Aštriosios Kirsnos dvaras
Aštriosios Kirsnos dvaras

Šis dvaras yra Dzūkijos regione, o jo sodyba – viena didžiausių Dzūkijoje, mat dvarą šiuo metu sudaro 18 pastatų, iš kurių 4 atstatyti ir naudojami. Be rezidencijos čia kadaise buvo pastatyti gyvenamieji ir komerciniai pastatai, o visi jie sudaro dvaro kompleksą, kuris pasižymi originalia reprezentacinės ir ūkinės – gamybinės dalių kompozicija. Šis dvaras minimas jau XVI amžiuje.

Dvaro teritorijoje stūkso didžiulis, net 6 ha ploto, parkas. Šiame parke galima rasti apžvalgos kalvų, tiesa, jos nedidelės, bet norint grožėtis gamta – aukštis tikrai pakankamas. Banguojantis reljefas ir pro šalį tekantis Kirsnos upelis sukuria neišdildomą vaizdą.

Istorijos mėgėjams bei meno epochas išmanantiems žmonėms šis dvaras tikras atradimas – čia galima sutikti romantizmo, klasicizmo ir kitų istorinių epochų apraiškas. O mėgstantiems Lietuvos didikų praeitį derėtų žinoti, kad šis dvaras regėjęs tokias didikų šeimas kaip Sapiegos, Karengai ir Lukoševičiai.

Be to, naujieji savininkai dvaro teritorijoje augina žirgus, kuriais lankytojai gali jodinėti bei čia pat galima išvysti ir prijaukintus elnius. Tiesa, norintiems aplankyti šį dvarą, derėtų iš anksto susitarti su dvaro šeimininkais.

Adresas: Žvejų g. 11, Aštriosios Kirsnos k., Būdviečio sen., Lazdijų r.

Aukštosios Fredos dvaras

XIX amžiuje Fredos žemes nusipirko bajoras Josefas Godlevskis, kuriose pastatė užmiesčio rezidenciją – klasicistinius dvaro rūmus ir įkūrė parką. Parke – nuostabi augmenija ir išskirtiniai – G ir J formos tvenkiniai, kuriais kadaise grožėjosi jų fundatorius. Tai – bene vienintelis pavyzdys Lietuvoje, kai tokiu būdu įamžinami fundatoriaus inicialai.

Vėliau dvaras atiteko valstybei ir čia buvo pradėta Kauno tvirtovės fortų statyba, o Pirmojo pasaulinio karo metais kai kurie dvaro pastatai nukentėjo arba buvo sunaikinti. 2014 metais, atrestauravus oficiną, įsikūrė Vytauto Didžiojo universiteto Gamtos mokslų fakulteto laboratorijos, 2018 metais – antroje oficinoje įsikūrė Botanikos sodo administracija ir darbuotojai.

Dvaro sodybos paviljone – vadinamame salos namelyje – rengiami įvairūs renginiai, parodos, seminarai ir panašūs renginiai. Išlikę šio dvaro pastatai įtraukti į saugotinų vertybių sąrašą.

Adresas: Ž. E. Žilibero g. 6, Kaunas.

Burbiškio dvaras
Burbiškio dvaras

Burbiškį su penkiais valstiečių dūmais arba kiemais valdė Pinsko iždininkas Trojamas Nepokojčickis, vėliau – Vilniaus universiteto jėzuitai. Valdytojas buvo Motiejus Voroničius. O štai dvaro rūmai – XIX a. architektūros neoklasicizmo epochos statinys, kurį pastatyti užsakė Stanislovas Venclovavičius, o projektą įgyvendino jo anūkas Ivonas. Tačiau dabartinis dvaras, kurį gali išvysti lankytojai – Anupro Venclovavičiaus projektas.

Greta dvaro buvo įkurtas ir 5 ha parkas, kuriame išlikę daugiau kaip 30 rūšių medžių bei krūmų, kurie rudenį tikrai traukia akį. Ši sodyba įtraukta į Europos paveldo lankytinų objektų sąrašą bei jai suteiktas Burbiškio kraštovaizdžio architektūros draustinio statusas. Čia pat Anykščių kapinėse ant Venclovavičių giminės kapų pastatyta ir koplyčia – mauzoliejus.

Šiame dvare taikomos ir maitinimo, apgyvendinimo paslaugos, galima sudalyvauti koncertuose, parodose ir seminaruose.

Adresas: Parko g. 1B, Burbiškio k., Anykščių r.

Užutrakio dvaras
Užutrakio dvaras

Šis dvaras turėjo nemažai šeimininkų, tačiau įsimintiniausieji – Tiškevičiai, kurie ir pastatė prabangią rezidenciją. Šis statinys – architekto Juzefo Huso projektas, pasižymintis itin didele prabanga ir puošnumu bei turintis neorenesanso ir neoklasicizmo bruožų.

Rezidenciją supa ežerai, o kraštovaizdis atsiveria į Trakų pilį ir salas. O Eduardas Fransua Andrė dvaro parką pavertė tikru grožiu – čia galima pamatyti liepų alėjas, ornamentinius gėlynus, telkšančius tvenkinių sistemas, sujungtas tarpusavyje arba su Galvės bei Skaisčio (Žydiškių) ežerais, marmurinės vazas ir antikinės skulptūras. Tad gamtos ir architektūrinių įstabių vaizdų čia tikrai netrūksta.

Čia vyksta kultūriniai renginiai, nuo 2005 metų – kamerinės muzikos vakarai. Dvarą prižiūri ir restauruoja Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija.

Adresas: Užutrakio g. 17, Trakai.

Zyplių dvaras

Zyplių dvaras

Zyplių dvaras – XIX amžiaus statinys, kurį įkūrė Polocko gubernijos dvarininkas Jonas Barkovskis. Vėliau jį valdė Tomas Potockis. Keičiantis savininkams dvaras buvo restauruojamas ir perstatomas, kol įgavo neobarokinių bruožų.

Šiandien šiame dvare galima išvysti Zyplių dvaro galeriją, kuri įsikūrusi buvusioje arklidėje, galima rasti ir kalvę bei keramikos dirbtuves. Buvusioje vežiminėje šiandien stovi Zanavykų muziejus.

Aplink dvaro pastatus įsikūręs ir įspūdingas parkas, kuris užima 21 ha teritoriją. Grafas T. Potockis čia iškasė du tvenkinius, teritoriją apželdino egzotiniais krūmais ir medžiais, pastatė oranžeriją, pavėsines, voljerus fazanų paukščiams. Šiandien parke galima išvysti įvairių medžių rūšių, kurių taip paprastai neišvysime Lietuvos miškuose. Be to, čia galima pamatyti ir 75 cm skersmens opiržievį beržą. Dvaro parke galima pasivaikščioti liepų ir skroblų alėjomis.

Dvare gausu ir įvairių edukacinių programų – akmens tašymo, kalvystės, medžio drožimo ar keramikos.

Adresas: Beržų g. 3, Tubelių k.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)