kad neturi kito pasirinkimo.

Lietuvoje mes dirbame nuo 2008 metų, čia mumis pasitiki jau virš 7500 verslo įmonių bei daugiau nei 300 saulės elektrinių klientų. Tuo tarpu „Latvenergo“ energetikos grupė veikia jau 80 metų ir, būdama viena regiono energetikos lyderių, teikia kompleksinius sprendimus, apimančius elektros, dujų, atsinaujinančios energetikos produktus. Kitose Baltijos šalyse mes turime pakankamai ilgą patirtį dirbant atvirose, demonopolizuotose rinkose (Estijoje – nuo 2012 m., Latvijoje – 2015 m.). Šiose šalyse mes jau siūlome konkurencingus ir klientų poreikius atitinkančius elektros bei dujų produktus, tikime, kad Lietuvoje taip pat galėsime privatiems klientams pasiūlyti ne tik elektros, bet ir dujų produktus, kai ir ši rinka bus demonopolizuota.

Kodėl vartotojas turi jus rinktis? Ką jam pasiūlysite?

Pasirinkdami mus, klientai bus tikri, kad pasirinko patikimą, atvirą, įsiklausantį partnerį. Mūsų prioritetas yra sklandi jų patirtis su mumis – mes suteikiame galimybę lengvai, be ypatingų pastangų, tapti mūsų klientais, užtikriname, kad žmogus, pasirinkęs „Elektrum Lietuva“, visada sutaupys, o į kitus jo poreikius visada įsiklausysime. Suprasdami didėjantį „žalios“ energijos poreikį bei mūsų klientų norą vartoti atsakingai, tausojant gamtos išteklius, mes jiems garantuojame, kad „Elektrum Lietuva“ gali geriausiai atliepti šį poreikį – mūsų hidroelektrinė, esanti prie Dauguvos upės, yra neišsenkantis „žalios“ energijos šaltinis.

Vytenis Koryzna

„Enefit“ vadovas Lietuvoje Vytenis Koryzna

Kuo jūs išsiskiriate iš kitų elektros tiekėjų? Kokią patirtį turite?

Lietuvos rinkoje veikiame jau daugiau nei 10 metų, nuo 2017 m. „Enefit“ yra elektros energijos gamybos ir prekybos įmonių grupės „Eesti Energia“ antrinė bendrovė. Įmonių grupė intensyviai plėtoja veiklą Baltijos šalyse, Suomijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Vokietijoje bei JAV ir Jordanijoje. Todėl savo įgytą gerąją praktiką galime pritaikyti ir Lietuvos vartotojams.

Bendrovė siūlo elektros ir dujų tiekimą, „žalios“ energijos bei įvairius energetinio efektyvumo sprendimus. Siekiame sujungti inovatyvias technologijas su „Enefit“ žiniomis ir gerąja skandinaviška praktika, vystant energijos valdymo sprendimus privatiems klientams. Siūlome buitiniams vartotojams įvairius alternatyviosios energijos šaltinius, kad pastarieji galėtų rinktis ir tarp alternatyvių energijos šaltinių: vėjo, saulės ar vandens.

Kompanijos tikslas – iki 2022 m. pasiekti 40 proc. elektros energijos gamybos iš atsinaujinančių šaltinių, todėl tuo pačiu ketiname didinti ir vartotojų supratimą, kokie energijos šaltiniai jiems yra tinkamesni, jie patys gali pasirinkti, kurio energijos šaltinio pagamintą elektrą jie nori vartoti.

Kodėl vartotojas turi jus rinktis? Ką jam pasiūlysite?

„Enefit“ vysto veiklą, pasitelkiant energetikos rinkos ekspertus bei skaitmeninių technologijų, rinkodaros sričių profesionalus, siekiant sujungti įvairialypę patirtį, kuriant inovatyvius, į realius kliento poreikius orientuotus, sprendimus. Mes puikiai suprantame, kad vartotojui paslaugos turi būti pateiktos paprastai, aiškiai, greitai ir funkcionaliai.

Mūsų vienas tikslų – padaryti elektros prekę įdomia ir net žaisminga. Tai tikimės, kad pavyks to pasiekti. Prie esančių pasiūlymų taip pat bus ir papildomų paslaugų, bet kol kas jų dar nenorime atskleisti.

Darius Montvila

„Ignitis“ generalinis direktorius Darius Montvila

Kuo jūs išsiskiriate iš kitų elektros tiekėjų? Kokią patirtį turite?

Sukaupęs ilgametę darbo Lietuvoje patirtį, „Ignitis“ su savo specialistų komanda puikiai išmano klientų poreikius ir gali pasiūlyti jiems aktualiausius bei geriausius sprendimus. Suprantame, kad klientai atsakymus į rūpimus klausimus nori gauti čia ir dabar, todėl aptarnavime didžiausią dėmesį skiriame efektyvumui, greičiui bei lankstumui.

Savo klientams taip pat siūlome itin patogią savitarnos sistemą e.ignitis, kurioje galima atsiskaityti ne tik už mūsų teikiamas paslaugas, bet ir kitas komunalines paslaugas paprastai, taupant laiką. Dar vienas svarbus „Ignitis“ bruožas – inovatyvumas ir nuolatinė sumanių, ateities energetikos sprendimų paieška. Aktyviai vystome ne tik saulės bei vėjų parkus visoje šalyje, bet ir sparčiai plečiame elektromobilių infrastruktūros tinklą. „Ignitis saulės parkų“ projektas yra pirmas toks visame pasaulyje, o „Ignitis ON“ elektrinių automobilių įkrovimo tinklas šiuo metu yra greičiausias Baltijos šalyse. Inovatyvius sprendimus siūlome tiek privatiems, tiek verslo klientams, nuolat ieškome būdų plėsti paslaugų spektrą.

Be to, klientams galime pasiūlyti ir dar vieną itin svarbų dalyką – patikimumą, kurį mums leidžia užtikrinti buvimas tarptautinės energetikos bendrovės „Ignitis grupė“ dalimi. Klientams esame partneriai, kurie rūpinasi, kad energetika būtų aiški, nesudėtinga, papildomo laiko ir pastangų nereikalaujanti sfera.

Kodėl vartotojas turi jus rinktis? Ką jam pasiūlysite?

Nors liberalizuota elektros tiekimo rinka buitiniams vartotojams Lietuvoje įsigalios nuo 2021 m., reikia nepamiršti, kad verslo klientai laisvai rinktis elektros tiekėją gali jau nuo 2007 m. Patirtį, kurią „Ignitis“ sukaupė konkuruodamas nepriklausomų elektros tiekėjų verslo objektams rinkoje, planuojame sėkmingai pritaikyti ir privatiems klientams: pradedant palankiomis sąlygomis, baigiant specializuotais pasiūlymais.

Ir toliau užtikrinsime kokybišką klientų aptarnavimą bei siūlysime naujus ir patogius sprendimus tiek verslo, tiek buitiniams vartotojams. Siekiame, kad visiems klientams „Ignitis“ išliktų patikimu ir patogiausiu atsakymu į visus energetikos paslaugų sektoriaus klausimus: nuo elektros bute iki saulės elektrinių, elektromobilių įkrovimo, energetinių sąnaudų taupymo ir dar daugelio naujų sprendimų.