Akcijų biržos pinklės: kaip nepasiklysti net naujokams

Gruodžio 5–7 dienomis nuotolinis renginys sutrauks prie ekranų visus, norinčius protingai taupyti ir investuoti. Vienas iš konferencijos pranešėjų – „Swedbank” vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis renginyje paaiškins, kas lems akcijų ir obligacijų kainas 2024 metais. Ekonomistas jau dabar turi keletą prognozių kitiems metams, į kurias naudinga įsiklausyti planuojantiems investuoti:

„Dažnai vidutinis investuotojas investuoja į įmonę, kurią pažįsta, supranta, ką ji daro, vartoja tos įmonės paslaugas ar produktus. Aišku „Meta“, „Microsoft“ ar „Amazon“ visiems atrodo kaip geros įmonės, įsitvirtinusios savo segmente, lyderės, teikiančios paslaugas visame pasaulyje. Bet aš manau, kad kiekvienam investuotojui reikia žinoti vieną svarbų rodiklį, jis yra vadinamas P/E (akcijos kainos ir pelno santykis), tai yra kaina, kurią moka investuotojas už įmonės uždirbamą pelną. Ir kuo tas rodiklis yra didesnis, tuo yra mažiau patraukli investicija. Štai pavyzdžiui šiuo metu pirkdamas S&P 500 (pagrindinio JAV indekso akcijas) investuotojas vidutiniškai moka 30 dolerių už vieną dolerį uždirbamą tose įmonėse. Tai yra didelė kaina lyginant su istoriniu vidurkiu. Ir istorijoje buvo tik keli pavyzdžiai, kuomet buvo labiau pervertintos tos akcijos. Tad nereikėtų vaikytis madų. Turbūt geras pavyzdys būtų praėjusių kelių metų „bangos“ – buvo kriptovaliutos, buvo „NFT“, kur mes matome, jog kažkas yra labai ant bangos ir visi nori šokti į tą traukinį. Dabar šių metų raktinis žodis, kuris sukėlė investuotojams daug emocijų buvo dirbtinis intelektas ir viena iš turbūt nedaugelio įmonių, į kurią galima taip tiesiogiai investuoti yra „Microsoft“ kuri nusipirko „Open AI“ arba Nvidia, kuri teikia techninę ir programinę įrangą, kurios pagalba gali treniruoti tą dirbtinį intelektą. Ir tai buvo pagrindinė priežastis, dėl kurios jų akcijos brango, bet vėlgi praeities rezultatai nereiškia, jog tai bus ir ateities rezultatai ir nėra jokių garantijų, kad jos brangs ir kitais metais. Nereikėtų turėti lūkesčio, jog vien tai, kad įmonė gerai veikia užtikrins, jog tos įmonės akcijos ir toliau brangs. Mano patarimas šioje vietoje būtų per daug nesivaikyti madų. Aš puikiai suprantu tą jausmą, kai matome, kad kažkokia akcija pabrango 10-20%, dar pažįstamas ar kaimynas pasakė, kad nusipirko tų akcijų ir norisi šokti į tą traukinį, bet investavimas turi būti truputėlį kitoks procesas, nuobodesnis, nesivaikant madų,” – pranešime spaudai teigia „Swedbank” vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Tikriausiai visi bent kiek investavimu besidomintys žmonės dar atsimena įvykį, kai vienas garsiausių pasaulio futbolininkų spaudos konferencijos metu iš ekrano patraukė žinomą gėrimą ir vietoje jo paragino susirinkusią auditoriją gerti vandenį. Jau po akimirkos įmonės, gaminančios minėtą gėrimą, akcijų vertė keitėsi toli gražu ne jiems palankia linkme. Tai tampa viena iš daugybės iliustracijų, kai neplanuotas įvykis, veiksmas ar kažkieno žodis gali pakeisti akcijų vertę. Vytautas Lapė, „Swedbank” investicinės bankininkystės padalinio projektų vadovas, konferencijoje klausytojams pasistengs apie akcijų biržą kalbėti paprastai ir visiems suprantamai, kad investavimas į šią priemonę būtų aiškus ir naujokams.

Nerijus Mačiulis

Meilė nekilnojamajam turtui ir klimato kaitos įtaka

Nekilnojamasis turtas Lietuvos gyventojams vis dar atrodo itin patraukli investicija, tačiau ar tai artimiausiu metu gali pasikeisti? Renginyje „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Julita Varanauskienė ir Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius susės diskutuoti apie tai, ar brangstantys pinigai ir didėjantis finansinis raštingumas paveiks mūsų meilę nekilnojamajam turtui.

O Raimondas Reginis, Ober-Haus Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims, kalbės apie tai, kaip pastaruoju metu keičiasi būsto kainos sumažėjus pardavėjo apetitui.

Konferencijos „Mano investicija“ antrąją dieną „Swedbank“ ekonomistė Greta Ilekytė, LR Finansų ministerijos viceministrė Vaida Markevičienė ir Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas Marius Dubnikovas diskutuos apie klimato kaitą ir technologijų pažangą – kaip šie veiksniai ateityje paveiks dabartinių investuotojų grąžą.

Tvarumas investuojant ir iššūkis, kuris laukia Centrinio banko

Tvarumas – dar viena nuo šių laikų aktualijų neatsiejama tema, kuria gyvename jau dabar ir kuria neabejotinai gyvens ateities kartos. Kas yra netvari investicija? Kokie sprendimai investuojant nebeturi ateities pasaulyje, kuriame rūpinamės ne tik pelnu, tačiau ir planeta, žmonėmis bei mūsų bendra gerove? Ką daryti, kad nepasiklystume žaliojo klaidinimo pinklėse ir savo pinigus nukreiptume išties tinkama, tvaresnę ateitį kuriančia linkme? Tomas Garbaravičius, Lietuvos Banko valdybos patarėjas ir Klimato kaitos centro vadovas konferencijos klausytojams žada papasakoti, kaip nustatyti iš tiesų žalias investicijas.

„Iššūkis centriniams bankams – nepražiopsoti posūkio“ – su tokiu pranešimu pas konferencijos klausytojus ateis ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė, o investavimu besidomintys entuziastai renginyje išvys dar vieną jiems tikrai pažįstamą veidą – investuotoją, finansų rinkos profesionalę, INWEST bendraįkūrėją Jekateriną Goviną.

„Daugelis ekspertų sutinka, kad geriausias laikas investuoti yra dabar. Tai reiškia, kad itin svarbu pradėti ir daryti tai periodiškai, ilgą laiką. Žinoma, kuo anksčiau pradedama investuoti, tuo daugiau skirtingos rizikos instrumentų galima išbandyti, o turimas ilgesnis laikas leidžia uždirbti norimą grąžą. Nors informacijos visur aplinkui tarsi atrodo daug, tačiau mūsų tyrimai rodo, kad kokybiškos informacijos poreikis apie investavimą yra didelis. Per tris konferencijos dienas „Mano investicija” galima susidėlioti sau tinkamą temų tinklelį: galbūt jums reikia bazinių žinių, o gal konkrečiai renkatės, kaip kaupti vaikų ateičiai, arba gal norite gilinti žinias į labiau specifinius dalykus – skirtingus sektorius, akcijų rinkas ir pan.“, – sako „Swedbanko“ Mažmeninės bankininkystės komunikacijos vadovas Gytis Vercinskas.

Šiemet konferencija „Mano investicija“ pritraukė net keliasdešimt tikrų savo srities ekspertų pranešėjų, kad šie apie taupymą, investavimą, kitų metų prognozes ir laukiančius iššūkius papasakotų tiek pažengusiems investuotojams, tiek naujokams. Gruodžio 5–7 dienomis konferencijos pranešimai bus prieinami visiškai nemokamai Delfi TV ir portalo Delfi.lt žiūrovams, o visas konferencijos turinys vėliau atsidurs ir Delfi Plius platformoje, kurioje informaciją galėsite pasiekti jums patogiu metu. Registraciją į renginį, konferencijos programą ir daugiau informacijos rasite čia. (aktyvi nuoroda: https://www.mano-investicija.lt/)

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Mano investicija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją