Prezidento Gitano Nausėdos, kuris kiemelyje pats kalbėjo prieš JAV prezidentą, teigimu, J. Bideno kalba – gili ir prasminga.

„Joje išgirdome raginimą ir toliau priminti pasauliui, kaip svarbu puoselėti viltį bei ginti laisvę. Taip, kaip tą darėme ir Baltijos kelyje, ir Sausio 13-ąją, ir remdami kitų šalių laisvės siekį.

Tikiu, kad mes, lietuviai, niekada nepamiršime, kad JAV nepripažino sovietinės Lietuvos okupacijos ir rėmė mus ilgoje kovoje į laisvę. Šiandien matome įkvepiančią Jungtinių Valstijų lyderystę visoje transatlantinėje erdvėje“, – buvo rašoma prezidento feisbuko paskyroje.

Šalies vadovas akcentavo JAV vaidmens mūsų regione svarbą.

„Brutaliai Rusijos agresijai grasinant mūsų regione sutrypti demokratiją ir laisvą tautų apsisprendimą, Jungtinių Valstijų vaidmuo išlieka nepakeičiamas. Amerikos karių buvimas Lietuvoje stiprina mūsų saugumą. Amerikos pagalba Ukrainai stiprina jos galią priešintis okupantui.

Man asmeniškai buvo nepaprastai svarbu išgirsti Prezidento J. Bideno žodžius, kad pasaulis ir toliau turi nesvyruodamas laikytis vienybės ir remti Ukrainą. Būtent tai mes Lietuvoje ir darome“, – pridūrė G. Nausėda.

Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas atkreipė dėmesį į J. Bideno raginimą laikytis kartu ir išskyrė kelis kalbos akcentus.

„NATO vienybė. Putinas apsiskaičiavo, manė, kad NATO subyrės. Mes vieningi. Putinas vėl stato klaidingai.

Klimato krizės iššūkiai ir globalios ekonomikos kūrimas kur „no one is left behind“ (liet. „niekas nėra paliktas užnugaryje“) – yra uždaviniai, kur reikia visų mūsų pastangų. Pasaulis keičiasi... Taigi: „Folks, let's stand together“! Ir dar motyvacinis: „niekada nejaučiau, jog ateitis tokia šviesi!“

Stiprus ekskliuzas į Lietuvos kovą už laisvę. Sausio 13-osios kovos atpasakojimas ir pagerbimas. „Likit tokie stiprūs!“

Nemenkas dėmesys kovojančiai Ukrainai. Ukrainiečiai kovoja garbingai, už savo laisvę“, – apžvelgė P. Saudargas.

„Bendrai – lyderio kalba, truputį apie viską (suprantama, juk kalbėta ne tik Lietuvos auditorijai) ir kiek truputį su vesternų herojaus stiliaus prieskoniu“, – pridūrė jis.

Komunikacijos ekspertas Mykolas Katkus, pats nuo 2006-ųjų išklausęs apie 300 valandų J. Bideno kalbų, atkreipė dėmesį į JAV prezidento energiją.

„Bet vis tiek kartais pamirštu, kokios jėgos turi šis 50 metų aukščiausio lygio JAV politikoje praleidęs vyras.

Galim nekreipt dėmesį į turinį (nors Uncle Joe kaip visada žavus ir intymus – Dickas Durbinas jam aiškiai papasakojo apie Ilinojaus lietuvius). Bet valia – neginčijama, kad ir kiek rusai skiestų apie jo amžių ir/ar vežimėlį – pavarė be suflerio, susakė temas, uždėjo akcentus.

Ir aišku, skurdžiai šalia jo atrodo visas lietuviškas politikos kalbėtojų darželis. Bet turim ką turim“, – feisbuke rašė M. Katkus.

„Daugiau mums tų JAV prezidentų. Mielai ir debatus kandidatų priimtume. Bet svarbiausia, kad Zelenskis išvažiuoja patenkintas. Slava“, – pridūrė jis.

VU TSPMI docentas Mažvydas Jastramskis atkreipė dėmesį, kad kalboje J. Bidenas sakė, jog JAV niekada nepripažins Krymo ir kitų Ukrainos teritorijų aneksijos, kaip nepripažino sovietų okupacijos Baltijos šalyse.

„Dar nežinau, ar istorinė, – bet tikrai istorijos tėkmę ir regioną jaučianti kalba. Akcentai NATO vienybei irgi džiugina, nors ir girdėti anksčiau“, – rašė politologas.

Istorinės kalbos etiketę feisbuke pakomentavo ir Kauno technologijos universiteto (KTU) politologas Ainius Lašas.

„Istorinė Bideno kalba, istorinis viršūnių susitikimas... Kolegos, palaukit bent 30 metų ir tada spręskit. Žinau, sunku, bet istorija reikalauja šiek tiek perspektyvos!“, – feisbuke rašė A. Lašas.

Bidenas: taip gera grįžti į Vilnių

Po Lietuvos prezidento G. Nausėdos įžangos, praėjusios keliolikai minučių, JAV prezidentas J. Bidenas VU kiemelyje buvo pasitiktas plojimais. Susirinkusieji mojavo Lietuvos ir JAV vėliavėlėmis.

Kalbą JAV prezidentas J. Bidenas pradėjo nuo sveikinimo žodžių.

„Labas, Lietuva. Taip gera grįžti į Vilnių. <...> Tai yra tikra galios ir laisvės transformacija. Ir vieningiems žmonėms negali būti to atsakyta. Tokiems vieningiems žmonėms, kaip Lietuva“, – sakė Amerikos prezidentas.

Jis kalbėjo apie istorinius Lietuvos išbandymus, kovą už nepriklausomybę ir teigė, jog Lietuvos laisvė šviečia visiems.

„Tiek Vilniuje, tiek Vašingtone. Mes matome laisvės šviesą, kuri šiandien yra mėlyna ir geltona. Tai sieja visas šalis, JAV ir Baltijos šalis. JAV niekada nepripažino, kad Lietuvą gali būti okupavusi sovietų valdžia, niekada nepripažino okupantų“, – akcentavo jis.

J. Bidenas taip pat pabrėžė, jog ryšys tarp Lietuvos žmonių ir JAV visada bus stiprus bei prisiminė savo, tuomet JAV senatoriaus, vizitą Lietuvoje 2014 metais.

Joe Bidenas

„Matau, kaip viskas keitėsi. Per paskutines dienas, kaip JAV prezidentas turėjau galimybę lankytis istoriniame NATO viršūnių susitikime Vilniuje. <...> Šiandien liudijame istoriją, didžiuojamės galėdami Lietuvą vadinti savo drauge, savo sąjungininke“, – susirinkusiai miniai kalbėjo J. Bidenas.

Istorinė kryžkelė: Putinas niekada iš šios situacijos neišsisuks

Kreipdamasis į lietuvius, J. Bidenas pabrėžė, jog „esame istorinėje kryžkelėje“.

„Ir pasirinkimai, kuriuos padarysime šiandien, atsispindės tai, kas mes esame dešimtmečius ateityje. Tai, kaip mes kovosime su agresija šiandien turi atgrasyti agresorius rytoj. Mes turime tai padaryti, kol tai nėra per vėlu“, – pabrėžė JAV vadovas.

„Net ir turėdamas galvoje, kiek laiko ukrainiečiai jau išsilaikė, V. Putinas vis tiek galvoja, kad Ukraina palūš. Bet taip nėra.

V. Putinas tikisi, kad JAV palūš. Jis nesupranta mūsų vertybių, nesupranta mūsų įsipareigojimų laisvei. Jis niekada neišsisuks iš šios situacijos“, – sakė Amerikos prezidentas.

Joe Bidenas

Kalbą J. Bidenas pasakė po Lietuvos sostinėje pasibaigusio NATO viršūnių susitikimo. Tai antroji JAV vadovo kalba Lietuvoje, nuo pirmosios praėjo daugiau nei 20 metų.

Šios kalbos klausėsi ir buvę Lietuvos vadovai: profesorius Vytautas Landsbergis, Valdas Adamkus, Dalia Grybauskaitė. Taip pat premjerė Ingrida Šimonytė, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen, Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, Lietuvos kariuomenės vadas – generolas Valdemaras Rupšys ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)