Ne tik pritraukia, bet ir sugeba išlaikyti talentus regionuose

UŽT direktorė Inga Balnanosienė atkreipia dėmesį, kad kai kalbame apie darbo rinkos tendencijas, dažniausiai liaupsiname didžiuosius miestus, tačiau kai pokalbis pasisuka apie iš emigracijos grįžtančius lietuvius – dėmesys krypsta į regionuose esančias gyvenvietes.

„Žmonės grįžta dažniausiai ten, iš kur yra išvykę. Ir jiems labai svarbu žinoti, kad, pavyzdžiui, Panevėžio regione vystosi robotika, kuriasi labai inovatyvios industrinės įmonės, diegiami naujomis technologijomis grįsti sprendimai gamyboje, įvairiuose kituose procesuose. Ir žmonės iš tiesų gali parvežti save ne tik kaip darbuotoją, bet ir investuoti į Lietuvos augimą savo know-how – savo žinias.

Lygiai taip pat, jeigu kalbėtume apie Šiaulius, apie vidurio regioną, čia kuriasi su žymiausiomis pasaulio įmonėmis bendradarbiaujančios baldų gamybos korporacijos, kitos gamybos įmonės, kur laukiami tie patys talentai. Kalbant apie mūsų Kaipėdą, tai – ne tik uostas, o puiki inžinerinės pramonės terpė, industrija grįsta šiuolaikinėmis naujausiomis technologijomis. Informacinės technologijos taip pat yra šio regiono prioritetas ir įmonės labai noriai renkasi šį kraštą“, – aiškina I. Balnanosienė.

Pašnekovės teigimu, ne tik didžiuosiuose miestuose, o ir šalies regionuose, įsikūrusios inovatyvios įmonės geba ne tik pritraukti, bet ir išlaikyti darbuotoją.

„Pavyzdžiui, Panevėžys netgi kelia sau tokį siekį, kad jie nori tapti robotiką skatinančiu šalies regionu. Čia diegiami tokie sprendimai, kaip papildomos pamokos mokyklose, popamokinė veikla vaikams, kad būtent šioje srityje Panevėžys būtų ne tik miesto, bet ir viso regiono vizitinė kortelė. Pasižiūrėkime į mūsų šalies visiškai kitą pusę – į ežerų kraštą – Molėtus. Čia įsikūrusi „Teltonika“ gamykla, garsėjanti ir sprendimais inovatyviais, ir darbuotojų motivacinėmis sistemomis, talentų pritraukimu, bet labiausiai skatinimu ir jų išlaikymu mūsų Lietuvoje“, – sako UŽT vadovė.

Vilioja darbu nuotoliu, keturiomis darbo dienomis

Įsitikinimas, kad mažesniuose šalies miesteliuose žmonės gali gauti tik nekvalifikuotą darbą, pasak UŽT direktorės, taip pat seniai nebėra tiesa.

„Pažiūrėkime į Alytaus regioną – ten jau ateina ir investuotojai, ir technologijomis grįstos įmonės. Paimkime kitą Lietuvos kraštą – Akmenę – ten kuriasi didžiulės gamybos įmonės, kviečiančios prisijungti talentus. Paimkime Šiaulių kraštą, kur vėlgi dermė informacinių technologijų ir žemės ūkio yra be galo tradicijomis grįsta, šioje srityje taip pat laukiami talentai.

Kokį Lietuvos miestelį bepaimtume, ten tikrai rasime įvairių galimybių. Aišku, jos bus didesnės arba mažesnės, bet Lietuva yra dar patogi vienu aspektu – ji yra labai maža, todėl net ir gyvenant patogiai, mažame miestelyje, galima dirbti šalia jo esančiame didesniame mieste“, – pasakoja I. Balnanosienė.

Be to, pašnekovė pastebi, kad ir pačios įmonės, siekdamos suteikti geriausias sąlygas savo darbuotojams, ieško jiems patogių sprendimų – siūlo trumpesnę darbo savaitę, galimybę dirbti nuotoliu. Todėl tinkamus pasiūlymus potencialiems talentams rasti tampa paprasčiau, net jei asmens gyvenamojoje vietoje nėra patrauklių darbo sprendimų.

„Šiandien tiek Lietuvos kapitalo, tiek tarptautinio kapitalo įmonių siekis yra pritraukti ir išlaikyti talentus. Aš kalbu apie talentus visose srityse, bet kokiame kvalifikaciniame lygmenyje. Tai reiškia, kad įmonės daro viską, jog darbuotojas jaustųsi saugiai, o jo siekis pasilikti, dirbti ir įsitvirtinti būtų išgirstas ir atlieptas, todėl siūlo keturių dienų darbo savaitę, darbą nuotoliu.

Be to, nemažai įmonių jau turi vaikų kambarius, kur vaikai gali laukti savo tėvų po pamokų, kur tėvai gali palikti savo vaikus, jeigu kažkas atsitinka ir nėra galimybių palikti jų namuose. Sudaromos ir galimybės dirbti nuotolių ne tik iš Lietuvos – dabar jau galima dirbti nuotoliu ir gyvenant kažkokioje kitoje šalyje. Tai, manau, svarbi žinia tiems, kurie nori grįžti, bet dar svyruoja, dar nedrįsta – jie gali tiesiog pabandyti, pasižiūrėti, ar sąlygos tinka, ar darbo pobūdis tinka, ir tada apsispręsti“, – sako UŽT vadovė.

Inga Balnanosienė

Esantiems užsienyje ir planuojantiems sugrįžti į Lietuvą, kaip aiškina I. Balnanosienė, yra sukurta speciali informavimo sistema, kurioje galima rasti visą aktualią informaciją.

„Užsienio reikalų ministerija yra šios iniciatyvos flagmanas – veikia vieningas telefono numeris, kuriuo konsultuojami žmonės telefonu, elektroninėmis priemonėmis. Užimtumo tarnyboje taip pat konsultuojame telefonu. Jeigu atvyksite į Lietuvą, nepamirškite užsukti į UŽT, jūsų laukia darbuotojai parengti šiam darbu ir gebantys būti savo regiono, miestelio ambasadoriais“, – aiškina pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Lietuva – maža, bet joje telpa tiek daug. Atraskite regionų galimybes ir tinkamai pasirinkite savo kryptį
Specialusis projektas „Lietuvos regionų galimybės“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją