Tačiau „Harper's Bazaar“ per vizitą Australijoje atkreipė dėmesį į telefoną princo Harry kišenėje, o išvykstant iš miesto „Daily Mail“ pastebėjo Meghan Markle su savo „iPhone“. Karališkojo etiketo ekspertė Myka Meier, įkūrusi konsultacinę įmonę „Beaumont Etiquette“, paaiškina, kad telefonų slėpimas yra vienas iš pagrindinių Didžiosios Britanijos monarchijos atstovų, veiksmų: „Jie, kaip ir dauguma aukšto rango specialistų formalioje verslo aplinkoje, telefonus palieka kišenėje ar rankinėje“.

Privalumai viršija gerą etiketą

Viešojoje erdvėje nenaudodami telefonų, karališkosios šeimos nariai naudojasi giliu tyrimų rezervuaru apie neigiamą poveikį, kurį nuolatinis mobiliojo telefono prisirišimas daro mūsų santykiams. Olandijos Tilburgo universiteto informacijos ir komunikacijos mokslo profesorė, mobiliųjų įrenginių socialinio poveikio specialistė, mokslų daktarė Mariek Vanden Abeele paaiškino poveikį ir jo psichologinius pagrindus klestėti.

Karališkoji šeima

„Čia yra pagrindinis paradoksas, – paaiškina M. V. Abeele, – Technika, kuri yra tokia sociali, taip pritaikyta nuolatiniam ryšiui palaikyti, tuo pačiu labai trikdo mūsų asmeninį socialinį kontaktą. Lengvai pasiekiamas internetas, įgalinantis nuolat juo naudotis, yra taip pat ir didelė problema, įtakojanti mūsų pačių sveikatą“.

Bendravimas su kitais ir tuo pačiu naudojimasis telefonu sukelia neigiamas emocijas

Sutrikimai, pasak mokslų daktarės, atsiranda dėl dviejų pagrindinių padarinių mūsų santykiams.

Pirma, nuolat kreipdami dėmesį į savo telefonus, mes pažeidžiame įprastus lūkesčius, kuomet žmonės bendrauja gyvai. M. V. Abeele pabrėžia, kad tarp jaunesnių žmonių yra didesnė tolerancija naudoti telefonus bendraujant, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad jie yra mažiau paveikti.

„Antras telefono naudojimo pokalbio metu poveikis yra tas, kad įprotis gali būti socialinis atmetimas, dar labiau pakenkiantis jūsų santykiams. Bendravimas su žmogumi, kuris pokalbio metu naudojasi telefonu, nėra tik norminių lūkesčių pažeidimas. Tai taip pat ir socialinio atstūmimo patirtis“, – pastebi mokslų daktarė.

Karališkoji šeima, Meghan Markle ir princas Harry

Tas pats išsiblaškymo efektas gali būti taikomas tiek skaitant laikraštį pokalbio metu, tiek naudojant telefoną. Naudojantis telefonu padaroma ypatinga žala, nes telefonas yra iš esmės socialinis objektas. „Jūs ne tik skaitote, bet ir dažnai tuo pačiu bendraujate su kitais, o tai rodo, kad jums labiau patinka kita sąveika, o ne dabartinė, – atkreipia dėmesį M. V. Abeele, – Jūsų pašnekovas neįtraukiamas į jūsų bendravimą internete, ir tai gali priversti jį jaustis socialiai atstumtu, o tai nėra karališkųjų ar kitų asmenų etiketas“.

Pasak mokslų daktarės, yra ko pasimokyti iš karališkosios šeimos narių. „Yra keli lygiai, kuriais mes galime valdyti savo santykį su savo telefonu, kad mūsų bendravimas su kitais bei santykiai būtų tvirti. Jautrumas, akių kontaktas, atvira laikysena, nukreipta į asmenį, su kuriuo kalbatės visos diskusijos metu – yra didžiuliai dėmesio rodikliai. Šį dėmesį gali lengvai nutraukti mobiliojo telefono naudojimas. Sutrikę lūkesčiai gali sukelti neigiamas emocijas, nepagarbos jausmą, sumažinti pasitenkinimą santykiais. Karališkosios šeimos nariams, iš kurių tikimasi puikių bendravimo įgūdžių, labai svarbu vengti bet kokių dirgiklių“, – sako ji.

Karališkoji šeima

Patarimai kaip riboti naudojimąsi telefonu

Kasdienis ribojimas

„Šie veiksmai apima dalykus, kuriuos galite savarankiškai valdyti, naudodami skaitmeninius įrankius, pvz., „Screen Time“, kad apribotumėte ar valdytumėte telefono naudojimą. Susitarkite su savimi, kada telefoną atidėsite į šoną, – siūlo mokslų daktarė, – Vienas iš tokių susitarimų su savimi – kai vairuojate, įdėkite telefoną į bagažinę. Sutelkite dėmesį į vairavimą ir leiskite laiką su tuo, kuris tuo metu yra su jumis automobilyje“.
Karalienė Elžbieta II pagerbė velionio vyro atminimą

Ribojimas, būnant su šeima ir draugais
Jokių telefonų valgymo metu ar jokių ekranų, kai kokybiškai leidžiate laiką su vaikais. M. V. Abeele taip pat pabrėžė, kad svarbu apgalvoti grupines ar tarpasmenines situacijas, kai telefonas kenkia labiausiai, ir atitinkamai tvarkytis: pavyzdžiui, televizijos vakaras su šeima yra mažiau žalinga vieta naudoti telefoną, nei vakarienė, kuomet esate visi kartu.
Princas Charlesas ir Camila

Ribojimas darbe

Jei esate vadovas, galite apsvarstyti galimybę nustatyti politiką, kuri ribotų jūsų darbuotojų poreikį palaikyti ryšį. Mokslų daktarė pateikia savo vyro įmonėje vykdomos politikos pavyzdį: „Laiškai darbuotojams perduodami tik tris kartus per dieną, siunčiant paketus, kas darbuotojams garantuoja ne darbo laiką vakarais ir sutelktus darbo laikotarpius, kurių netrukdo nuolatinis prisijungimas prie interneto. Nors ši konkreti politika gali būti neįmanoma kiekvienoje darbovietėje, įmonės ar jų komandos turi galią susitarti dėl tam tikros praktikos, kuri riboja darbo jėgos poreikį visą laiką būti internete“.