Gyventojams netrukdo

„Išvykti neplanuoju, aš moku ir galiu pėsčias judėti. Ribojimai manęs nepykdo“, – pasakojo suktiktas vilnietis, paklaustas, kaip keisis jo dienotvarkė renginio metu.

Yra ir tokių, kurių dienotvarkę ribojimai gerokai pakoreguos – darbas centre persikels į namus. O tiems, kurių darbo vieta ne centrinėje miesto dalyje – problemų nekils.

„Centras nėra ta trajektorija, kur aš dažnai judu, tai turbūt man asmeniškai neteks koreguoti darbotvarkės. Šiek tiek kelia klausimų, bet taip pedantiškai nesidomėjau, tik jeigu neklystu, internetinėje erdvėje yra informacijos, artėjant toms dienoms turbūt pasidomėsiu detaliau, kad paskui neatsitiktų taip, kad išvažiuoji ir staiga matai, kad gatvė užtverta“, – pasakojo vyriškis.

„Mano toks darbas, kad aš privalau, dirbu tokioje institucijoje, kad tiesiog turėsiu būti darbe. Dirbu netoli centro, bet aš tiesiog manau, kad tai nėra problema, nes toks susitikimas nevyksta kasmet, tai svarbus reikalas, todėl manau, kad kiekvienas galime prisitaikyti, o tos dvi dienos žmogaus gyvenime nelabai turbūt kažką tokio reikšmingo lemia“, – pridūrė vilnietė.
Liepos 7–13 d. Vilniuje eismo robojimai dėl NATO viršūnių susitikimo

Gatvėje pavyko sutikti ir tokių vilniečių, kuriems pasisekė – tomis dienomis, kai vyks NATO viršūnių susitikimas, jie išvyks atostogauti, tad ribojimai jiems apskritai neaktualūs.

„Man atostogos bus, tai man kaip ir problema atkrenta, bet šiaip jeigu dirbčiau, tai nuotoliniu būdu, pas mus darbovietėje yra sudaromos galimybės dirbti nuotoliniu būdu, tai aš nematau problemų. Jeigu yra galimybė lanksčiai dirbti, tai viskas gerai“, – sakė Vilniaus centre sutikta praeivė.

Vilniaus miesto savivaldybė dar gerokai anksčiau ragino vilniečius vengti centrinių miesto gatvių, rekomendavo dirbti iš namų, o galbūt, pagal galimybes, rinktis laiką leisti kaimo turizmo sodybose ar prie jūros.

„Kol kas rezervacijų padidėjimo nematome, bet manome, kad tai bus paskutinę minutę, nes bendrai vertinant, „darbostogos“ Lietuvos kaimo sodybose yra labai populiarios. Jos išpopuliarėjo pandemijos metu, kai žmonės ieškojo būdų, kaip pabėgti iš miesto, o sodybos prisitaikė: jos įsirengė interneto, darbo vietas ir ta tendencija išlieka – žmonės dažnai „darbostogauja“ kaimo turizmo sodybose“, – pastebi Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Agnė Vaitkuvienė.

Agnė Vaitkuvienė

Pasak A. Vaitkuvienės, tam įtakos turi pakitęs darbo pobūdis – vis daugiau žmonių dirba nuotoliniu būdu ir, žinoma, kaina – darbo dienomis nakvynės sodybose būna pigesnės.

„Darbo dienomis apsistoti tikrai yra pigiau ir jeigu savaitgalius praktiškai visus išperka Lietuvos kaimo turizmo sodybose, tai darbo dienomis lieka laisvų vietų ir šeimininkai, norėdami parduoti tas vietas, mažina kainas. Mes apklausėme, kiek pigiau gali būti, tai vidurkis yra, kad iki 30 procentų yra pigiau apsistoti darbo dienomis“, – tikina pašnekovė.

Prašo būti supratingiems ir budriems

„Raginčiau visus pasinaudoti Vilniaus miesto savivaldybės puslapyje skelbiama informacija apie ribojimus Vilniaus miesto centre, Senamiestyje, oro uosto prieigose, aplink „Litexpo“ parodų centrą. Ten yra paskelbta detali informacija su laikais, ribojimo pobūdžiais ir panašiais dalykais“, – sako Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis.

Policijos departamento atstovas pabrėžia, kad renginio metu visi eismo dalyviai turėtų išlikti budrūs ir išvydus bei išgirdus specialiąsias transporto priemones su švyturėliais, privalo duoti joms kelią ir netrukdyti eismui. Pastebėjus bet kokį įtartiną daiktą arba asmenį, drąsiai skambinti 112 arba pranešti netoliese esantiems pareigūnams.

„Noriu paraginti šiek tiek vengti dviprasmiško elgesio. Iš tikrųjų suprantame, kad Senamiesčio prieigose ar kažkur miesto centre gyvenantys žmonės smalsumo vedini tikrai pasinaudos galimybe pasižiūrėti pro langus, tai nenaudokite tokių daiktų, kaip žiūronai, tam, kad dirbantys ir stebintys aplinką pareigūnai nemanytų, jog tai yra piktų kėslų turintys žmonės“, – pabrėžia M. Akelaitis.

Mindaugas Akelaitis

O gyventojams, kuriems teks lankytis centre, policijos atstovas rekomenduoja su savimi neturėti daug daiktų – vengti kuprinių, lagaminų ir panašaus pobūdžio nešulių, nes tam tikrais etapais bus vykdomos daiktų patikros. Todėl norintys sutaupyti laiko, tokius daiktus raginami palikti namuose.

Būsimi ribojimai

Kaip anksčiau informavo Vilniaus miesto savivaldybė, kai kurių ribojimų dėl verslo ir gyventojų nuogąstavimo nuspręsta atsisakyti, tad daugiausia pakeitimų atlikta Senamiesčio ir miesto centro zonoje, buvo rašoma pranešime spaudai. Numatytos krovinių iškrovimo ir pakrovimo bei keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo vietos, taip pat automobilių stovėjimo vietos, kuriose parkuoti transporto priemones galės ribojimų zonoje gyvenantys vilniečiai. Pėsčiųjų eismas Prezidentūros prieigose bus ribojamas liepos 11 d. 15–24 val., kitu metu ir kitose Senamiesčio bei miesto centro vietose pėstieji galės judėti be apribojimų.

Oro uosto prieigose eismo ribojimai bus trumpalaikiai, jie bus taikomi A. Gustaičio, Oreivių ir Vikingų gatvėse. Keleiviai, turintys bilietus skrydžiams, galės patekti tiek į oro uosto terminalus, tiek į automobilių stovėjimo aikšteles – tam atskirų leidimų nereikės. Atvykstantiems į oro uostą automobiliais rekomenduojama rinktis maršrutą Dariaus ir Girėno bei F. Vaitkaus gatvėmis.

Užtikrinant Lazdynų ir Karoliniškių gyventojų susisiekimą, Laisvės prospektu nuo Architektų gatvės bus leidžiamas visų transporto priemonių eismas šiaurės kryptimi, link Spaudos rūmų. Pietų kryptimi įvažiavimai į gyvenamuosius rajonus bus galimi tik iš Vakarinio aplinkkelio ir jam gretimų gatvių. Pakeitus suplanuotus eismo ribojimus, Oslo gatvėje ir Miškinių gatvės atkarpoje tarp Oslo g. ir Parodų g. transporto priemonės galės judėti be didesnių ribojimų – eismas gali būti stabdomas trumpam, transporto priemonių patekimui į šiose gatvėse esančias įmonių teritorijas leidimų nereikės.

Kaip buvo teigiama anksčiau platintame pranešime spaudai, siekdama sumažinti galimus nepatogumus dėl įvestų eismo ribojimų, Vilniaus savivaldybė kviečia gyventojus rinktis keliones pėsčiomis ir viešuoju transportu. Tam, kad kelionės būtų sklandesnės, liepos 10–13 dienomis miesto viešuoju transportu vilniečiai ir sostinės svečiai galės važiuoti nemokamai.

Suplanuoti eismo ribojimai paveiks ir įprastas viešojo transporto trasas, todėl jos yra koreguojamos.

Visą aktualiausią informacija apie NATO Viršūnių susitikimą, eismo ribojimus ir dažniausiai užduodamus klausimus galima rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)