Pusė lietuvių gyvena be finansinės pagalvės

Net 47 proc. žmonių nurodo, kad jų išlaidos – lygios pajamoms arba yra už jas didesnės. Tokius duomenis atskleidžia „Swedbank“ užsakymu atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa. Tačiau būtent gebėjimas išlaikyti kasdienių finansų balansą ir išleisti mažiau nei uždirbame – vienas esminių geros finansinės sveikatos bruožų, įsitikinusi Jūratė Cvilikienė, „Swedbank“ Finansų instituto vadovė. Anot ekspertės, suprantama, kad tai padaryti gaunant mažas pajamas ir neturint pakankamai žinių, gali būti labai sudėtinga. Vis dėlto, gebėjimas efektyviai valdyti savo finansus – ne tik uždirbamų pinigų, bet ir asmeninių įgūdžių, nuostatų pasekmė.

„Subalansuoti savo biudžetą sudėtingiausia mažesnes pajamas gaunantiems gyventojams, tačiau su šia problema susiduriančių yra ir tarp tų, kurie uždirba daugiau. Tam, kad situacija keistųsi, reikia peržiūrėti savo įpročius, mokytis planuoti biudžetą dar mėnesio pradžioje. Prioritetas turėtų būti teikiamas būtinosioms išlaidoms būstui, maistui, transportui ir taupymui. Likusias pajamas galima paskirstyti toms išlaidoms, kurios kinta – drabužiams, avalynei, pramogoms. Ir, žinoma, sudarius planą, nemažiau svarbu jo laikytis ir sekti savo išlaidas. Nors iš pažiūros tai gali skambėti sudėtingai, bet to tikrai galima išmokti“, – sako J. Cvilikienė, šiemet konferencijoje „Mano investicija“ kalbėsianti tema „Finansiškai sveika ateitis: ką padaryti šiandien, kad džiaugtumėmės rytoj?“.

Gruodžio 5–7 dienomis vyks nuotolinė, nemokama konferencija „Mano investicija“ prie Delfi TV ekranų ir Delfi portalo pritrauksianti visus, kuriems norisi išmokti ne tik valdyti savo šiandienos finansus, bet ir rūpintis saugesne finansine gerove ateityje bei investuoti.

Nuo dirbtinio intelekto pagalbos investuojant iki asmeninių pavyzdžių

„Net trys dienos nemokamo turinio apie protingą taupymą neskriaudžiant savęs, bet tinkamai pasirūpinant savo rytojumi. Šiemet konferencijos klausytojas gaus labai paprastai pritaikomus patarimus ne tik apie tai, kaip taupyti, bet ir apie tai, kur ir kaip investuoti, kaip tinkamai įsivertinti su investavimu susijusias rizikas, kokios strategijos tinka investicijų pasaulio naujokams, o kokios – jau pažengusiems investuojantiems, bei kaip pasirūpinti ilgalaike finansine sėkme. Esame tikri dėl to, kad sau aktualių pranešimų ras ir žmogus, kuriam kol kas sudėtinga sukaupti saugų finansinį pagrindą, ir tas, kuris turi daug galimybių investuoti, tačiau tiek pat daug ir dvejonių savo galvoje“, – įsitikinęs konferencijos turinio vadovas Tomas Stasiukevičius.

Pirmąją konferencijos dieną, gruodžio 5-ąją, pranešėjų gretose išvysite jau minėtą J. Cvilikienę, o apie tai, kaip jau dabar galima išnaudoti dirbinį intelektą, kad šis padėtų jums investuoti, patars Džiugas Vaitkus, „Myriad Capital“ Vykdomasis direktorius.

Kaip sukaupti finansinę pagalvę ramiam miegui, papasakos Valdas Bernatavičius, „General Financing banko“ vyriausiasis finansų pareigūnas. Apie tai, kaip sutaupyti nuosavam verslui, įžvalgomis dalinsis „RATO“ kredito unijos valdybos pirmininkas Vytenis Mažiulis. Jis pats investuoja nuo 14-os metų.

Jūratė Cvilikienė

Obligacijos, finansinis raumuo ir kaip valdyti investicijų rizikas

„Kai pritrūksta kantrybės: nubėgam maratonus, bet finansų raumens neauginam“ – su tokiu pranešimu į sceną žengs Agnė Karalienė, „Swedbank“ Personalo ir infrastruktūros tarnybos vadovė. Tuo metu „Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos vadovas Marius Ignotas kalbės apie šiuo metu itin plačiai aptariamą temą – obligacijas. Besidomintiems investicijomis į šią turto klasę, verta nepraleisti jo pranešimo „Sujudimas dėl obligacijų tęsiasi – kokios nuotaikos bus skaičiuojant grąžas?“. Konferencijos pirmąją dieną taip pat bus atsakyta į klausimą, kaip valdyti investicijų rizikas ir pamatuoti pelną, o besidominčius dirbtiniu intelektu pakvies diskusija apie tai, kaip jį panaudoti investuojant.

Pirmąją konferencijos dieną investuotojas, fondų „Milvas“ valdytojas Tautvydas Marčiulaitis, „Swedbank“ Finansų instituto ekspertė Justina Bagdanavičiūtė ir „Synergy finance“ santykių su klientais vadovė Rena Saribekian diskutuos apie savo pačių investavimo eksperimentus bei kodėl asmeninis pavyzdys patraukia auditoriją ir sekėjus.

„Nuo bazinių biudžeto valdymo principų ir psichologinių aspektų, kurie trukdo mums susifokusuoti į finansiškai saugesnės ateities kūrimą, iki rizikų valdymo investuojant ir asmeninių investavimo pavyzdžių – tokios pirmosios konferencijos dienos temos. Neabejoju, kad konferencijos žiūrovams ši informacija padės ne tik plėsti savo finansines žinias, bet ir pabandyti pritaikyti konkrečias taisykles ir rekomendacijas realybėje, žengiant konkrečius žingsnius dėl savo finansinės sveikatos“, – sako J. Cvilikienė.

Net trijų dienų nuotolinis renginys bus prieinamas visiškai nemokamai Delfi TV ir portalo Delfi.lt

žiūrovams, o visas konferencijos turinys vėliau atsidurs ir Delfi Plius platformoje, kurioje informacija bus prieinama jums patogiu metu. Registraciją į renginį ir daugiau informacijos rasite čia. (aktyvi nuoroda https://www.mano-investicija.lt/)

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Mano investicija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją