Balansas tarp gero gyvenimo dabar ir orios senatvės ateityje

Konferencija „Mano investicija“ prie ekranų kviečia ir profesionalius investuotojus, ir tuos klausytojus, kurie dar tik kaupia patirtį bei žinias.

„Vis daugiau gyventojų Lietuvoje įdarbina savo pinigus investuodami. Žinoma, kuo anksčiau pradedama investuoti, tuo daugiau skirtingos rizikos instrumentų galima išbandyti, o turimas ilgesnis laikas leidžia uždirbti norimą grąžą. Tačiau kartu svarbu pabrėžti, kad jei nepradėjote investuoti vos pradėję dirbti, ne vėlu tai pradėti daryti ir vėliau. Svarbu susidėlioti savo investavimo tikslus ir tinkamas priemones jiems pasiekti. Suprantama, kad investavimo patirties neturinčiam žmogui toks patarimas gali atrodyti per sudėtingas, todėl džiaugiamės inicijuodami ir dalyvaudami tokiuose rengininiuose kaip konferencija „Mano investicija”, kuri skirtingos patirties gyventojams padeda geriau suprasti investavimo temą ir plėsti savo turimas finansinio raštingumo žinias“, – sako „Swedbank“ mažmeninės bankininkystės komunikacijos vadovas Gytis Vercinskas..

Gytis Vercinskas

Vienas iš investavimo tikslų gali būti kaupimas geresnei, saugesnei senatvei. Ekspertų teigimu, kad išėjus į pensiją turimų santaupų pakaktų norimam pragyvenimo lygiui pasiekti, kai kuriuos sprendimus svarbu priimti dar jaunystėje. Tačiau tai neturi reikšti užkietėjusio taupymo skriaudžiant save ir neleidžiant mėgautis jokiais kasdieniais malonumais, o kaip pasiekti reikalingą balansą – viena iš konferencijos trečiosios dienos diskusijų „Taupome dabar, išleisime rytoj: kaip pasiekti balansą tarp šiandienos išlaidų ir būsimos pensijos?“. Čia ant scenos susitiks „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Tadas Gudaitis, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Verslo vadybos fakulteto docentė dr. Kamilė Taujanskaitė ir Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro vadovė dr. Viktorija Dičpinigaitienė.

Viktorija Dičpinigaitienė

Prieš nuspręsdami pirkti tą paveikslą, įsiklausykite į ekspertės žodžius

Investavimas į meną ar juvelyrinius dirbinius – keli iš netradicinio investavimo pavyzdžių. Į ką svarbu atkreipti dėmesį investuojant į šias sritis? Kaip pamatuoti jų riziką ir numatyti grąžą? Investuojant į kolekcinius daiktus ekspertai pataria nepamiršti, kad jie neatneš jokių dividendų ar investicinių pajamų, kol jų neparduosime, tačiau reikia itin specifinių žinių, kad galėtume numatyti, kurių daiktų vertė bėgant metams išaugs, o kurie taip ir nesulauks didesnio rinkos susidomėjimo. Apie visa tai – diskusijose su Viktorija Orkine, „v2o“ aukštosios juvelyrikos namų įkūrėja ir Ornela Ramašauskaite, meno rinkos eksperte ir agentūros „artXchange Global“ vadove.

Tadas Gudaitis

Gatvėse rieda vis daugiau elektromobilių, tačiau daugybė žmonių vis dar renkasi skystu kuru varomus automobilius. Kada įvyks esminis lūžis elektromobilių rinkoje ir kitokiais automobiliais važinėjantieji bus tikrų tikriausi keistuoliai? Į šį klausimą atsakys „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius Tomas Pulikas, „Deals on wheels“ vadovas Laurynas Boguševičius ir „Saulės grąžos“ vadovė Deiminta Noreikienė.

Ornela Ramasauskaite

Kas laukia Baltijos šalių ekonomikos?

Paskutinę konferencijos „Mano investicija“ dieną laukia ir svarbūs pokalbiai apie ateities perspektyvas. Tõnu Mertsina, „Swedbank“ Estijoje vyriausiasis ekonomistas, kalbės apie tai, ko tikėtis Baltijos šalių ekonomikoje. Prognozių ir kalbų apie ateitį netrūks ir tarp Lietuvos ekspertų: kas akcijų rinkų laukia 2024-aisias, diskutuos „Swedbank“ vyresnysis ekonomistas Vytenis Šimkus, „Milvas“ partneris ir fondų valdytojas, „Lėtas pelnas“ autorius Tautvydas Marčiulaitis ir „Rato“ Valdybos pirmininkas Vytenis Mažiulis.

Viktorija Orkinė

Recesija – žodis, daug kam keliantis susirūpinimą ar net baimę. Apie tai, kaip elgtis recesijos metu, papasakos Kaspar Oja, Estijos prezidento patarėjas ekonomikos klausimais ir Estijos centrinio banko vyriausiasis ekonomistas. Galbūt patrauklesnė Lietuvos kapitalo rinka yra tai, kas padėtų išvengti arba lengviau išgyventi recesiją? Ko reikia, kad mūsų kapitalo rinka atneštų daugiau naudos tiek verslui, tiek gyventojams diskutuos „Swedbank“ Finansinių institucijų ir kapitalo rinkų tarnybos vadovas Vytautas Eidukaitis, „Nasdaq“ grupės viceprezidentė Europos rinkoms Arminta Saladžienė ir LR Finansų ministerijos viceministrė Vaida Markevičienė.

Vaida Markevičienė

Patars, kaip ugdyti vaikų finansinį raštingumą

Vienas pranešimas prie ekranų neabejotinai patrauks tuos, kurie augina vaikus ar ketina jų turėti. Juk ne paslaptis, kad didžiulę įtaką mažųjų pasaulėžiūrai, jų taupymo ir investavimo įpročiams vaikystėje skiepija būtent tėvai. „Swedbank“ Lietuvoje Privačios bankininkystės vadovas Andrius Šuminas, Vilniaus universiteto finansų profesorė Jelena Stankevičienė, verslininkas, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius, buvęs „Maxima grupė“ vadovas, verslo angelas Dalius Misiūnas ir Vilniaus Jėzuitų gimnazijos paramos fondo direktorius, investavimo klubo įkūrėjas bei vedėjas Matas Baliukonis gruodžio 7 d. konferencijoje diskutuos apie tai, kaip vaikų finansines žinias ugdyti teisingai.

Tautvydas Marčiulaitis

Konferencijos pabaigoje laukia ir intriguojantis pokalbis su Tal Catran, Izraelio startuolių ekosistemos kūrėju. Visa tai gruodžio 7 d. galite stebėti nemokamoje, nuotolinėje konferencijoje „Mano investicija“ Delfi TV ir portale Delfi.lt. Visas konferencijos turinys vėliau atsidurs ir Delfi Plius platformoje, kurioje informacija bus pasiekiama jums patogiu metu. Konferencijos pranešėjus, programą ir daugiau informacijos rasite čia. (aktyvi nuoroda:https://www.mano-investicija.lt/)

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Mano investicija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją