Skaitytojas Darius į „Delfi“ redakciją kreipėsi susirūpinęs, mat keliaudamas sostinės gatvėmis jau ne kartą pastebėjo, kaip šalia Žaliojo tilto iš niekur nieko viešasis transportas juda degant raudonai šviesai.

„Važiuodamas į darbą pastebėjau įdomų vaizdą – iš „Žaliojo tilto“ stotelės išvažiavo autobusas į skubiai „nėrė“ per tiltą dar tebedegant raudonam šviesoforo signalui. Kadangi toks veiksmas mane stipriai nustebino, važiuodamas į darbą kitą dieną, nusprendžiau patikrinti, ar tai buvo vienkartinis veiksmas. Deja, ne – siunčiu vaizdo įrašą, kuriame matosi, kaip per raudoną signalą sugeba pravažiuoti net 2 autobusai“, – rašė skaitytojas.

Dariaus užfiksuotame vaizdo įraše iš tiesų matyti, kaip vis dar tebešviečiant raudonam šviesoforo signalui 3G ir 88 maršrutų autobusai drąsiai įvažiuoja į sankryžą ir ją kertą.

Tiesa, nors pagrindiniame šviesofore jokių kitų ženklų nematyti, ties šaligatviu sumontuotame šviesofore matyti dar viena sekcija, kuri vis dar yra naujovė sostinės gatvėse. Kodėl taip drąsiai autobusai įvažiuoja į sankryžą degant raudonam signalui, paaiškino savivaldybės įmonės JUDU komunikacijos specialistė Greta Vasiliauskaitė.

Šviesoforo sekcija viešajam transportui

„Šiuo metu Vilniuje veikia jau trys tokios sekcijos – viešajam transportui skirtas šviesoforas pažymėtas baltos spalvos rodykle. Vienas pirmųjų šviesoforų buvo įrengtas kiek daugiau nei prieš metus Kareivių g. 11 sankryžoje. Šiemet dar dvi papildomos viešojo transporto sekcijos buvo įrengtos Kalvarijų–Upės–Žvejų g. ir Savanorių pr.–S. Konarskio g. sankryžose.

Čia veikiančios sekcijos suteikia prioritetą iš viešojo transporto stotelės išvažiuojančiam maršrutiniam transportui. Abiejose sankryžose papildoma viešojo transporto sekcija įsijungia anksčiau negu bendram eismo srautui skirtas žalias šviesoforo signalas. Sekcija veikia kelias sekundes, kol iš stotelės išvažiuoja viena ar kelios maršrutinio transporto priemonės“, – aiškino G. Vasiliauskaitė.

Savivaldybės atstovė teigė, kad netolimoje ateityje – rugsėjo mėnesio pirmoje pusėje, tokių šviesoforų mieste atsiras dar 4. Jie bus diegiami Kalvarijų–Žvalgų g.; Kalvarijų–J. Treinio; Kalvarijų–Apkasų g. ir Konstitucijos pr.–Lietuvos statutų g. sankryžose.

„Šviesoforų paskirtis – gerinti viešojo transporto paslaugos kokybę, kuriai turi įtakos viešojo transporto greitis, vidutinės kelionės trukmė ir viešojo transporto punktualumas ir visi šie kriterijai bus gerinami įdiegus minėtus viešojo transporto šviesoforus“, – sakė G. Vasiliauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)