„Bideno žodis bus lemiamas“

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis laidoje „Dienos klausimas“ įvardijo, ko aiškiai nori Ukraina.

„Jeigu tą (iškeltą, aut. p.) sąlygą NATO išpildys – tai atvyks. Ta sąlyga yra, kad būtų atvertos duris Ukrainai į NATO. Aišku, ta formuluotė irgi tokia miglota. Bet bent jau būtų sutarta dėl kalendoriaus – kada yra pakvietimas, tikėtina, Vašingtono NATO viršūnių susitikime (jis vyks kitais metais, red. p.).

Ir kad tai nebūtų toks pats sprendimas, kaip buvo Bukarešte, kuris jau 15 metų kaba – durys lyg ir atviros, bet kaip V. Zelenskis sako, jog tų durų nesuranda. O jeigu NATO būtų mandagūs, tai bent pakviestų per duris įeiti“, – vaizdžiai situaciją komentavo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis.

Volodymyras Zelenskis

Jo teigimu, pergale vadinti reikia tai, jog pavyko šį klausimą iškelti į darbotvarkę tokiu lygiu.

„Lygiai po 15 metų – tai jau yra pasiekimas. Ir aš tikiuosi, kad mums pavyks tą žingsnį žengti“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė Ž. Pavilionis.

Parlamentaras laidoje taip pat teigė, jog turi visų NATO parlamentų, išskyrus Vengrijos ir Turkijos, paramą, kad Ukrainai Vilniuje būtų atvertas aiškus kelias į NATO.

Anot Ž. Paviliono, esminį žodį vis tiek tarti turės JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Žinoma, karas vyks Vyriausybių ir prezidentų lygiu. Ir, žinoma, esminis žodis bus JAV prezidento J. Bideno, kurio kol kas linija bent oficialiai nėra tokia“, – tikino Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis.

Reikalavimai Ukrainai

Buvęs užsienio reikalų ministras, ambasadorius Antanas Valionis Žinių radijo eteryje nagrinėjo, kokie signalai sklinda iš JAV.

„Suprantama, kad kiekviena į NATO stojanti valstybė, tai yra mūsų visų interesas, jeigu norime užtikrinti kokybišką mūsų kolektyvinę gynybą, turime turėti visus reikalavimus atitinkančius kokybiškus partnerius.

Bet ką dar pasakė J. Bidenas? Jis dar pasakė, jog visų pirmiausia kalbama apie tai, kad spręsti (Ukrainai, aut. p.) reikia korupcijos problemas – tas reikalavimas yra visur. Čia Ukraina nėra jokia išimtis. <...> O antras dalykas – dėl informacijos slaptumo užtikrinimas. <...> Tačiau jis yra pasakęs, jog narystės veiksmų planų Ukrainai gali nereikėti, arba jų reikėti mažiau.

Vien todėl, jog ji šiandien kaunasi ir labai gerai kaunasi su NATO ginkluote, pagal aljanso karybos sistemą. Ir tai jai teikia vilčių, jog ji gali labai greitai ir gana nesunkiai įvykdžiusi tas sąlygas, gali tapti NATO nare“, – aiškino buvęs užsienio reikalų ministras A. Valionis.

Volodymyras Zelenskis

Jo teigimu, viskas priklausys nuo pasirinktos kvietimo formuluotės. Bet visi sutinka, kad kol vyksta aktyvūs karo veiksmai, kalbėti apie tai, kad Ukraina gali tapti pilnateise NATO nare yra nerealu.

„Dar gal verta pridėti sakinį prie to, kad amerikiečiai šalia to, ką priims Vilniaus NATO viršūnių susitikimas, gali Ukrainai pasiūlyti saugumo garantijas panašias, kokias jie kažkada pasiūlė Izraeliui“, – teigė A. Valionis. Jis sakė tikintis, jog prezidentas V. Zelenskis vis tik atvyks į Vilnių.

Ukraina prašo konkretumo

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis laidoje sakė besitikintis, kad J. Bidenas „mūsų nenuvils“. Tam jis pateikė ir kelias priežastis.

„Prezidentas J. Bidenas asmeniškai buvo tas senatorius, kuris A. Valiono ministravimo laikais aktyviai rėmė mūsų pačių narystę NATO. Jis buvo tų senatorių branduolys. Senatorius ir kongresas dabar šiais klausimais jau yra su mumis“, – pabrėžė Ž. Pavilionis.

Buvęs užsienio reikalų ministras A. Valionis tikino, jog dėl Ukrainos ateities NATO jau dabar aišku viena.

„Esu realistiškas optimistas. Ko bijoma? Bijoma eskalacijos, neprognozuojamo Rusijos vadovybės reakcijos, veiksmų. Visą laiką kalbėjome, kad jie yra pasiryžę dėl savo pinigų, verslo viską daryti, o dabar matome, jog ir verslus, ekonomiką ir visą Rusijos ateitį žlugdo tik dėl jiems vieniems žinomų tikslų.

Todėl manau, kad taip – niekas, suprasdami visą sudėtingumą situacijos, nepaskelbs, kad priimama į NATO ir įstojimo procesą pradeda Ukraina. Nepaskelbs iki tol, kol nebus bent jau karinė fazė šio karo“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pabrėžė diplomatas A. Valionis.

Jis sakė manantis, jog formuluotės dėl Ukrainos ateities NATO jau dabar yra derinamos ir šlifuojamos.

„Ir jeigu taip vienu sakiniu pasakyti tas garantijas – tai jos skambėtų maždaug taip: kai jau tik bus galima, tai iš karto“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovas A. Valionis.

Volodymyras Zelenskis

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis taip pat teigė, jog niekas nesitiki, kad Vilniuje Ukraina taps NATO nare.

„Tai tik proceso pradžia. <...> Mes kalbame tik apie tai, kad mes Vilniuje sutartume, jog judame, pradedame judėti šiuo procesu“, – pabrėžė jis. Parlamentaras taip pat užsiminė, jog ir šis procesas gali būti ilgas.

„Ko tik ukrainiečiai teisingai priekaištauja NATO – jeigu mes laikome save patikima organizacija, jeigu Bukarešte pasakėme, kad Ukraina bus NATO narė. Tai kiek tas bus gali tęstis? Ar jūs patikimi partneriai? Mus okupuoja, mus žudo“, – pagrįstus ukrainiečius priekaištus NATO Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ įvardijo Ž. Pavilionis.

Buvęs užsienio reikalų ministras A. Valionis savo ruožtu laidoje teigė, jog ukrainiečių sąmonėje Vilniaus NATO viršūnių susitikimas gali išlikti kaip svarbus slenkstis per kurį perlipta ir nueita toliau, arba dar viena Vakarų neišpildytų pažadų užuovėja.

„Kurioje realūs interesai nustelbia realias vertybes“, – aiškino jis.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis Žinių radijo eteryje tikino, jog šiandien net nėra klausimas, ar Ukraina bus NATO nare. Anot jo, klausimas – kada ir kokiomis sąlygomis.

„Tikiuosi, kad tas lūžis įvyks. Bet jeigu neįvyks, jeigu J. Bidenas su kanclere Angela Merkel Bukarešte – va tada galime svarstyti B, C, D, su visu rimtumu“, – aiškino parlamentaras Ž. Pavilionis.