Šie metai labai aiškiai parodė, kad mūsų šalyje investavimo į AE perspektyva tik stiprės. Tad ir investuoti į žaliąją energiją naudinga ir dabar, ir bus naudinga ateityje.

Perspektyva ateinantiems metams – daug žadanti

Išaugusios energinių išteklių kainos gyventojus pastaruoju metu paskatino dažniau apsvarstyti galimybę investuoti į namų energinio efektyvumo didinimo sprendimus. „Swedbank" pastebi didėjantį skaičių gyventojų, kurie skolinasi lėšų saulės elektrinių, šilumos siurblių įsigijimui ar šildymo sistemų atnaujinimui. Skolindamiesi šioms reikmėms gyventojai vertina ilgalaikę perspektyvą suprasdami, kad ilgainiui tai padės ne tik gerokai sutaupyti, bet ir prisidės prie aplinkos tausojimo.

„Per devynis šių metų mėnesius saulės elektrinių įsirengimui ir investicijoms į energijos efektyvumą didinančius sprendimus gyventojai pasiskolino beveik 9 mln. eurų, palyginus su kiek daugiau nei 1 mln. eurų tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, rodo „Swedbank" duomenys. Šiais metais vidutinė paskolos suma siekia apie 8100 eurų (2021 m. siekė 6700 eurų)", – detalizavo „Swedbank" Privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato.
Pavel Ladziato

Pasak „Ignitis" produkto vadovės Indrės Baltušienės, atsinaujinančios energetikos perspektyvos – neabejotinai palankios, tai patvirtina ir prognozės. Per artimiausią dešimtmetį planuojama, kad ne mažiau nei 30 proc. vartotojų patys gaminsis elektrą savo poreikiams, o 2050 m. tokių bus ne mažiau kaip pusė.

„Iš atsinaujinančių šaltinių – saulės, vėjo, vandens gaminama energija tampa vis aktualesnė, vis dažniau kiekvieno iš mūsų namus pasiekia žalioji energija. Ji tausoja gamtą, padeda sutaupyti, suteikia galimybę gaminti energiją pačiam. Vien iš 1 kW galios saulės modulių per metus galima pagaminti apie 1000–1100 kWh elektros", – sako įmonės atstovė.

AE poreikis ir pasiūla auga

Specialistai neabejoja – bėgant metams dabartinė rinkos situacija tik stiprės, o investavimas į įvairius atsinaujinančios energetikos šaltinius taps kasdienybe. Žmonės siekia gyventi tvariau, mąsto apie klimato kaitą, nori kvėpuoti švaresniu oru ir taupyti išteklius, todėl atsinaujinanti energetika yra ateitis – augs ir poreikis, ir pasiūla. Juolab, kad energetika keičiasi, vystosi, Europa juda žaliojo kurso kryptimi, todėl investicijos į atsinaujinančios energetikos gamybą tampa vis svarbesnės, geriau suprantamos ir greičiau atsiperkančios.

Skaičiuojama, kad, pavyzdžiui, įsirengus šilumos siurblį, elektros energijos sąnaudos šildymui gali sumažėti iki 5 kartų. Tiesa, namo šildymas ar vėsinimas yra kompleksinis sprendimas, todėl vienas įrenginys, nepriklausomai nuo jo našumo, nebūtinai ženkliai pagerins būsto energinį naudingumą. Todėl žemo energinio naudingumo namų savininkams dažnai tenka galvoti ne tik apie įrenginių, bet ir namo konstrukcijos elementų atnaujinimą.

Pastaraisiais metais didžiausias lietuvių dėmesys krypo į saulės energiją. Tiek gyventojai, tiek verslas intensyviai stengėsi įdarbinti saulę ir tokiu būdu ne tik sutaupyti, bet ir gyventi tvariau. Tai patvirtina ypač ženklus gaminančių vartotojų skaičiaus augimas. Pavyzdžiui, šių metų sausio mėnesį gaminančių vartotojų skaičius, kartu su nutolusiais gaminančiais vartotojais, siekė 19,2 tūkst., o šiandien šis skaičius jau dvigubai išaugęs ir siekia 38,4 tūkst.
 Indrė Baltušienė

„Suprasdami, kokia sudėtinga ir nenuspėjama situacija įsigalėjusi energetikos rinkoje, nuolat ieškome būdų ir sprendimų, ką galėtume pasiūlyti savo klientams, kad jiems pavyktų būti energetiškai sumaniais ir sutaupyti. Todėl prieš porą metų pirmieji pasiūlėme įsigyti nutolusio saulės parko dalį, o visai neseniai pirmieji pasaulyje pasiūlėme mūsų klientams išsinuomoti vėjo elektrinės dalį nutolusiame vėjo parke", – apie dar daugiau suteikiamų galimybių pasakojo įmonės atstovė.

Metams numatytas elektrines išpirko per 3 mėnesius

Specialistės pastebi, kad susidomėjimas saulės elektrinių įsirengimu ir noras tapti gaminančiais vartotojais šiemet yra rekordinis, ir viršijo bet kokias prognozes. Pavyzdžiui, „Ignitis" vien per pirmąjį metų ketvirtį pardavė tiek saulės elektrinių, kiek planavo per metus. Tai rodo ypatingą gyventojų aktyvumą prisidėti prie žaliosios energetikos. Tad įmonės ieško būdų, kaip didinti pajėgumus, kad kuo daugiau gyventojų galėtų įsirengti saulės elektrines ar įsigyti jas nutolusiuose saulės parkuose. Tikėtina, kad augant poreikiui atsiras ir didesnė pasiūla bei įvairovė priemonių, kuriomis gyventojai galės investuoti į žaliąją energetiką.

„Prieš porą savaičių įmonė suteikė galimybę gyventojams internetu išsinuomoti dalį vėjo elektrinės. Iki šiol gyventojai galėjo nuomotis arba įsigyti tik nutolusius saulės parkus. Jaučiamas didelis susidomėjimas vėjo elektrinės nuoma, gyventojai gausiai teikia užklausas ir rezervuoja vėjo elektrinės dalį. Per pirmąsias porą savaičių nuo vėjo elektrinės pateikimo rinkai, jau rezervuota daugiau kaip 550 kW galios, o tai reiškia, kad apie 260 privačių klientų tapo vėjo elektrinės nuomininkais. Vidutinė rezervuojamos elektrinės galia siekia apie 2 kW", – paklausta, kaip sekasi vėjo elektrinėms, kalbėjo I. Baltušienė.

Už nepanaudotą energiją – išmokos

Dar vienas labai svarbus klausimas, kylantis sprendžiant verta ar ne investuoti į AE gamybą – ar galima iš to uždirbti, ne tik sutaupyti? Ekspertai vienbalsiai teigia, kad galima. Prieš įsirengiant ar išsinuomojant saulės/ vėjo elektrinę ar jos dalį, specialistai pataria paskaičiuoti, kiek jos reikės savo reikmėms patenkinti. O kas nutinka tuo atveju, jeigu gamtos jėgos prigamina daugiau elektros, negu reikia konkrečiam namų ūkiui?

„Ignitis" produkto vadovė sako, kad praėjusiais metais keli tūkstančiai įmonės klientų, įsigijusių elektrines saulės parkuose ir įsirengusių saulės elektrines, pagamino daugiau elektros energijos nei reikia jų individualiems poreikiams. Energija, kurios jie nepanaudoja, yra saugoma tinkluose ir apskaitoje perkeliama į kitą mėnesį. Saulės elektrinės pagaminta elektra kaupiama dvejus metus nuo balandžio 1 d. iki kovo 31 d. Jei per tą laiką gyventojai neišnaudoja viso sukaupto kiekio elektros energijos, jiems priklauso kompensacija.

Už nepanaudotą elektros energiją, nuo 2024 m. balandžio 1 d. savo klientams, įmonė teiks kompensacijas 4 būdais, o visuomeninio tiekimo klientams 2 būdais.