Elektros gamintojų skaičius stipriai išaugo

„Šiandien elektrą gaminančių vartotojų yra daugiau nei 86 tūkstančiai, iš jų 28 tūkstančiai – vadinamieji nutolę vartotojai, kurie turi įsigiję dalį nutolusio parko kuriame nors regione. Svarbiausia, kad gamintų elektrą tiems namams, kurie yra ją įsigiję. Nutolusių gamintojų skaičius šiais metais žymiai padidėjo – sausio mėnesį jų buvo tik 10 tūkstančių, o dabar yra 28 tūkstančiai“, – pasakoja platformos eparkai.lt vadovas Vincentas Vitkauskas.

Anot pašnekovo, augimas lėtėja, situacija stabilizuojasi, tačiau per mėnesį prie elektros gamintojų prisijungia apie 1 tūkstantį naujų vartotojų.

„Paskutinius penkerius metus yra eksponentinis augimas. Labai svarbų vaidmenį turi ir valstybės parama, skatinama, kad žmonės domėtųsi ir įsigytų. Dabar ta fazė, kai rinkoje sukeliame susidomėjimą atsinaujinančiais ištekliais ir suteikiame galimybę kiekvienam namų ūkiui turėti tą elektrinę ar ant savo stogo, ar nutolusią dideliame parke“, – dalijasi V. Vitkauskas.

Vincentas Vitkauskas

Parkų platformos vadovas sako, kad žmonės puikiai moka apskaičiuoti, kad investicija į nepriklausomą elektrinę atsiperka per 7 metus, be to, naudinga ir valstybės parama.

„Užsienyje saulės elektrinės atsiperkamumas, pavadinkime, prastesnis nei Lietuvoje – apie 10 metų. Lietuva, turbūt, vienintelė Europoje šalis, kur atsiperkamumas toks patrauklus, tad tikėtina, kad dėl to gaminančių vartotojų skaičius taip ir auga“, – teigia pašnekovas.

Pasigedo daugiau aiškumo

Nutolusių saulės elektrinių savininkai kartais nė nežino, kur jos yra, tačiau žino, kiek elektros pagaminama.

„Praeiti metai buvo labai sėkmingi, elektrinės plėtėsi, o šiais metais taip nėra. Manau, kad prisidėjo daug kalbų ir netinkama valstybinė komunikacija apie apskaitos modelio keitimą. Iki šiol galiojo ir, manau, tai pats pažangiausias būdas, apskaita pagal kilovatvalandes, – kol saulė gamina elektrą, ji naudojama nemokamai, o kita, pagaminta, atiduodama pasaugoti. Mokėti už pasaugojimą ar už instaliuotą galią, trečias būdas – mokėti atiduodant dalį elektros energijos, tai – atsiskaityti natūra. Pagal šį būdą 2023 metais reikėjo atiduoti 12 procentų pagamintos elektros energijos, už pasaugojimą reikėjo mokėti 5,92 ct, tad tai gana patrauklu vartotojams“, – vardija elektrą iš saulės gaminančių vartotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Milėnas.

Pašnekovas teigia, kad kol kas buitinių vartotojų kitokie skaičiavimai už elektrą nepalies, nors Seimo nariai svarstė, kad reikia taikyti kitokius apmokestinimo tarifus. Visgi nežinia dėl ateities, anot pašnekovo, norinčius investuoti į saulės elektrines kiek atvėsino. V. Milėnas pastebi, kad net valstybės skiriamos paramos pasiūla tapo mažiau viliojanti, mat žmonės turi abejonių.

„Valstybė turėtų labai aiškiai pasakyti, kaip yra, kuriam laikotarpiui kas bus, kad žmonės, investuodami savo pinigus žinotų, ką jie iš to turės“, – sako V. Milėnas.
Vytautas Milėnas

Esamiems buitiniams vartotojams skaičiavimai nepakis

V. Vitkauskas pritaria, kad aiškios komunikacijos išties trūksta, tačiau svarstant Seime, komitetuose buvo aiškiai pabrėžta, kad esamiems elektros gamintojams, jau įsigijusiems ir investavusiems, niekas nežada keisti apskaitos sistemos. Visgi pasėtos abejonės turi pasekmių.

„Ta pati APVA parama iki šios būdavo išgraibstoma gana greitai ir sėkmingai. Nebuvo nė karto, kad neišdalintume visos paramos. Šiai metais dvejonių girdėti ir viešojoje erdvėje. APVA atveria naujų finansavimo galimybių. Anksčiau buvo nusiskundimų, kad negalima pretenduoti į paramą būstui, kuriame yra užregistruota ekonominė veikla. Su dabartiniu kvietimu šis pokytis įgyvendintas ir žmonės, kurie užregistravo ekonominę veiklą savo būste, jau gali pretenduoti į paramą elektrinei įsigyti. Manau, tai ne pakankamai iškomunikuotas skatinamasis reiškinys, bet neabejotinai tai padės išdalinti visą paramą ir per šį kvietimą“, – įvardija V. Vitkauskas.

Kokio galingumo elektrinė reikalinga?

Norint įsigyti saulės elektrinę, svarbu apskaičiuoti ir jos galingumą.

„Kiekvienas norintis turėti saulės elektrinę ant savo namo stogo, sklype ar nutolusią turėtų pasiskaičiuoti, kiek jam reikia tos galios, kiek sunaudoja elektros energijos. Reikėtų galvoti apie tai, ar pereis prie šildymo šilumos siurbliais atsisakęs iškastinio kuro, ar ne. Turės elektromobilį ar neturės. Pagal elektros poreikį ir reikia planuoti elektrinę. Antras dalykas yra galimybės – tai ypač svarbu tiems, kurie ant stogų ar savo kieme stato elektrines. APVA iškėlė sąlygas, kad pirmiausia būtina gauti iš ESSO sąlygas prisijungti. Kartais mums aiškina, kad tinklai nepajėgūs ir negali gauti galios tiek, kiek tau reikia. Daugelyje vietų žmonės negali pastatyti savo elektrinių, nes ESSO negali priimti pagamintos elektros energijos. Tokiu atveju norintys tapti vartotojais dar turi mokėti tam tikrą indėlį ESSO infrastruktūrai plėsti. Kažkur reikia modernizuoti transformatorius, tinklus, ir čia atsiranda kalnas problemų. Bet daugelyje vietų galima, ir patariu nuoširdžiai, iš savo asmeninės patirties, kad saulės elektrinę turėti tikrai apsimoka“, – vardija V. Milėnas, ką būtina išsiaiškinti, norint tapti elektros gamintoju.

Pašnekovas teigia, kad techninės galimybės sparčiai žengia į priekį, pirmosios saulės elektrinės dar net neturi galimybės atiduoti pagamintos energijos saugoti į talpyklas, kaupti jos akumuliatoriuose, o dabar sukurta tobulesnė įranga atveria gerokai didesnes galimybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją