Statistika rodo, kad naršymas telefone kone „privalomas“ dešimtims tūkstančių vairuotojų.

Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė komisarė Daiva Žilinskė sako, kad skaičiai aiškiai rodo žmonių įpročius.

„Per metus policijos pareigūnai nustato apie 18 000–20 000 tokių pažeidimų – draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis (išskyrus atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas), nesilaikymas. Pavyzdžiui, 2018 metais – 20 028 atvejai, 2019 metais – 19 394 atvejai. Tačiau 2020-aisiais šis pažeidimų skaičius gerokai didesnis – 34 900 atvejų. Šiais metais (sausį–balandį) – daugiau nei 16 700 atvejų. 41 vairuotojui už tai atimta teisė vairuoti“, – pateikia duomenis D. Žilinskė.

Anot komisarės, vairuotojams reikėtų priminti Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 417 straipsnio 3 dalį: „Reikalavimo duoti kelią pradedant važiuoti, įvažiuojant į kelią, persirikiuojant ir kitaip keičiant važiavimo kryptį nevykdymas, įvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant Kelių eismo taisyklių reikalavimus, apsisukimas geležinkelio pervažose, vietose, kur kelio matomumas bent viena kryptimi mažesnis kaip 100 metrų, draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis (išskyrus atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas), nesilaikymas užtraukia baudą vairuotojams nuo 60 iki 90 Eur.“ Be to, už šio straipsnio 3 dalyje numatytus administracinius nusižengimus gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemones nuo 1 iki 3 mėnesių.

„Galima konstatuoti, kad nemaža problema, kai vairuotojai nesutelkia dėmesio į vairavimą, o užsiima pašaline, su vairavimu nesusijusia veikla. Lietuvos Respublikoje galiojančiose Kelių eismo taisyklėse (20 punktas) aiškiai reglamentuota, kad transporto priemonės vairuotojas turi vengti bet kokių su transporto priemonės vairavimu nesusijusių veiksmų. Šiame punkte nurodyta ir tai, kad „Motorinių transporto priemonių, traktorių, savaeigių mašinų vairuotojams draudžiama naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, jeigu jomis naudojamasi rankomis, išskyrus tuos atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas“, – paaiškina pareigūnė.

„Policijos pareigūnai nuolat vykdo įvairias tikslines prevencines eismo dalyvių kontrolės priemones. Šiais metais pirmąjį pusmetį vairuotojų veiklai, nesusijusiai su vairavimu, kontroliuoti skirtos 5 tokios respublikinės priemonės (reidai). Apskričių vyriausieji policijos komisariatai prižiūrimose teritorijose surengia ir papildomų reidų. Per metus pasitaiko dar vienas kitas atvejis, kai dėl šio kelių eismo taisyklių pažeidimo pasiūloma „susitarti“. Nubausti vairuotojai paprastai sprendžia „neatidėliotinus“ klausimus, iškilusias problemas, „tvarko“ darbo ar šeimos reikalus“, – dalijasi D. Žilinskė.

Ar yra galimybė skambinti „pigiau“, jei vairuojate? Policijos pareigūnai primena, kad ne. Jei jau skambutis išties labai lauktas ar žinia svarbi, visų pirma, reikia prisiminti, kad išsiblaškymas kelyje gali kainuoti kur kas daugiau nei baudą – apgadintą automobilį ar net kažkieno gyvybę.

„Klausimas, ar visada žinoma, kad tai „itin svarbus skambutis“? Be to, kas svarbiau – Jūsų ir kitų eismo dalyvių saugumas ar mobiliojo skambutis? Pirma, privaloma vykdyti nustatytą tvarką kelyje – kelių eismo taisykles, šiuo atveju – jau minėtą punktą. Antra, įvertinus eismo intensyvumą, jei nebus trukdoma, sukeliama pavojinga (avarinė) situacija kitoms transporto priemonėms, eismo dalyviams, be to, kai tai leidžia kelių eismo taisyklės, galima sustoti, išjungti transporto priemonės variklį ir perskambinti ar atsiliepti į skambutį (parašyti žinutę)“, – primena pareigūnė.