Kaip ir nykščio čiulpimas ar mylimo žaislo nešiojimasis, nagų kramtymas suteikia vaikui komforto jausmą, kuris leidžia nusiraminti. Jie tai dažniausiai daro net nesusimąstydami, o tėvai į šį įprotį neretai reaguoja audringai - bara, vaiką gąsdina, gėdina ar netgi duoda per rankas. O į šią problemą reikėtų pažvelgti plačiau.

Dauguma vaikų nagų kramtymo periodą išauga, ypač jei kiti pastebi, kad jų rankos atrodo negražiai. Tačiau jei spausite vaiką nustoti kramtyti nagus, rezultato nebus, taigi tėvai turėtų paskatinti atžalas pasirūpinti savimi, tačiau nenuteikti jų negatyviai.

Stebėkite

Tėvai, kurie nori padėti vaikams susidoroti su šiuo įpročiu, turėtų stebėti, kada ir kur tai nutinka. Dauguma vaikų nesugebėtų atsekti šio ryšio, tačiau jie kramto nagus norėdami nusiraminti, o gal iš nuobodulio? Stebėdami vaikus, tėvai gali atsekti šį ryšį.

Atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

- kur yra vaikas, kai jis pradeda kramtyti nagus;
- kas yra šalia, kai vaikas pradeda kramtyti nagus;
- temos, kuriomis diskutuojama, kai vaikas ima kramtyti nagus;
- ar yra tam tikras dienos metas, kai vaikas labiau linkęs kramtyti nagus.

Kalbėkitės apie tai

Susipažinę su situacijomis, kurios sukelia norą kramtyti nagus, tėvai turėtų jas aptarti su vaiku ir pabandyti paaiškinti, kad jis kramto nagus tuomet, kai yra neramus, susierzinęs ar jaučiasi nemaloniai, nepatogiai. Šio pokalbio metu tėvai turėtų padėti vaikui surasti kitų būdų, kaip susidoroti su emocijomis, užuot kramčius nagus, ir kaip išvengti nagų kramtymo ateityje.

Specialistai teigia, jog šiuo atveju veiksminga apdovanojimų sistema. Iš pradžių veiksmingi dienos apdovanojimai, bet ilgainiui galima pereiti prie savaitinių, vėliau - apdovanojimų kas mėnesį. Mergaitėms neabejotinai patiktų pasiūlymas padaryti manikiūrą namie arba net salone.

Psichologai pataria nepalikti vaiko be veiklos, jei pastebite, kad nagus jis kramto iš nuobodulio. Galima pasinaudoti ir vaistinėse siūlomomis priemonėmis, pavyzdžiui, karčiu nagų laku, gardžiais kramtukais.

Kreipkitės į medikus

Daugeliu atvejų nagų kramtymas nėra sveikatos problema, bet jei vaikas kramto nagus taip agresyviai, kad jo pirštai pradeda kraujuoti arba atsiranda infekcija, tuomet reikia kreiptis į gydytoją.

Apskritai nagų kramtymas yra nervinis įprotis, iš kurio vaikai išauga, kai jiems ima labiau rūpėti tai, kaip jie atrodo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)