Nuo ko pradėti, norint investuoti saugiai

Finansų ir investicijų ekspertas G. Pociūnas, norintiems pradėti investuoti, pirmiausia pataria pasiruošti investavimui ir pradėti skirstyti gaunamas pajamas: „Susikaupti reiktų bent jau 1–2 mėnesių būtinųjų išlaidų rezervą. Padarius šiuos žingsnius drąsiai galima pradėti investuoti bent jau 10–20 proc. savo uždirbamų pinigų. Norint greičiau susikurti pasyvias pajamas ir investicinį kapitalą – investuoti daugiau, na, o neskubantiems į ankstyvą pensiją galima investuoti ir mažiau“.

Pačioje investavimo pradžioje G. Pociūnas rekomenduoja susipažinti su finansiniais produktais, į kuriuos skatina investuoti valstybė ir teikia įvairius GPM bonusus, kurie yra aiškūs, patikimi ir nereikalaujantys didelių žinių bei žmogaus laiko. Tai galėtų būti investicinis gyvybės draudimas ar pensijų fondai, kur pasirinkus aukštos rizikos akcijų fondus galima tikėtis investicinės grąžos tarp 10–17 proc. per metus be papildomų bonusų, kuriuos suteikia valstybė.

Susitvarkius su baziniais produktais ir skiriant daugiau laiko bei turint didesnį pinigų kiekį investicijoms, pasak finansų eksperto, vertėtų atsidaryti vertybinių popierių sąskaitą ir pradėti investuoti į indeksinius, įvairius biržoje prekiaujamus fondus, dar vadinamus ETF, nekilnojamo turto trestus, dar kitaip vadinamus REIT, ar tiesiog pavienes įmonių akcijas.

„Tam jau reikės ženkliai daugiau žinių bei domėjimosi arba konsultacijos su licencijuotais investicijų konsultantais. Kiekvieno žmogaus situacija, pajamos, išlaidos, įsipareigojimai, planai, vizija, rizikos toleravimas yra skirtingas, todėl ir investavimo strategijos bei produktai skirsis“, – sako G. Pociūnas.

Dažniausios savarankiškai investuojančių klaidos

„Pagrindinė savarankiškai investuojančių klaida yra ta, kad jie apskritai neinvestuoja arba investuoja per mažai. Kita esminė klaida dažnai yra per dideli lūkesčiai. Žmonės prisiskaito apie „Tesla“, bitkoiną ar netgi „GameStop“ ar tada investuoja, tikėdamiesi per pusmetį gauti kelių kartų atsiperkamumą. Taip kartais iš tiesų nutinka, bet tai yra sėkmės reikalas ir labiau loterija, nei kažkas išmokstamo. O dažniausiai galiausiai nutinka taip, kad pinigai yra prarandami“, – pastebi G. Pociūnas.

Savarankiškai investuojantys, pasak G. Pociūno, dažnai remiasi emocijomis, draugų ar kažkur nugirstais investiciniais patarimais nepatikrinus informacijos, nepadarius tikslesnės analizės, o tiesiog aklai pasikliaujant. Taip pat didelė klaida, jog savarankiškai investuojantys dažniausiai neturi disciplinos, aiškios strategijos, ką darys, kai jo investicija nukris arba pakils iki tam tikro lygio. Paveikti emocijų parduoda investicijas ne laiku, taip fiksuodami nuostolį arba mažesnį uždarbį nei laikantis plano.

Dažnai žmogui iš esmės sunkiau atsidėti, susitaupyti bei prisiminti, jog reikia investuoti pinigus.

Finansų ir investicijų ekspertas sako, ko žmonės investuojantys savarankiškai dažnai neįvertina yra laikas, kurį sugaišta nuolatos sekant įvairią informaciją, bandant aplenkti rinką ir uždirbti daugiau: „Savarankiškam investavimui reikia skirti išties daug laiko, turėti žinių, nuolat domėtis ir sekti naujienas, tendencijas“.

Gauta nauda, jeigu ją pavyksta gauti, pasak G. Pociūno, dažnu atveju neatperka sugaišto laiko ir tai yra tikrai didelė rizika, kurią reikėtų įsivertinti. „Tą laiką geriau paskirti papildomiems pinigams uždirbti. Pinigus nukreipiant į paprastus, nesudėtingus ir laiko nereikalaujančius investicinius produktus, naudos galima turėti tikrai daugiau“, – patikina finansų ekspertas.

Ne profesionalui sunku atpažinti rizikas ir finansines apgaules

„Be abejo, galima rinktis investuoti į indeksinius fondus, bet net ir tam reikia šiokių tokių žinių bei savikontrolės. Būtent pastarosios dažnai pritrūksta investuojantiems į indeksinius fondus. Tokios investicijos suteikia saugesnę, bet mažesnę grąžą. Kadangi savarankiškai investuojantys šiek tiek domisi rinkomis, jie pradeda rinktis rizikingesnes investicijas ir galiausiai dažnai praranda pinigus. Investuojant su kompanijomis, tos savikontrolės nereikia, kadangi viskuo yra pasirūpinama nuo a iki z“, – privalumus vardina G. Pociūnas.

Finansų konsultantas, pasak pašnekovo, įvertinęs poreikius gali pasiūlyti konkrečiam žmogui, jo finansiniams tikslams, gyvenimo būdui ir poreikiams labiausiai tinkančias investavimo strategijas. Toks asmuo žino, kaip atpažinti finansines apgaules ar labai rizikingas investicijas, gali padėti žmogui nuo to apsisaugoti, nes rekomenduos tik patikimas finansines priemones. „Tai šiais laikais yra itin svarbu. Finansų konsultantas investuojantiems yra tarsi sporto treneris ar šeimos gydytojas. Jis bus šalia visais gyvenimo etapais, keičiantis poreikiams ir patars, kaip pasirinkti jiems tinkamiausius sprendimus, ką būtina įvertinti“, – patikina G. Pociūnas.

Finansų konsultantai neretai susiduria su jų darbu susijusiais mitais

„Investuoti su kompanija rekomenduojama tiems, kurie dar tik žengia pirmuosius žingsnius finansuose, kurie turi mažai žinių ar laiko domėtis. Todėl toks būdas gali netikti tiems, kurie ieško greito praturtėjimo būdų, nori spekuliuoti“, – įspėja G. Pociūnas.

Pasak finansų eksperto, būna, kad atėję žmonės tikisi greito rezultato, stebuklo, kad jie iškart išmoks prekiauti akcijomis, spekuliuoti rinka ir panašiai. „Tada negalime pateisinti jų lūkesčių, o jie jaučiasi apgauti, kad to negavo“, – sako jis.

G. Pociūnas pastebi, kad, deja, iki šiol taip pat dažnai manoma, kad finansų konsultantai tik nori įbrukti vieną ar kitą finansinį produktą ir nieko apie finansus nenusimano: „Tai yra jau nebegaliojantis mitas, kadangi šiais laikais yra daug gerų finansų konsultantų, aktyviai besidominčių šia sritimi, profesionaliai parenkančių bei pritaikančių produktus pagal žmogaus poreikius“.

Finansų ekspertas atkreipia dėmesį, kad žmonės turi suprasti, kad dirba su finansų konsultantu, o ne asmeniniu finansų valdytoju.

Kaip atskirti patikimą finansų ekspertą

„Nei viena patikima investicinė bendrovė nežadės jums padvigubinti jūsų investiciją per metus ar panašių dalykų. Jeigu kažkas skamba per gerai, kad būtų tiesa, tikriausiai tai nėra tiesa ir jus bandoma apgauti. Kai kompanija yra skaidri ir turi ilgametę patirtį, tuomet galima manyti, kad ji bus patikima“, – sako G. Pociūnas.

Renkantis iš mažesnių ir mažiau girdėtų partnerių, G. Pociūnas pataria paieškoti informacijos apie jos vadovus, jų darbo patirtį: „Kai kuriais atvejais, nepatikimas finansų bendroves valdo jau žinomi apgavikai arba žmonės be patirties finansų srityje. Tad prieš renkantis partnerių kompaniją, labai svarbu padaryti tinkamą bendrovės darbuotojų analizę ir ypač pasidomėti, kas jiems vadovauja“.

G. Pociūnas sako, kad jų kompanija siekia ne tik paprasčiausiai parinkti finansinius įrankius, bet ir suteikti žinių, kurios leistų žmogui pačiam pasirinkti tinkamus įrankius, juos vertinti ir gebėti pačiam numatyti, kada ir kaip keičiantis situacijai jam reikės atlikti investavimo strategijos korekcijas. „Siekiame „duoti ne žuvį, o meškerę“, - sako jis.

Finansų ekspertas sako pastebintis, kad tokia intensyvi finansų ir investicijų edukacija iš esmės keičia žmonių gyvenimus: jie ne tik pradeda domėtis finansais, bet ir išmoksta valdyti savo biudžetą, atranda pinigų taupymui, nors tai pradžioje dažnai atrodo labai sudėtinga. Pradeda kurti strategijas, kaupia ateičiai, pamažu pradeda investuoti ir savarankiškai, vis daugiau domisi jau rimtesnėmis investavimo rinkomis.