– Sužadėtuvių žiedo kainą supa gausybė legendų – vieni sako, kad šis žiedas turėtų kainuoti tam tikrą vyro atlyginimų kiekį. Kiti tokius žmones vadina materialistais. Treti laikosi nuostatos, jog žiedo kaina – mažiausiai svarbi, o nutraukus sužadėtuves, žiedas apskritai turi būti grąžinamas vyrui. Kaip Jums atrodo – ar yra skirtumas, kiek tasai sužadėtuvių žiedas kainuoja ir kodėl moteriai vis dėlto verta atkreipti į tai dėmesį?

– Gyvename stereotipų visuomenėje. Esu daug kartų girdėjusi: ji su juo tik dėl pinigų. Bet ar niekas nepagalvoja, kad tas vyras, kuris sugeba uždirbti pinigus, yra protingas, veiklus, sumanus, organizuotas. O tai reiškia, kad, greičiausiai, ir įdomus. O kuo gali būti įdomus namuose, ant sofos priešais televizorių gulintis ir nuolat dėl nevykusio savo gyvenimo dejuojantis vyras? Nuoširdžiai sakau, nė vienos veiklios moters toks nesužavėtų. O ir sužadėtuvių žiedą jis kažin ar sugebėtų nupirkti.

Jokiais būdais nemenkinu vyrų – kiekvienas iš jų randa savęs vertą, kuriai pasirengęs po kojomis pakloti pasaulį. Ir jei vyras iš tiesų galvoja apie moterį, kurią myli, apie savo būsimųjų vaikų mamą, jis pasistengs ją nudžiuginti.

Užaugau provincijoje, buvau auklėta taip, kad pinigai iš esmės yra blogis, o turtingų žmonių gerų nebūna. Kad viskas yra šiek tiek kitaip, suvokiau išvykusi į Izraelį. Žydų tradicijoje ir religijoje pinigai užima svarbią vietą. Religinėse knygose aiškiai pasakyta, kad pinigus reikia gerbti, protingai su jais elgtis, visada rasti geriausius sprendimus. Nuo mažų dienų žydai vaikus rengia ateičiai ir gyvenimui. Štai kodėl gyvuoja sena tradicija – bet kokia svarbia proga dovanoti moteriai vertingus papuošalus su brangiaisiais akmenimis. Kad ir kas nutiktų, papuošalai liks moteriai ir taps jos apsauga.

Dana Ribas

Meilės nei sužadėtuvių žiedu, nei deimanto dydžiu neišmatuosi. Kai kam mažas, plonas žiedelis su spindinčiu mažučiu deimantu už du šimtus eurų gali atrodyti viso pasaulio turtas, o kai kam ir kelių šimtų tūkstančių vertės žiedas nieko nereikš. Svarbiausia savo dovaną įteikti su begaline meile, o visą ceremoniją paversti nepaprasta švente. Priimta manyti, kad sužadėtuvių žiedo vertė galėtų siekti 8 atlyginimus, tačiau visada pravartu sužadėtuvių žiedo ieškoti aiškiai apibrėžus savo biudžetą.

Be jokios abejonės nesėkmingų sužadėtuvių irgi būna. Kartais moterys žiedo nepriima, kartais grąžina atgal po kurio laiko. Žmonės nėra linkę tokiomis istorijomis dalintis, tačiau ir savo deimantų namuose sulaukiame prašymo priimti nupirktą žiedą atgal.

– Teko girdėti, jog būtent sužadėtuvių žiedas anuomet Jus išgelbėjo nuo finansinių sunkumų ir leido pradėti gyvenimą po skyrybų kur kas lengviau? Ar galite apie tai papasakoti kiek plačiau?

– Kodėl moteris turėtų atkreipti dėmesį į sužadėtuvių žiedo vertę? Ogi todėl, kad būtent nuo čia prasideda vyro rūpestis: tu man tokia svarbi, kad labai noriu pasirūpinti tavo ateitimi. Juk mes nežinome, kokių staigmenų mums gali pateikti gyvenimas.

Aš esu patyrusi visko – ir be galo šviesių dienų, ir tamsių, kai, rodos, nėra jokios išeities. Šiandien žinau, kad kartais tamsiausia diena tampa šviesiausia, o kelio pabaiga reiškia pradžią. Izraelyje atsidūriau 2000-aisiais. Pati prikalbinau tuometinį savo vyrą persikelti iš Vilniaus. Tuomet nė įtarti negalėjau, kad liksiu ten viena, su dviem mūsų vaikais.

Į deimantų pasaulį mane atvedė tuometinis gyvenimo draugas. Jo darbas mane žavėjo, taigi baigiau gemologijos mokslus ir pradėjau dirbti vienoje didžiausių deimantų kompanijų Izraelyje. Prie deimantų prisiliečiau labai arti: tikrindavau juos mikroskopu, nustatydavau kokybę ir siųsdavau šlifuoti. Tai buvo atsakingas darbas, juk nuo manęs priklausė, kuo virs iškasta deimanto žaliava, kiek karatų svers brangakmenis ir kokia bus jo vertė. Pradėjusi nuo mažų akmenukų, netrukus dirbau su pačiais didžiausiais, vertingiausiais brangakmeniais. Būdavo dienų, kai į mano rankas patekdavo daugiau nei šimtą karatų viršijantis deimantas.

Žiedas, kurį pardavus būtų galima dairytis nekilnojamojo turto

2008-ųjų krizės metu daugelis žmonių neteko darbo, taip pat ir aš. Likau su vienintele vertybe kišenėje – leidimu į Izraelio deimantų biržą. Vienos geriausių gemologių vardas man padėjo gauti prekybos deimantais licenciją, o savo verslą pradėjau... nuo buvusio gyvenimo draugo dovanoto žiedo su trimis deimantais. Nusprendžiau iš jo padaryti tris žiedus ir visus juos sėkmingai pardaviau. Už tuos pinigus pirkau brangiųjų akmenų ir kūriau naujus papuošalus. Netrukus kišenėje turėjau dar vieną licenciją, užtikrinančią mano naujos veiklos kokybę. Dar po kurio laiko man pavyko deimantų biržoje atidaryti savo biurą. Taigi, matote, ką gali nuveikti vienas geras žiedas, kuriame įsodinti trys deimantai. Esu tikra, kad deimantų turinti moteris niekuomet nepražus.

– O kaip dėl vestuvinio žiedo? Ar čia, jūsų manymu, yra kažkokie kainos rėžiai? Neseniai atšokote savo sūnaus vestuves, bet ar turėjote jam kokių patarimų, kokius žiedus vestuvėms, sužadėtuvėms rinktis?

– Mano sūnus labai savarankiškas žmogus. Žinau, kad sūnus su tada dar būsima savo žmona vaikščiojo po juvelyrines parduotuves Londone ir Paryžiuje. Jis matė, kas jai patinka, taigi, užsakė tokį, kuris jai tiktų. Per vestuves Kristinai ir Edgarui Alonui padovanojau ypatingą žiedą ir istoriją apie Aloną, kuris, tada vos dvidešimties, išvyko į Afrikos džiunglėse esančias deimantų kasyklas.

Mano sūnus šį darbą pažino labai anksti, iš tos kelionės jis parsivežė vertingų žaliųjų deimantų, kuriuos mes apdirbome. Vieną iš tų deimantų aš inkrustavau į nuostabų žiedą. Tai buvo mano dovana jų vestuvėms. Labai tikiuosi, kad ne tik dovana, bet ir naujos tradicijos pradžia. Įsivaizduoju, kad šis žiedas galėtų keliauti iš kartos į kartą.

– Papuošalas nėra tik puošni detalė. Neretu atveju tai – vertinga investicija. Kokie papuošalai kaip investicija yra tinkamiausi?

– Investuotojai vertina ne papuošalą, ne metalą, iš kurio jis pagamintas, o deimantus. Deimantai yra tinkamas kilnojamojo turto pavyzdys. Dar daugiau, jų pranašumas prieš kitas kilnojamojo turto prekes – akivaizdus: deimantų neliečia infliacija, valiutų reformos ar žlunganti rinka. Juos lengva konvertuoti, o jų vertė – vienoda visame pasaulyje. Deimantai neužima daug vietos, jiems nereikia įrengti specialių pastatų, nereikia samdyti priežiūros specialistų. Nereikia pamiršti ir širdį glostančio momento – deimantai keliauja iš kartos į kartą, tai – prestižinė prekė.

Tačiau rinkdamiesi deimantą ar papuošalą su brangiaisiais akmenimis investicijai, turite būti tikri, ar šis kilnojamasis turtas tinka jūsų numatomai investicijai. Jei nusprendėte išleisti pinigus būtent tokiai investicijai, klausykite profesionalų patarimo. Labai svarbu išsiaiškinti, kurie deimantai tinka investicijoms, o kurie – ne. Taip pat profesionalas patikrins deimanto sertifikatą, be kurio joks sandoris nevyksta. Mūsų deimantų namai vieninteliai Lietuvoje ir Baltijos šalyse priklauso Izraelio deimantų biržai. Būdami Deimantų biržos nariais, galime visiškai išpildyti pirkėjo pageidavimą – gauti bet kokio dydžio, bet kokios spalvos, bet kokio briaunavimo ir, žinoma, bet kokios kainos deimantą.

Papuošalų kainos siekia keliasdešimt tūkstančių eurų

Mūsų statusas užtikrina, kad investicija, kurią padarysite, bus įmanoma geriausia, o deimantas, kurį gausite, saugos ir net padidins jūsų pinigus. Investicijai tinkamo deimanto svoris prasideda nuo 0,50 karatų (ct.) Ir tai yra daugeliui prieinamas, saugus būdas investuoti grynuosius pinigus.

– Nors papuošalai linksniuojami, kaip gera investicija, nereikalaujanti tokios priežiūros kaip pvz. nekilnojamasis turtas, kartu kiek baisoka galvojant, jog sunkmečiu tikriausiai būtų problemų mėginant parduoti papuošalus. Kaip būti tikram, kad renkamės tinkamą investiciją, su kurios pardavimu niekada neturėtų kilti didesnių keblumų? Ir jei ateina laikas parduoti – kreiptis į specialistą vertei nustatyti ar ieškoti turtingų draugų?

– Epidemija, kurią išgyvenome, o ir karantiną galima vadinti sunkmečiu. Tačiau niekaip nepasakyčiau, kad prekyba papuošalais ir deimantais būtų sustojusi. Atvirkščiai – deimantų kaina išaugo, neveikė kasyklos, neveikė apdirbimo fabrikai. Visada bus žmonių, kurie deimantus perka. Per Antrąjį Pasaulinį karą papuošalai kai kuriems žmonėms išgelbėjo netgi gyvybę.

Smulkesnius papuošalus, atėjus sunkmečiui, žmonės dažnai parduoda juvelyrinėse supirktuvėse. Tačiau brangūs papuošalai, papuošalai su deimantais – kas kita. Būtina, kad juos įvertintų specialistas, tik jis gali pasakyti realią papuošalo ar brangiojo akmens vertę. Ne mažiau svarbu rinktis atsakingą, patikimą gemologą, jis tikrai patars, kur ir kaip geriausia papuošalą parduoti. Krizės ateina ir praeina, o deimantai lieka.

– Mūsų investavimo įpročius tikriausiai galite palyginti su kitomis šalimis, galiausiai Izraeliu – lietuviai jau atradę tokią investicijų į papuošalus nišą ar esame tik atradimų kelyje ir kol kas į papuošalus žiūrime labiau kaip į užgaidą nei pasvertą, stabilios ar kylančios vertės investiciją?

Lietuviai tik pradeda, nors pasaulyje į deimantus investuojama daug. Yra investuotojų, kurie už deimantus moka keliasdešimt milijonų dolerių. Ir visai nesvarbu, ar tai būtų laisvasis deimantas, ar įsodintas papuošale, jo vertė priklauso nuo keturių svarbiausių, sertifikate nurodomų savybių – Color (spalva), Clarity (skaidrumas), Cut (apdirbimas), Carat Weight (karatai).

– Ar dažnai sulaukiate klientų, kurie perka papuošalus ne jais puošti, o kruopščiai saugoti kaip investiciją? Kaip tokie papuošalai saugomi? Kokios reikalauja priežiūros? Ar tiesa, kad neretai itin turtingi žmonės savo brangiausius papuošalus išties laiko po užraktu, o į viešumą eina su kur kas kuklesniais?

– Pastebėjome, kad labiausiai perkami yra deimantais puošti žiedai. Lietuvoje tik retas jų yra laikomas seife, paprastai mūsų pirkėjai ir pirkėjos juos nešioja. Ir ne po vieną. Tačiau yra tokių brangių papuošalų, kurie kainuoja milijonus, jų taip paprastai nepanešiosi. Kanų kino festivalyje prabangius papuošalus dėvinčias kino ir pramogų pasaulio žvaigždes, kaip žinote, lydi asmens sargybiniai.

– Juvelyrinius dirbinius žmonės perka ne tik iš specializuotų parduotuvių. Ar jūsų manymu, nesant profesionalu, galima atskirti tikrą brangakmenį nuo klastotės? Ar apskritai populiarus yra brangakmenių padirbinėjimas? Ir kaip juos atskirti?

– Kiekvienas deimantas turi išgraviruotą sertifikato identifikacijos numerį. Plika akimi šio skaičiaus nepamatysite, numerį jums gali pasakyti tik profesionalus deimantų pardavėjas, akmenį apžiūrėjęs tam skirtu mikroskopu. Mes savo deimantų namuose tokių mikroskopų turime net keletą.

The Factory Diamonds and Jewellery by Ribas

Taip pat svarbu atskirti ir sintetinius deimantus, šie vertės neturi, jei kalbama apie investicijas. Investicijai įsigyjami tik natūralūs, gamtoje atrasti deimantai. Įgudusi gemologo akis skiria deimantus. Aš ir pati turėjau galimybę palyginti iš pirmo žvilgsnio nesiskiriančius deimantus, iškart pasakiau, kurie iš jų yra sintetiniai, o kurie – natūralūs.

– Egzistuoja nuomonė, jog namai, automobiliai ir tikriausiai papuošalai turėtų atspindėti žmogaus statusą, pajamas, o ne jas neadekvačiai viršyti. Kiek Jūsų manymu yra protinga išleisti papuošalams ir ar jie turėtų sietis su žmogaus pajamomis? Ar deimantai – ta puošmena, kuria dabintis turėtų tik tam tikras pajamas generuojantys žmonės, kad neatrodytų keistai ar net juokingai?

– Kiekvienas iš mūsų paprastai išleidžia savo pirkiniams tiek pinigų, kiek jis gali išleisti. Neperkame to, ko negalime įpirkti. Juk neliksime nevalgę, bet su prabangiu žiedu ant rankos. Be abejonės papuošalai atspindi žmogaus statusą. Ir jei apie vyrą kalba laikrodis ant jo rankos, tai apie moterį – žiedai, auskarai ar apyrankės.

Daugelis iš mūsų turi svajonę. Kai kam ji – ypatingas papuošalas. Jei nepavyksta svajonės įgyvendinti šiandien, visada galima atsidėti jai pinigų ir nusipirkti. Turime pirkėjų, kurie savo norus įgyvendina ir paėmę paskolą.

Pažįstu nemažai moterų, kurios dalį savo atlyginimo skiria išsvajotam papuošalui ar jų kolekcijoms, perka juos pačios. Kartais saugome papuošalą ir keletą mėnesių, kol jos galės papuošalą nusipirkti. Ir visai nesvarbu, kad tai viršija jų statusą – svajonėms statusai juk neegzistuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)