Savo įžvalgomis šia tema dalinasi ilgametę patirtį sukaupę ekspertai.

Prioritetą lietuviai teikia aukštesnės energetinės klasės būstui

Visi žmonės skirtingi. Vieni nori pirkti senos statybos būstą ir jį savomis rankomis susiremontuoti, kiti nė nesvarsto tokios minties ir perka jau įrengtą butą ar namą, į kurį gali įsikraustyti čia ir dabar. Visgi „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius Tomas Pulikas teigia, kad kasmet pastebimas augantis gyventojų poreikis įsigyti energetiškai efektyvų būstą.

„Remiantis „Swedbank“ duomenimis, per šių metų III ketvirtį apie 45 proc. būsto paskolų buvo suteikta energetiškai efektyviam būstui pirkti. Tai – pažangūs, 2020 metais ir vėliau pastatyti būstai. Jų paklausa rinkoje išlieka didelė“, – nurodo pašnekovas.

Ekspertas teigia, kad tai, kokį būstą pirkėjai renkasi, priklauso nuo jų individualių poreikių. Vis dėlto, vertinant bendras tendencijas, galima pastebėti, kad gyventojai labiausiai domisi būstais su daline apdaila.

„Norime, kad mūsų siūlomos paslaugos padėtų klientams gyventi tvariau. Taigi stengiamės sudaryti palankias finansines sąlygas, kurios leistų žmonėms ir įmonėms labiau tausoti aplinką bei mažinti jai daromą neigiamą poveikį. „Swedbank“ gali pasiūlyti paskolą „Namų energetiniam naudingumui gerinti“, kuria gyventojai gali pasinaudoti, norėdami savo namuose įdiegti, pavyzdžiui, saulės elektrinę, šilumos siurblį ir kitus energetiškai efektyvius sprendimus“, – itin vertinga informacija dalinasi specialistas.

T. Pulikas įsitikinęs: neretai energetiškai efektyvaus būsto kaina yra didesnė, tačiau gyventojams toks būstas patrauklus dėl santykinai mažesnių jo išlaikymo kaštų. Taip pat, anot jo, žmonės vertina ilgalaikę perspektyvą suprasdami, kad ilgainiui tai padės ne tik gerokai sutaupyti, bet ir prisidės prie aplinkos tausojimo.

Tomas Pulikas

„Įvairūs sprendimai, pavyzdžiui, būsto apšiltinimas, šilumos siurblio atnaujinimas ar įrengimas, saulės elektrinės įdiegimas, energetiškai efektyvių prietaisų naudojimas ir net interjeras gali padėti pagerinti būsto energetinį naudingumą“, – įžvalgomis dalinasi ekspertas.

Gyventojai aktyviai naudojasi parama ir namus paverčia inovatyvesniais

Vienas iš populiariausių inovatyvių sprendimų – šilumos siurblys. „TENKO Baltic“ pardavimo vadovas Mindaugas Budrys nurodo, kad tai – atsiperkanti investicija tiek statant naują, tiek renovuojant senesnį būstą.

„Šiuo metu klientai dažniausiai renkasi oras–vanduo tipo šilumos siurblius, kadangi juos įdiegti nesudėtinga. Tai – efektyvus sprendimas. Tačiau jei gyventojai ieško patikimesnio, ilgaamžiškesnio ir efektyviausio pasirinkimo, aš rekomenduočiau geoterminį šildymą su gruntas–vanduo šilumos siurbliu. Praktika ir laikas rodo, kad šio tipo šildymo sistemos pačios efektyviausios, mat tinkamai įrengus siurblius nėra svarbi lauko temperatūra, o ji turi įtakos oras–vanduo tipo šilumos siurblių efektyvumui. Be to, pasirinkus geoterminį šildymą, nereikalingas išorinis blokas, kuriam tenka surasti tinkamą vietą bei pasirūpinti, kad įrenginio garsas netrikdytų namiškių“, – pasakoja pašnekovas.
Šimunos siurblys oras vanduo, TENKO Baltic nuotr.

Ekspertas pamini ir tai, kad geoterminio šildymo su gruntas–vanduo šilumos siurbliu sistemos įrengimas sudėtingesnis ir kainuoja kiek brangiau. Tačiau šiuo metu gyventojai, anot jo, aktyviai naudojasi Lietuvos energetikos agentūros paskelbtu kvietimu paramai gauti – galės pasikeisti seną katilą į šilumos siurblį. Puiku tai, kad pasirinkus geoterminį šildymą finansavimas skiriamas didesnis kone du kartus, lyginant su oras–vanduo šilumos siurbliais.

Tvarūs prietaisai – investicija į sveikatą ir būsto ilgaamžiškumą

M. Budrys sako, kad namuose turint geoterminio šildymo sistemą būtų nuodėmė jos neišnaudoti ir patalpoms vėsinti.

„Šilumos siurblio kompresorius vėsinimo metu neįsijungia. Patalpų temperatūra sumažinama per grindinio ar lubinio šildymo sistemą. Naudojant tokią vėsinimo sistemą, lyginant su kondicionieriais, pasiekiamas net 10 kartų didesnis efektyvumas! Tiesa, ne visi šilumos siurbliai tai turi ir gali atlikti, tad prieš įsigyjant įrangą svarbu atkreipti dėmesį“, – teigia pašnekovas.

TENKO Baltic pardavimų vadovas Mindaugas Budrys

Jis nurodo, kad, kalbant apie vėsinimo funkciją, vis labiau populiarėja vėsinami lubiniai paviršiai (kapiliariniai kilimėliai). Tai turbūt pats komfortiškiausias vėsinimo sprendimas. Specialistas paaiškina, kad naudojama vėsa iš tų pačių geoterminių gręžinių, todėl nereikia namų apkrauti papildomais įrenginiais.

„Reikia nepamiršti ir rekuperacinės vėdinimo sistemos, kuri yra lyg namo plaučiai. Rekuperacinė sistema – svarbi investicija į mūsų sveikatą ir būsto ilgaamžiškumą. Ji padeda apsaugoti pastato konstrukciją nuo perteklinės drėgmės, o ši juk skatina susidaryti pelėsį“, – paaiškina M. Budrys.

Ekspertas įsitikinęs: pasirinkus aukšto efektyvumo įrenginius, taupomi eksploataciniai kaštai, mat namuose yra maksimaliai išsaugoma šiluma.

Rekomenduoja nepriimti skubotų sprendimų ir visada pasitarti su profesionalais

Inžinerinių sistemų specialistas sako, kad šilumos siurblį galima įrengti tiek senos, tiek naujos statybos name. Visgi svarbu suprasti, kad ne visuose namuose tinka įrengti tokią sistemą.

„Kalbant apie senesnės statybos namus, kartais svarbiau juos apšiltinti, užsandarinti ir tik tada įrengti sistemą su šilumos siurbliu. Jeigu namo šilumos poreikiai dideli, mat jis labai nesandarus ar visai neapšiltintas, o galbūt pastato vidaus šildymo sistema – netinkama, nes radiatoriai pernelyg maži, o gal netinkamai įrengta grindinio šildymo sistema, tokiais atvejais eksploataciniai kaštai gali nedžiuginti vartotojo“, – supažindina pašnekovas.

Jis teigia, kad norint šilumos siurblį įrengti naujos statybos name, situacija kiek paprastesnė. Praktiškai visi šiuo metu statomi namai turi siekti A++ energetinę klasę.

„Renkantis, kuo šildysite namus, svarbu ne tik aklai pasitikėti pažadais, bet ir racionaliai įvertinti pasirinkimą. Prieš pasirenkant šilumos siurblio sistemą, svarbu kreiptis į tinkamus specialistus, kurie suteiks užtektinai informacijos apie būsimą ar esamą namą. Tik profesionaliems specialistams išsakius savo lūkesčius ir poreikius bus galima neskubant priimti tinkamą sprendimą“, – pabrėžia M. Budrys.

Ekspertas nurodo, kad tinkamai parinkta sistema gali tarnauti 15–20 metų ir atliepti visus lūkesčius.

Komfortas ir tvarumas neatsiejami nuo šiuolaikiškų namų

M. Budrys pastebi, kad šiuo metu žmonės renkasi aplinkai draugiškesnius statybų sprendimus ir nebenori „tarnauti“ savo būstui.

„Geoterminis šildymas dėl savo efektyvumo yra mažiausiai pirminės energijos vartojantis šilumos ir vėsos gamybos būdas, užtikrinantis mažesnį teršalų išmetimą į aplinką. Šiandien tai vienas tvariausių šildymo sistemos būdų. Įsirengus šildymo sistemą su šilumos siurbliais gyventi žymiai paprasčiau, mat nereikia rūpintis kuro sandėliavimu. Taigi namuose lieka daugiau vietos“, – privalumus vardija ekspertas.

Jis pamini ir tai, kad geoterminis šildymas nereikalauja beveik jokios priežiūros, o siurblys neskleidžia triukšmo, mat dirba itin tyliai.

Saulės elektrinė – žmonėms, kurie nori sutaupyti: paaiškino, kaip pasikeičia gaunamos sąskaitos

Vaidas Brazinskas, saulės energijos bendrovės „Saulės grąža“ privačių klientų skyriaus vadovas, sako, kad saulės elektrinės pagaminta, tačiau akimirksniu nesunaudota elektros energija iškeliauja į elektros tinklus. Tada ESO skaitliukas užfiksuoja gautą elektros energiją ir taip klientas ją saugo tinkluose.

„Šis principas panašus į tą, kuris vyksta akumuliatoriuose, tik virtualiai. O štai naktį, kai saulės elektrinės negamina elektros energijos, saulės elektrinių savininkai reikiamą elektros kiekį pasiima iš elektros tinklų, kuriuose energija ir buvo saugoma. ESO skaitliukai taip pat fiksuoja šios pasiimtos elektros energijos kiekį“, – pasakoja jis.

Mėnesio pabaigoje, anot jo, klientas gauna sąskaitą, ir jeigu elektros energijos jis turėjo prikaupęs, moka tik už jos pasaugojimą tinkluose. Šios paslaugos mokestis – apie 6 ct/kWh, o tai – apie 4 kartus mažiau nei iš tinklo perkamos elektros kaina.

„Taip pat galima pasirinkti ir natūrinius mainus, kai ESO pasiima 12 proc. vartotojo išsiųstos į tinklą energijos, o 88 proc. klientui leidžia pasiimti nemokamai. Tokiu atveju sąskaitos už elektrą būna lygios nuliui. Taigi kliento mokamos elektros sąskaitos sumažinamos apie 4 kartus, o, įsirengus didesnę saulės elektrinę ir pasirinkus atsiskaitymą, už elektrą nemokama išvis“, – paaiškina V. Brazinskas.

Ir nors elektros kaina pastarąjį pusmetį mažėjo, tačiau saulės elektrinės atsiperkamumo laikotarpis, pasak specialisto, išliko toks pats arba net pagerėjo. Taip yra todėl, kad šiuo metu nukritusios saulės elektrinių įrangos kainos. V. Brazinskas teigia, kad dėl šios priežasties vartotojai dabar gali įsirengti saulės elektrinę už žemiausią kainą Lietuvos istorijoje. Vidutiniškai investicija į saulės elektrinę, anot jo, atsiperka per 2–4 metus. Šis laikotarpis priklauso nuo mokamos elektros kainos.

Saulės elektrinė perkamame būste – geras ženklas, įrodantis ne tik tai, kad sąskaitos bus mažesnės

Įmonės „Saulės grąža“ atstovas nurodo, kad būstas su jau įrengta saulės elektrine tampa patrauklesnis dėl kelių priežasčių.

„Pirma, sąskaitos už elektros energiją tokiam būstui yra labai mažos arba net lygios nuliui. O jei būstas šildomas elektra, tai reiškia, kad pirkėjo neišgąsdins ir didelės šildymo sąskaitos šaltuoju metų laikotarpiu. Tai suteikia finansinio stabilumo jausmą“, – įsitikinęs pašnekovas.

Taip pat, anot jo, įrengta saulės elektrinės atskleidžia namo šeimininkų ekologinį sąmoningumą. Tai labai svarbu šių dienų kontekste, kuomet vis daugiau žmonių ieško tvarių sprendimų kasdienėje veikloje.

Būstas su saulės elektrine – tikrai patrauklesnis: visgi yra ir niuansų, į kuriuos reikia atsižvelgti

V. Brazinskas teigia, kad perkant būstą su saulės elektrine reikėtų atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų. Būtina įvertinti, ar esamos galios saulės elektrinė atitinka būsimo namų savininko energijos poreikius.

„Tai apima ne tik dabartinius poreikius, bet ir galimus būsimus, atsižvelgiant į šeimos dydį ar gyvenimo būdo pokyčius, planus įsigyti elektromobilį. Taip pat reikėtų atidžiai įvertinti saulės elektrinės sistemos techninę būklę, įskaitant modulių amžių, efektyvumą ir galimus nusidėvėjimo požymius“, – patarimus vardija pašnekovas.

Jis rekomenduoja susipažinti ir su teisiniais aspektais, pavyzdžiui, elektros tiekimo ir pirkimo sutartimis, galiojančiais perteklinės elektros energijos pasaugojimo tarifais. Vertėtų atkreipti dėmesį į tai, ar dar galioja įrangos garantija, kas įrangą montavo ir kur reikėtų kreiptis kilus klausimams dėl saulės elektrinės.

„Įsigijus būstą su jau sumontuota saulės elektrine, pirmiausia patartina atlikti išsamų techninį jos patikrinimą bei įsitikinti, kad sistema veikia efektyviai ir nėra jokių paslėptų gedimų. Taip pat rekomenduotina susisiekti su draudimo kompanija ir užtikrinti, kad saulės elektrinė ir susiję įrenginiai yra tinkamai apdrausti nuo galimų avarijų ar gamtos stichijų“, – nurodo V. Brazinskas.

Ekspertas pataria susiplanuoti reguliarią saulės elektrinės priežiūrą. Taip bus užtikrintas jos ilgalaikis efektyvumas ir patikimumas.