Kaip be jokio vargu nulupti kivį? Kaip sunokinti vaisius? Nežinote? Tuojau pat sužinosite, žada buzzfeed.com publikacijos autoriai.

1. Pipirinės-malūnėlio rupumą sureguliuoti paprasta – tereikia pasukioti viršuje esantį varžtą.

Galbūt kai kam pipirinės-malūnėlio viršuje esančio varžto paskirtis tiesiog akivaizdi, tačiau ar jūs žinojote, kad jį sukiojant pavyksta keisti malimo rupumą. Kartais šitai praverčia: juk ruošiant mėsą kepsniui pipirai turi būti rupesni, intensyvesnio skonio, na, o į padažą daug geriau berti smulkiai sumaltus pipirus, kad padažas išliktų kreminės konsistencijos.

2. Kad citrina būtų sultingesnė, prieš ją pjaustydami, pavoliokite ant lentelės.

Jei norite, kad iš citrinos be didelių pastangų pavyktų išspausti kuo daugiau sulčių, šiek tiek ją pavoliokite nestipriai spausdami. Taip darydami sutraiškysite nedidelę dalį vidinių ląstelių, o kai taip nutiks, išspausti iš vaisiaus sultis bus daug lengviau. Ta pati taisyklė galioja ir žaliosioms citrinoms. Tikriausiai pastebėjote, kad iš pastarųjų išspausti sultis dar sunkiau.

3. Prieš tiesdami maistinę plėvelę ant kokio nors paviršiaus, šiek tiek jį sudrėkinkite, kad plėvelė nepriliptų.

Jeigu paviršių, pavyzdžiui, pjaustymo lentelę, ant kurio ketinate tiesti maistinę plėvelę šiek tiek sudrėkinsite, plėvelė prie jo neprilips. Persistengti, aišku, nereikia: jei vandens bus per daug, viskas tik dar labiau komplikuosis.

4. Jei kepti ketinate folijoje, klokite ją taip, kad blizgioji pusė būtų nukreipta į išorę.

Aliuminio folijos pusės nėra vienodos. Ta, kuri atrodo matinė, geriau izoliuoja šilumą, todėl būtent ji turi būti nukreipta į maistą arba su juo liestis (atsižvelgiant į tai, ar maistas folija užklojamas, ar į ją įsukamas), na, o blizgioji pusė turi žiūrėti į išorę arba į viršų.

5. Bulvių košei bulves reikia virti su lupenomis ir nulupti dar karštas.

„Didžiausia gardžios bulvių košės paslaptis, mano manymu, su lupenomis išvirtos bulvės, – sako G. Ramsay. – Lupenos apsaugo bulves, kad jos neprisigertų vandens.“

Taigi, kai kitą sykį teks gaminti bulvių košę, darykite taip, kaip daro G. Ramsay, ir gatava košė tikrai nebus pavandenijusi.

6. Prieš smulkindami česnaką, užberkite ant lentelės žiupsnelį druskos.

Druska šuo atveju atliks abrazyvinę funkciją, todėl kapojamo česnako skaidulas bus lengviau suardyti. Druska ypač padeda, kai česnaką svarbu sukapoti kuo smulkiau, nes jo teks dėti į padažą arba piurė.

7. Plaktos kiaušinienės gamybą būtina pabaigti šaukštu grietinės: ji greitai atšaldys masę ir kiaušiniai nebus perkepę.

Šis nesudėtingas triukas ypač išpopuliarėjo, kai buvo pademonstruotas viename iš kulinarinio šou „MasterChef“ epizodų. Kepant keptuvėje plakamą kiaušinienę, pačioje pabaigoje, kai kiaušinienė beveik gatava, į masę reikia įkrėsti šaukštą grietinės ir dar paplakti.

Grietinė staigiai ataušins kiaušinius ir jie nustos kepti, o grietinėje esantys riebalai suteiks kiaušinienei kreminės tekstūros. Beje, G. Ramsay tokią kiaušinienę kepa ne keptuvėje, o puode, bet triukas su grietine pasiteisina neatsižvelgiant į gamybos metodą.

Gordonas Ramsay

8. Sūrį, prieš tarkuodami, 10 minučių palaikykite šaldymo kameroje.

Šaldiklyje pabuvojęs sūris taps kietesnis, todėl tarkuojamas nesusimaigys.

9. Užuot skabę prieskoninių žolelių lapelius po vieną, peiliu „apskuskite“ visą ryšulėlį.

Prieskoninių žolelių, tarkim, petražolių, ryšulėlį suimkite taip, kad lapeliai butų nukreipti į apačią. Tada aštriu peiliu braukite per lapelius skutimą imituojančiais judesiais. Visų lapelių taip gal ir nenupjausite, bet tuos, kurie liks, galėsite nuskabyti pirštais. Taip dirbdami sugaišite kur kas mažiau laiko negu skabydami visus lapelius.

10. Lazanijai skirtus lakštus virkite ir kaip įprastus makaronus.

Prie lazanijos lakštų, lygiai kaip prie tagiliatelių, idealiai tinka tiršti, pikantiški padažai. Lazanijos lakštai tampa puikia atsvara padažui – net tokio sodraus skonio kaip ragu. G. Ramsay pademonstravo, kaip lazanijų lakštus patiekti su ryškaus skonio grybų padažu, tačiau šio tipo makaronus galima gardinti bet kokiu tirštu padažu.

11. Kiviui nulupti naudokite šaukštą.

Norint nulupti kivį, tereikia perpjauti jį pusiau ir išskobti vidų šaukštu. Tai padaryti nesunku: įterpkite šaukšto kraštą tarp vaisiaus minkštimo ir žievės, o tada sukamuoju judesiu išskobkite vidų.

12. Baigę pjaustyti aitriąsias paprikas, rankas nuskalaukite citrinų sultimis.

Jei bent kartą pasitrynėte akis pirštais, kuriais ką tik darbavotės pjaustydami aitriąsias paprikas, tikriausiai žinote, kokia nemaloni tai patirtis. Ant pirštų užsilikusias aitrias sultis G. Ramsay siūlo šalinti šviežiomis citrinų sultimis.

13. Visą galvutę česnako pavyks nulupti akimirksniu: tereikia ją suspausti, o tada papurtyti tarp dviejų indų.

Patiekalui naudosite visą česnako galvutę? Tik nepradėkite lupti skiltelių po vieną, nes tai atlikti galima kur kas greičiau. Pirmiausia česnako galvutę padėkite ant pjaustymo lentelės ir paspauskite delnu. Įdėkite ją į dubenį ir uždenkite kitu dubeniu. Taip suglaustus dubenis purtykite bent 10 sekundžių. Purtant luobelės atšoks nuo česnako skiltelių ir jas bus ypač lengva atskirti.

14. Vaisiai sunoks tikrai greitai, jei įdėsite juos į rudo popieriaus maišelį kartu su bananu.

Popieriniame maišelyje susidarys pakankama etileno dujų koncentracija, todėl vaisiai sunoks išties greitai. Taikant šį metodą vaisius kartais pavyksta sunokite ir per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)