Mere, sakykite, ką Vilniui iš esmės reiškia tokio lygio susitikimas?

Tai neabejotinai milžiniškas įvertinimas – niekada iki šiol tokio masto renginio Vilniuje neturėjome. Pirmiausia, šis susitikimas nepaprastai vertingas nacionalinio ir regiono saugumo prasme, antra, tai proga parodyti pasauliui, kad Vilnius yra saugus ir modernus miestas su vakarietiškais žmonėmis, kurie džiaugiasi būdami NATO dalimi. Galiausiai, susitikimas padės dar labiau paryškinti Vilniaus miestą pasaulio žemėlapyje ir – tikiu – pritraukti dar daugiau dėmesio žiniasklaidoje, taip pat – turizmo rinkoje. NATO susitikimas Vilniaus miestui yra galimybė pademonstruoti sostinės veidą, paneigti mitus ir palaikyti Ukrainą dabartinėje geopolitinėje situacijoje.

Minėjote, kad Vilniaus jau pasiruošęs šiam susitikimui, nuo kada realiai pradėjote ruoštis?

Šiandien tikrai esame pasiruošę. O pats pasiruošimas šiam susitikimui prasidėjo nuo pat pirmos dienos, kai tik sužinojome, kad jis vyks Vilniuje, – nuo 2022 metų lapkričio. Susitikimo organizavimas yra visos savivaldybės atsakomybė, tad prie organizacinių reikalų prisijungė tikrai didelė dalis savivaldybės darbuotojų iš įvairiausių administracijos skyrių. Mano pagrindinė užduotis – priimti reikalingus sprendimus, sekti jų įgyvendinimą, taip pat – numatyti dalyvavimą dalyje renginių.

Valdas Benkunskas

Aktyviau ruoštis pradėjome šį pavasarį, kai galėjome pradėti pirmuosius darbus. Tai ir gatvių asfaltavimo darbai, ir miesto teritorijų tvarkymas bei informacijos apie renginį ruošimas gyventojams ir verslams, informacinės kampanijos rengimas. Vyko daug darbo tiek su partneriais, tiek su valstybinėmis institucijomis, tiek su įvairiomis iniciatyvomis.

Neišvengiamai šis renginys reikalauja daugiausia pastangų per pastarąjį dešimtmetį dėl saugumo, savo masto ir intensyvumo.

Kiek domėjotės kitų šalių ir miestų patirtimi, kalbant ne tik apie pasiruošimą, bet ir patį viršūnių susitikimą?

Ne kartą esu minėjęs, kad Vilniui ir Lietuvai šis susitikimas – istorinė galimybė pademonstruoti save tarptautinėje arenoje. Tokius aukšto lygio tarptautinius renginius Vilnius yra organizavęs ne vieną kartą. Vilniečiai puikiai prisimena ir popiežiaus vizitą, pirmininkavimą Europos Sąjungai, taip pat Vilniuje ne kartą lankėsi kitų šalių prezidentai, monarchai, tačiau šįkart pasaulio žiniasklaidos dėmesys bus dar didesnis.

NATO viršūnių susitikimas Madride

Tokio dydžio renginio iki šiol neturėjome, todėl natūralu, kad žvalgėmės ir į kitas šalis, kurios organizavo tokio lygio susitikimus. Per pastarąjį dešimtmetį NATO viršūnių susitikimai vyko Varšuvoje, Madride, Briuselyje, Londone ir daugelyje kitų miestų. Visų šių susitikimų metu, atsižvelgiant į NATO saugumo protokolus, buvo imtasi aukščiausių saugumo priemonių bei eismo ribojimų – uždarytos svarbios gatvės, į kitus maršrutus nukreipti autobusai ir kitos transporto priemonės, apribotas automobilių eismas bei stovėjimas, gyventojams rekomenduota naudotis viešuoju transportu. Riboto judėjimo teritorijose buvo identifikuojami visi asmenys, taip siekiant užkirsti potencialų pavojingą elgesį.

Visas šias praktikas ir pritaikome Vilniuje, o kai kur imamės savo iniciatyvų. Skelbėme, kuriose gatvėse bus uždraustas judėjimas, parengėme kompensaciją vilniečiams dėl liepos 11–12 dienomis būsiančių nepatogumų – šiomis dienomis po Vilnių bus galima keliauti nemokamu viešuoju transportu.

Man, kaip miesto merui, buvo ir yra svarbu, kad miestas būtų pasiruošęs 110 procentų. Atvyks beveik trys tūkstančiai diplomatų ir politikų ne tik iš Europos, bet ir iš kitų šalių, dar apie du tūkstančius tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Nemaža dalis jų Vilnių ir Lietuvą matys pirmą kartą, pranešimai apie susitikimą bus transliuojami pasauliniu mastu, todėl turime išskirtinę galimybę padėti svečiams pamėgti mūsų miestą ir pakviesti juos čia sugrįžti.

Kokia pažintinė programa paruošta atvykusiems, kalbant apie patį Vilnių?

Esame sukūrę pažintinę programą NATO renginio dalyviams: delegatams, lydinčioms komandoms, žurnalistams. Planuojame pasiūlyti maršrutų ir savarankiškai lankytis, taip pat rengiamos šešios temos, pagal kurias vyks keliasdešimt reguliarių ekskursijų su gidais anglų kalba. NATO renginio dalyviams pažintinė programa ir ekskursijos vyks nemokamai.

Į viršūnių susitikimą atvyks per 2000 žurnalistų. Kas numatyta jiems?

Esu tikras, kad tai puiki proga užmegzti glaudžius kontaktus su įvairiomis užsienio žiniasklaidos redakcijomis. Visi suprantame, kad žurnalistai susitikimo metu bus svarbiausi žinianešiai, todėl organizuojame ir du specialius renginius užsienio žurnalistams, kurių metu pristatysime Vilnių ir jo privalumus: kompaktiškumą, modernumą ir patogumą. Taip pat paruošėme įvaizdinę komunikacijos kampaniją, skirtą patraukti užsienio žiniasklaidos dėmesį, paskatinti turizmą, suvenyrų su Vilniaus atributika ir dalomąją medžiagą.

Filmuojantiems ir norintiems fotografuoti žurnalistams atrinktos reprezentatyvios Vilniaus vietos. Renginio metu šios filmuoti ir fotografuoti paruoštos vietos bus specialiai pažymėtos, kad žurnalistai greičiau bei patogiau atliktų savo darbus.

Valdas Benkunskas

Su kokiais iššūkiais susidūrėtė labiausiai ?

Iššūkių buvo daug, bet, matyt, didžiausias iššūkis, kuris palies ir vilniečius, yra eismo ribojimai miesto centre. Reikėjo ne tik iš anksto susiderinti schemas, bet ir visą informaciją tinkamai perduoti vilniečiams, kad jie būtų laiku informuoti ir galėtų suplanuoti savo laiką. Kitas iššūkis – miesto tvarkymas, bet darbus jau atlikome, tad iššūkis mums pasirodė tikrai įveikiamas.

Kokie esminiai pokyčiai laukia miestiečių?

Pagrindiniai pokyčiai ir yra eismo ribojimai centre. NATO viršūnių susitikimo metu eismo ir judėjimo ribojimai apims Senamiestį, Vilniaus oro uosto, atskiras Naujamiesčio seniūnijos teritorijas, taip pat Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ prieigas. Kai kurie rajonai ar gatvės bus uždaryti visiškai, kai kur – laikinai, tad gyventojus kviečiu susipažinti su detalesne informacija artėjant susitikimui. Visų patogumui, šią informaciją skelbiame https://vilnius.lt/nato/.

Primenu, kad riboto patekimo zonose bus galima judėti tik pėsčiomis, bus uždarytas visų transporto priemonių judėjimas, įskaitant ir dviračius, elektrinius paspirtukus. Šiose zonose veikiantis verslas galės vykdyti veiklą su tam tikromis išimtimis, kurios apima prekybą ir kitą veiklą lauke. Patekti į gydymo įstaigas, maldos namus, ugdymo (darželius) ar kitas įstaigas, kurios įsikūrusios riboto judėjimo teritorijoje, bus galima tik pėsčiomis.

Suprantu, kad tai gali sukelti daug nepatogumų, tačiau pabrėžiu – šie nepatogumai tęsis tik kelias dienas, o tai, ką suteiks mums NATO susitikimas tiek nacionalinio saugumo, tiek žinomumo ir reputacijos prasme, liks ilgam.

Galų gale, šis susitikimas nėra tik valdžios institucijų atsakomybė, bet ir viso miesto, tad dirbame, kad visi miestiečiai gerai žinotų, kokio masto tai renginys ir kaip šiomis dienomis teks pagyventi.

Kiek vilniečiai galės stebėti renginį, kokios erdvės bus jiems atviros?

Didžioji dalis Senamiesčio teritorijos bus atvira pėsčiomis judantiems žmonėms, tad kviečiame vilniečius planuoti dalyvavimą renginiuose, užsukti į maitinimo įstaigas, dalintis atmosfera, emocijomis, istorijomis. Daugiau informacijos vilniečius pasieks artėjant renginiui.

Kokia bus Vilniaus mero užimama pozicija tokio masto susitikime? Ką akcentuosite savo kalbose?

NATO viršūnių susitikime Lietuvos poziciją formuos nacionalinės šalies institucijos. Mano, kaip miesto mero, dalyvavimas iš esmės apsiribos diplomatine veikla, žiniasklaidos priėmimu, neformaliais renginiais, kuriuose akcentuosiu NATO indėlio į regiono saugumą svarbą, poreikį stiprinti NATO sienų apsaugą ir visapusišką Ukrainos palaikymą Rusijos sukeltame kare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją