Finansinis raštingumas ir naujos žinios

Konferencijos metu pagrindinis dėmesys buvo skiriamas asmeninių finansų valdymui, finansiniam raštingumui.

„Konferencija skirta plačiai visuomenei, visiems žmonėms, kam rūpi jų finansinė sveikata, kuriems rūpi jų biudžeto reikalai ir kartu ieško informacijos, kur investuoti, kaip investuoti ir nori pasigerinti savo finansinį raštingumą. Laikai yra finansiškai nenuspėjami, tad reikia būti informuotam“, – kviečia sekti informaciją konferencijos „Mano Investicija“ turinio vadovas Tomas Stasiukevičius.

„Mes 2023 metų pradžioje banke sukūrėme naują indeksą – finansinės sveikatos indeksą, kuris praktiškai rodo Lietuvos visuomenės finansinę sveikatą ir iš dalies finansinį raštingumą. Tai susideda iš dviejų dalių: kokios yra žinios visuomenėje ir kokie yra praktiniai įgūdžiai. Indeksas parodė, kad apie pusę visuomenės žinios ir praktiniai įgūdžiai yra vidutiniai ar aukštesni. Tai reiškia, kad pusei visuomenės yra dar kur pasistiebti ir ką atrasti šiame pasaulyje“, – sako „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavelas Ladziato.
Pavel Ladziato

Investuoti verta ne tik į nekilnojamąjį turtą

Bene populiariausia investavimo rūšis Lietuvoje išlieka nekilnojamo turto rinka. Anot P. Ladziato, gautos žinios konferencijos metu išplėst visuomenės akiratį apie tai, kas yra investavimas.

„Manau, tai nesumažins investavimo į nekilnojamą turtą, bet atvers duris kitoms investavimo priemonės ar instrumentams, nes gilios žinios ir kokybiška informacija yra pamatas įvairiems geresniems geresniems arba alternatyviems sprendimams. Kalbant apie finansinį raštingumą, tai tikrai yra raktas link įdomesnių ir kitokių investavimo instrumentų pagal riziką ir pagal grąžą, mano akimis žiūrint, nė kiek neatsilieka nuo investavimo į nekilnojamą turtą, – įvardija banko atstovas, kokia nauda laukia konferencijos žiūrovų ir klausytojų. – Tai ir saugesni investavimo instrumentai, kaip taupymo lakštai, kurie dabar platinami valstybės, obligacijos. Dabar labai populiarus investavimo instrumentas – fondai. Žmonės savarankiškai, įgavę žinių, gali pradėti investuoti į tam tikras pasirinktas akcijas“.

Kodėl reikia rūpintis finansine sveikata?

„Rūpinimasis savo finansine sveikata, manau, tolygu rūpinimuisi savo ateitimi. Ar visi norime gyventi geriau, klestėti ateityje? Manau, kad atsakymas yra natūralus – taip. Kaip ir minėjau, būtent žinios kokybiška informacija – tai yra pagrindas geriems sprendimams, kurie veda prie geresnės ateities. Dėl to ir reikia domėtis bei rūpintis šiais klausimais“, – sako P. Ladziato.

T. Stasiukevičius priduria, kad konferencijos metu pranešėjai ne tik pateikia informaciją – jie bendrauja su žiūrovais. O iš jau pateiktų klausimų aišku, kad žmonės nėra abejingi savo gerovei.

„Matome, kad žmonės negyvena šia diena, domisi, kad gi laukia mūsų ateityje, ar mes recesijoje, ar dar mūsų laukia neramūs laikai ? Ką daryti, kaip elgtis, kad savo finansinę sveikatą pasigerinti ir pasirūpinti savo biudžetu. Tai tikrai konferencija bus naudinga tiems, kad gyvena šia diena, bet, sakyčiau, kad mūsų auditorija yra gerokai platesnė, – dalijasi pastebėjimais „Mano Investicija“ turinio vadovas.
Tomas Stasiukevičius

Konferencija aktuali visiems

Pašnekovas vardija, kad laukia begalė vertingų temų, kurios aktualios ir tėvams. Be to, nepamirštos ir tvarumo temos.

„Laukia daugybė pranešimų ir diskusijų nekilnojamo turto temomis, akcijų rinkos temomis, biudžeto planavimo temomis. O trečia konferencijos diena, gruodžio 7-oji, bus paskirta daugiau pokalbiams ir diskusijoms su įvairiais ekspertais. Gvildensime ir vaikų finansinio raštingumo, tiesą sakant, paliesime ir net elektromobilių temą. Rekomenduoju nieko nepraleisti. Jei kažką praleidžiate, tai tikrai ne bėda – viskas netrukus bus įkeltą į Delfi Plius portalą, – sako T. Stasiukevičius. – Mano favoritai, sakyčiau, ekonomistų pokalbiai ir pranešimai. Turėsime ir Nerijaus Mačiulio pokalbį su Delfi vyr. redaktore Rasa Lukaityte-Vnarauskiene apie akcijas ir obligacijas. Turėsime ir Indrės Genytės-Pikčienės pranešimą apie makroekonominius rodiklius. Man, kaip žmogui, baigusiam ekonomikos studijas, sakyčiau, makroekonominės temos yra įdomiausios, bet manau, kad kiekvienas žmogus atras jam artimas ir įdomias temas“.

Šaltinis
Specialusis projektas „Mano investicija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)