Kaip jau buvo skelbta, oro uoste įvyko trumpas J. Bideno susitikimas su prezidentu Gitanu Nausėda.

„JAV prezidento atvykimas į Lietuvą – tai istorinis įvykis, liudijantis apie artimus ir tvirtus mūsų šalių ryšius. Lietuva vertina Jungtinių Valstijų strateginę partnerystę ir nepaprastai reikšmingą indėlį, stiprinant rytinio NATO flango ir viso Aljanso gynybą“, – pranešime spaudai cituojamas G. Nausėda.

Po to JAV prezidentas ir valstybės sekretorius Anthony Blinkenas priėjo pasisveikinti su prie tvoros oro uoste laukusiais ambasados darbuotojais ir jų šeimomis, ilgokai su jais bendravo, fotografavosi asmenukes.

Atvykus Bidenui – tuščios Vilniaus gatvės: sustabdytas eismas

Atvykus JAV prezidentui, tam, kad iš oro uosto galėtų netrukdomai važiuoti jo delegacijos kortežas, buvo sustabdytas eismas dalyje Vilniaus gatvių.

Eismo tvarką užtikrino gausios policijos pareigūnų pajėgos.

Važiuojantis kortežas užfiksuotas ir vaizdo įraše:

Prie „Kempinski“ – žmonių minia

J. Bideno delegacija nuvyko į Vilniaus centre esantį „Kempinski“ viešbutį. Čia – specialios palapinės, sustiprinta apsauga, pamatyti JAV delegacijos susirinko nemaža žmonių minia. Aplink viešbutį taip pat budi gausios policijos pajėgos.

Oficiali JAV vadovo pasveikinimo ceremonija prezidentūros kieme numatyta antradienį.

Vėliau Lietuvos ir JAV vadovai dvišaliame susitikime ketina aptarti paramą Ukrainai, NATO rytinio flango stiprinimo priemones, atsaką į Baltarusijos remiamą Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą.

Trečiadienį J. Bidenas dalyvaus specialiame renginyje Vilniaus universiteto Didžiajame kieme, kurio metu JAV prezidentas kreipsis į Lietuvos žmones.

NATO viršūnių susitikime planuoja taip pat dalyvauti Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas, Graikijos premjeras Kiriakas Micotakis ir kitų valstybių lyderiai.

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinei gynybai ir atgrasymui stiprinti bei paramai Ukrainai didinti.

Bidenas – antrasis Lietuvoje apsilankęs JAV prezidentas

J. Bidenas yra antrasis į Lietuvą atvykęs JAV prezidentas. Pirmasis čia 2002-ųjų lapkritį, Lietuvai dar laukiant narystės NATO, Vilniuje lankėsi respublikonas George'as W. Bushas.

Tąkart Lietuvoje jis susitiko su prezidentu Valdu Adamkumi. G. W. Bushas taip pat sakė istorine tapusią kalbą, kuria pabrėžė, kad nuo šiol Lietuvos priešas „bus ir JAV priešas“.

„Jūs įsiliejate į stiprią NATO šeimą, gynybos aljansą, kuris pasiryžęs ginti savo nares. Ir bet kas, kas pasirinktų Lietuvą savo priešu, taptų ir JAV priešu“, – Vilniuje kalbėjo galingiausios valstybės tuometinis vadovas G. Bushas.

Su G. W. Bushu Lietuvoje tąkart lankėsi ir jo žmona Laura Bush.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)