Turizmo centrai visoje šalyje vasarą užversti klausimais – kur nuvykti, ką pamatyti ir ką įdomaus nuveikti neišvykstant iš Lietuvos. Statistikos departamento duomenimis, lietuviai vis dažniau apsistoja ne populiariausiuose kurortuose, o mažesniuose miestuose, kur siūlomos naujos pramogos, patinkančios vaikams. Taip pat padaugėjo trumpų – savaitgalio kelionių.

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ kasmet atlieka apklausą apie vietinį turizmą. Paskutiniai duomenys rodo, kad keliaujančių su nakvynėmis skaičius išaugo 18 proc., lyginant su pernai, o 2022-ųjų gegužę siekė 76 proc. Tam įtakos turi ir vis daugiau kelionių pasirinkimo galimybių, kurias siūlo turizmo centrai.

Gyvūnų mylėtojams – nuo alpakų iki zebrų

Bene daugiausiai pasiūlymų šeimoms su vaikais gali rasti gyvūnų mylėtojai. Širvintų rajone kviečiama praleisti laiką Elnių SPA. Ten vaikams leidžiama paglostyti, pamaitinti, nusifotografuoti su elniais. Už 7 eurus žmogui galima užsisakyti edukacinį pasakojimą apie elnius, už 30 eurų – išsinuomoti palapinę parai, vietą kemperiui už 15 eurų, o norintys apsistoti savo palapinėje, turi sumokėti 10 eurų.

Trakų, Šiaulių, Jonavos, Panevėžio rajonuose galima rasti alpakų ūkius. Gražūs ir meilūs gyvūnėliai ypač mėgstami vaikų, o su jais praleisti dieną nekainuoja daug. Ūkiuose maži vaikai įleidžiami nemokamai, vyresniems bilietų kainos prasideda nuo 6 eurų. Taip pat galima su alpakomis praleisti ir visą savaitgalį ar ilgiau, mat kai kurie ūkiai turi svečių namus ar siūlo pasistatyti palapines stovyklavietėse.

SafariParkas nuotr.

Ieškantiems švelnumo ar norintiems pabūti šalia įvairesnių gyvūnų, Lietuvoje taip pat gausu pasiūlymų. Utenos rajone veikia triušiukų parkas, kuriame kartu su dešimtimis triušių rūšių laisvėje laksto ir taurieji elniai, Kamerūno ožiukai, avys, alpakos. Bilietų kainos prasideda nuo 4 eurų. Anykščių rajone įrengtas tikrų tikriausias safaris, kuriame siūloma specialiu automobiliu pasivažinėti po milžinišką teritoriją, gausiai apgyventą zebrų, danielių, stručių, lamų, kupranugarių ir kitų gyvūnų. Taip pat veikia batutų bei pramogų parkas, jei vaikams norisi aktyvesnių žaidimų. Turo po safarį kaina žmogui prasideda nuo 7 eurų.

Dar Lietuvoje galima nuvykti į keletą zoologijos sodų, paukščių parkų, stumbryną, žirgynus, stebėti kormoranus ir net pasimokyti gamtos mokyklose. Jų Lietuvoje veikia 8. Jose gamtos ekspertai pasakoja vaikams apie atsakingą elgesį gamtoje, supažindina su gyvūnais ir paukščiais ir vedasi į ekskursiją gamtoje.

Pasiausti gamtoje kviečia Pepė Ilgakojinė ir Vinetu

„Keliauk Lietuvoje“ komunikacijos projektų vadovė Monika Mazaliauskaitė sakė, kad neseniai atliktas vietinio turizmo tyrimas parodė, jog lietuviai vis dar mieliausiai laiką leidžia gamtoje, prie vandens telkinių. Taip pat vis labiau populiarėja patirčių turizmas – nebeužtenka ko nors tik pamatyti, norisi sudalyvauti užsiėmimuose, paragauti, patirti.

Tokių veiklų su vaikais taip pat nesunku rasti. Pavyzdžiui, Klaipėdos rajone įkurtas tikrų tikriausias Šiaurės Amerikos indėnų muziejus – Vinetu kaimas. Jame galima užsisakyti edukacines programas, pasižvalgyti po indėnų gyvenimą, švęsti įvairias progas ir nakvoti indėniškoje palapinėje. Para tokioje palapinėje kainuoja 10 eurų, kaip ir edukacinės programos, kurių siūlomos kelios rūšys – visose dalyvauja indėnai.

Vinetu kaimas nuotr.

Judriems ir smalsiems vaikams siūloma apsilankyti Biržų pilies muziejuje. Jame ne tik pasakojama apie kovas, įvairias ginklų rūšis. Vaikai turi galimybę ir pakovoti virtualiai – išmėginti savo jėgas žaidime, kuriame imituojama pilies gynyba nuo priešų.

Vaikus, besidominčius dinozaurais arba fantastiniais drakonais, galima nusivežti į dinozaurų parką Raubonių kaime. Kelionė po parką su gigantiškais, garsus skleidžiančiais dinozaurais, drakonais ir vabalais bei 9D kinas kainuoja nuo 5 eurų. Taip pat parke galima pereiti Tarzano takais – trasos, įrengtos tarp medžių, pakovoti lazeriniame kare bei pasisupti karuselėse.

Raubonių parkas

Besidomintiems knygomis ir pasakomis tikrai patiks Jonavos rajone įsikūrusi Pepės Ilgakojinės vila vilaitė. Joje siūloma susipažinti su Pepės gyvenimu, pažaisti vieną dieną arba dalyvauti 5 dienų stovykloje. Stovyklos metu vaikai pažindinami su gamta, atlieka įvairius eksperimentus, žiūri spektaklius, draugauja su gyvūnėliais ir leidžia laiką gryname ore. Pepės vila siūlo ir atskirą mergaičių stovyklą, kurios metu laužomi stereotipai tarp „mergaitiškų“ ir „berniukiškų“ dalykų.

Kaip išsirinkti tinkamiausią kelionę

„Keliauk Lietuvoje“ apklausos duomenimis, atostogauti savo šalyje dažniausiai renkamasi dėl nedidelių atstumų ir greitos kelionės bei lengvo jos planavimo. Kiti motyvai, tokie kaip noras pažinti savo kraštą, sava kalba ir Lietuvos grožis, irgi išlieka aktualūs vietiniams turistams, tačiau šiemet šie aspektai pasirinkimui turi kiek mažiau įtakos nei ankstesniais metais.

Kad ir kokie motyvai skatintų šeimas su vaikais rinktis keliones Lietuvoje, tinkamo maršruto ir norimų aplankyti vietų radimas kartais gali tapti tikru galvos skausmu. Galima pasitarti su vaikais, galbūt jiems būtų įdomu aplankyti interaktyvius, specialiai vaikams skirtus žaislų, katinų, šuniukų, velnių ar raganų muziejus. Juose ne draudžiama liesti eksponatus, o atvirkščiai – skatinama pažinti, sužinoti, išmokti. Taip pat pasakojama apie Lietuvos mistines būtybes, legendas.

Turizmo skatinimo agentūra siūlo net keletą būdų išsiaiškinti, kur keliauti, kad būtų smagu ir tėvams, ir vaikams. Pastarieji galėtų pažaisti bei sužinoti, tačiau kartu ir nepervargtų. Vienas iš naujausių pasiūlymų – atrasti tai, kas sava. „Keliauk Lietuvoje“ svetainėje tereikia atsakyti į kelis klausimus ir automatiškai parenkami kriterijus atitinkantys pasiūlymai.

Kitas būdas – rinktis kelionę pagal vaikų pomėgius ar polinkius. Pasirinkus temą, pavyzdžiui – aktyvias pramogas, maisto patirtis, paslaptis bei legendas, pateikiamos vietos, kurias verta aplankyti. Smaližiams siūlomi šokolado, šakočių, bitininkystės muziejai. Technikos fanams: geležinkelių, karo technikos, dviračių bei siauruko muziejai.

Kelionėms su vaikais pasiūlymų Lietuvoje tikrai daug, svarbiausia – išsirinkti atitinkančias visos šeimos poreikius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją