Investavimas – ne tik jaunimui: trys svarbiausios investuotojo savybės

Pagrindinio konferencijos partnerio „Swedbank" mažmeninės bankininkystės komunikacijos vadovo Gyčio Vercinsko teigimu, kuo anksčiau pradedama investuoti – tuo daugiau skirtingos rizikos instrumentų galima išbandyti, o turimas ilgas laiko tarpas leidžia uždirbti norimą grąžą. Visgi, klaidinga manyti, kad Lietuvoje investavimas yra tik jaunimo reikalas.

„Lietuvos banko duomenys rodo, kad tipinis neprofesionalusis investuotojas, kuris yra aktyviausias pagal sandorių skaičių ir sukaupęs daugiausia turto, yra 35–54 m amžiaus. Šios amžiaus grupės investuotojai valdo apie 45 proc. viso į akcijas investuoto turto. Tiesiog reikia atkreipti dėmesį, kad yra daug skirtingų investavimo priemonių, o pradedant investuoti vyresniame amžiuje rekomenduojama atidžiau įvertinti savo situaciją ir galima riziką, galbūt rinktis mažiau rizikingus produktus. Tačiau jei žmogus yra 50 metų, teoriškai darbo rinkoje jis dar bus mažiausiai 15 metų, o tai jau nėra toks trumpas laiko tarpas", – pasakoja specialistas.

G. Vercinsko teigimu, vieni svarbiausių dalykų investuojant yra periodiškumas ir laikas, tad pagrindinė investuotojui būtina savybė – kantrybė. Taip pat svarbu turėti ilgalaikį tikslą ir gebėti jo laikytis. Na, o trečias dalykas – noras domėtis: „Pastebime, kad paprastai žmonės, kurie pradeda investuoti, natūraliai nori vis labiau gilintis savo žinias, suprasti, kas vyksta su jų pinigais ir pan., todėl šis dalykas ateina savaime", – sako „Swedbank" atstovas, kviesdamas į tris dienas truksiančią nemokamą konferenciją „Mano investicija". Lapkričio 15–17 dienomis su konferencijos klausytojais mintimis dalinis ir į klausimus atsakys net 50 šalyje žinomiausių ekspertų.

Gytis Vercinskas

Per tris dienas – 50 savo srities profesionalų

Investavimo rizikos ir kaip jas valdyti, kaip elgtis, kad infliacija „nevalgytų" mūsų pinigų, kaip teisingai investuoti į nekilnojamą turtą bei kokios yra didžiausios investavimo klaidos – šios ir kitos temos konferencijoje bus gvildenamos iš esmės: „Per tris konferencijos dienas galima susidėlioti sau tinkamą temų tinklelį ir tikiuosi, kad jas išklausius, bus paneigti iki tol turėti mitai apie investavimą, žmogus jausis užtikrinčiau, vėliau gebės pats atsirinkti ir susirasti reikiamą informaciją",– entuziazmo neslepia G. Vercinskas.

Anot pašnekovo, nors informacijos visur aplinkui atrodo daug, „Swedbank" tyrimai rodo, kad net 60 proc. gyventojų turi per mažai žinių apie investavimą arba neturi jų visai, tad kokybiškos informacijos poreikis apie investavimą yra didelis: „Konferencija „Mano investicija" susideda iš skirtingų temų ir diskusijų, kuriose sau naudingos informacijos gali rasti tiek tie, kurie dar tik svarsto žengti į investicijų pasaulį arba, pavyzdžiui, norėtų pradėti kaupti vaikų ateičiai, tiek tie, kurie jau investuoja ir gilinasi į labiau specifinius dalykus – skirtingus sektorius, akcijų rinkas arba galbūt nori išsibandyti vietinę Baltijos šalių biržą ir pan.".

Tiesioginę „Mano investicija" konferenciją lapkričio 15–17 dienomis bus galima stebėti Delfi.lt portale, dalis konferencijos transliuojama ir Delfi TV, o nespėjus paklausyti aktualiausių pranešimų, juos visus po renginio rasite Delfi.lt Verslas Plius platformoje. Daugiau informacijos apie konferenciją, pranešėjų sąrašas ir programa – čia.