Kaip šis modelis veikia praktikoje?

„Savy“ – tai platforma, apjungianti norinčius pasiskolinti ir turinčius galimybę skolinti. Užsiregistruoti sistemoje trunka vos kelias minutes, dar kelių prireiks tam, kad prijungtumėte turimą arba naują „Paysera“ sąskaitą. Pervedę į ją numatytą sumą, pradedate investuoti į „Savy“ suteiktas paskolas.

„Prieš pradedant investuoti, visų pirma reikėtų nuspręsti, kokią tam sumą paskirsite. Jei investavimą renkatės kaip taupymo būdą, tuomet vertėtų numatyti kiek norėtumėte sutaupyti per metus, tą sumą padalinti iš dvylikos ir dalimis investuoti kas mėnesį“, – pataria tarpusavio skolinimo platformos „Savy“ vadovas Audrius Žiugžda.

Paskolas, į kurias norėtumėte investuoti, galite pasirinkti patys, rankiniu būdu, arba pažymėti kriterijus, pagal kuriuos sistema automatiškai parinks Jums tinkamiausius variantus. Investuojantys visada gali kreiptis ir į ekspertų komandą, kuri padės, suteiks reikiamą informaciją bei patars investavimo klausimais.

Geros kokybės paskolos

„Visos „Savy“ sistemoje esančios paskolos, į kurias siūloma investuoti, suteikiamos vadovaujantis kiekybiniais ir kokybiniais kriterijais: atsižvelgiama į pajamų ir įsipareigojimų santykį, pajamų liekančių pragyventi kriterijus, kuriuos nustato Lietuvos bankas, o taip pat vertinama kredito istorija, nemokumo rizika. Todėl paskola patvirtinama vidutiniškai tik 1 iš 10 besikreipiančių“, – akcentuoja A. Žiugžda. Toks griežtas atrankos procesas užtikrina teisingą rizikos įvertinimą net ir tiems dalyviams, kurie, tikėdamiesi solidesnės grąžos, prisiima didesnę riziką. Tai atsispindi ir daugiau nei 90 dienų vėluojančių paskolų statistikoje. Iš visų „Savy“ suteiktų paskolų, III ketvirčio pabaigoje tik 5 % paskolų gavėjų vėlavo mokėti įmokas daugiau nei 90 dienų, o prarastų paskolų buvo vos 0,1 %. Tai yra bene geriausi rodikliai visoje tarpusavio skolinimo platformų rinkoje ir tokius rezultatus, pasak A. Žiugždos, pavyksta pasiekti remiantis sukaupta patirtimi ir profesionalia komanda.

Be to, investuotojai gali susimažinti riziką pasinaudodami „Investuotojų fondu“. Tai – unikalus „Savy“ sukurtas instrumentas, skirtas apsaugoti investuotojų interesus tuo atveju, jei paskolos gavėjas vėluoja arba iš viso nevykdo savo įsipareigojmų. Investuotojas šiuo atveju gauna šiek tiek mažesnes palūkanas, tačiau „Investuotojų fondas“ kompensuoja patirtus nuostolius – negrąžintą paskolos dalį bei už 90 dienų sukauptas palūkanas. Šiuo įrankiu naudojasi maždaug trečdalis investuotojų.

Audrius Žiugžda

Itin patogus įrankis - automatinis investavimas

Paskolas, į kurias norėtumėte investuoti, galite pasirinkti patys rankiniu būdu arba susikurti automatinio investavimo profilį, pagal kurio kriterijus sistema pati atrinks būtent jums tinkamiausius variantus. Tai – itin patogus įrankis, padedantis diversifikuoti (paskirstyti) investicijas. Be to, taip užsitikrinsite pirmumo teisę investuojant į tas paskolas, iš kurių tikitės geriausios grąžos.

Galimybė daugiau uždirbti ir bet kuriuo metu pasitraukti

Tarpusavio skolinimosi platformoje pinigus galima investuoti pirminėje rinkoje, kurioje patalpintos norinčių pasiskolinti žmonių ir įmonių paraiškos, arba antrinėje rinkoje, kurioje sandoriai vyksta tik tarp investuotojų. Antrinė rinka suteikia galimybę įsigyti kitų platformoje registruotų investuotojų parduodamas paskolas. Antrinėje rinkoje galite ne tik pirkti, bet ir bet kuriuo metu parduoti savo paskolas ir tokiu būdu susigrąžinti savo investicijas arba net iš jų uždirbti.

Moderni ir patogi investavimo platforma

Pirmosios tarpusavio skolinimo platformos, kurioje žmonės skolina žmonėms atsirado Didžiojoje Britanijoje ir labai greitai išpopuliarėjo visose vakarų Europos šalyse ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tai lėmė investavimo paprastumas, sąlyginai maža rizika ir didesnė grąža, lyginant su kitais instrumentais. „Savy“ yra pirmoji tarpusavio platforma Lietuvoje, kuri savo veiklą vysto nuo 2014 metų. Per šį laikotarpį registruotojų investuotojų skaičius užaugo iki 35 000, buvo suteikta paskolų už 46 mln. eurų, o investuotojams išmokėta daugiau nei 8 mln. eurų palūkanų.

Tai ne tik paprastas, bet ir suprantamas bei patogus investavimo būdas tiek pradedantiesiems, tiek jau patyrusiems investuotojams. Investuojančiam nereikia niekuo rūpintis, nes už paskolų suteikimą, tinkamą jų valdymą ir darbą su vėluojančiais paskolų gavėjais lieka atsakinga „Savy“ komanda.

Užsakymo nr.: PT_88787143