Esu po pasaulį keliaujantis ir įdomių istorijų ieškantis žurnalistas Orijus Gasanovas. Vienas iš mano projektų – rašyti jums apie tuos, kurie tikėtai ir netikėtai tampa turtingi. Apie jų išgyvenimus sužinojus, kad laimėjo loterijoje, apie jų pirmas mintis ir ateities planus. Nes sutikite - laimėti loterijoje norėtų kiekvienas. Ir tikrai įdomu, kas gi vyksta žmogaus smegenyse, kas vyksta jo gyvenime, kai taip nutinka.

Rašydamas apie žmones, laiminčius loterijose ėmiau gilintis į nusistovėjusias bilietų pirkimo tradicijas. Pradėjau rinkti informaciją, kur ir kada žmonės perka daugiausiai bilietų, kas lemia tokį jų pasirinkimą. Ateityje noriu pristatyti labiausiai loterijose žaidžiančių Lietuvos miestų sąrašą ir galbūt apvažiuoti visus tuos miestus, miestelius ir kaimus. Pabandyti išsiklausinėti žmones, kodėl žaisti loterijose jų krašte taip populiaru. Gilindamasis į Lietuvos reikalus, užgriebiau ir pasaulinės statistikos duomenis. Kažkodėl turėjau tokį įsivaizdavimą, kad labiausiai loterijose dalyvauja neturtingi indai, pakistaniečiai ar vis sunkiau gyvenantys ukrainiečiai. Pasirodo, nieko panašaus, tai, ką pavyko sužinoti – švelniai tariant nustebino.

Laimingą "Powerball Jackpot" bilietą pardavęs kasininkas

Taip jau susiklostė mūsuose: galvojame, kad žaisti loterijose labiausiai nori tie, kas neturi pinigų. Atseit tai paskutinis šiaudas, kurio griebiasi žmonės norėdami susitvarkyti savo gyvenimus. Būna ir taip, bet toli gražu ne taip jau dažnai. Didžiausi loterijų fanai, pastovūs žaidėjai, kurie vis žaidžia ir žaidžia – tai viskuo apsirūpinę, gyvenimu patenkinti žmonės. O loterijos jiems pirmiausia yra pramoga, ir būdas dar labiau pagerinti savo gyvenimą.

Oficialus loterijos pardavimų topas, tikslioji statistika nustebins ne vieną. Pagal pasaulinę loterijų asociaciją („World Lottery Association”) sudarytas valstybių sąrašas prasideda būtent nuo turtingųjų. Pirmoji vieta visame pasaulyje priklauso Hon Kongui, po jo rikiuojasi Jungtinės Amerikos Valstijos ir Singapūras. Trys šalys, kurių pragyvenimo lygis visuomet yra aukštumoje. Trys šalys, iš kurių galima drąsiai imti pavyzdį ir dėl kai kurių dalykų jiems pavydėti. Bet nepradėkime dabar to daryti.

Ketvirtoji vieta pasaulyje ir pirmoji vieta Europoje priklauso Suomijai. Pirmajame dešimtuke taip yra tokios mūsų žemyno šalys kaip Norvegija (septintoji vieta pasaulyje) ir Šveicarija (dešimtoji vieta). Visos trys labai prabangios.

Prie parduotuvės, kurioje buvo parduotas ne vienas laimingas "Powerball" bilietas, rikiuojasi eilės žmonių. Parduotuvės savininkas nepraleido progos pakabinti tai pažyminčią iškabą.

Hon Konge dar neteko būti, tačiau Amerikoje tikrai neįmanoma nepastebėti kiek daug loterijoms skiriama dėmesio. Net pačiose mažiausiose parduotuvėlėse būna atskira lentyna nukrauta įvairiausių loterijų bilietais. Vietiniai pardavėjai Niujorke pasakojo, kad beveik kiekvienas pirkėjas pirkdamas nors vieną prekę, kaip priedą paima ir bent vieną bilietą. „Amerikoje visi svajoja netikėtai ir labai greitai praturtėti, tai yra kiekvieno, į šią šalį atvykusio žmogaus tikslas“, - pasakojo visą parą John gatvėje, Manhetene veikiančioje parduotuvėje dirbantis Gregas Walshas. Tikslios statistikos pardavėjas neveda, bet sako, kad per dieną jo mažytėje parduotuvėje parduodama beveik tūkstantis bilietų. John gatvė yra visai šalia garsiojo Wall streeto, kur sukasi milžiniški pinigai, kur ištisai prekiaujama akcijomis ir valiutomis. Gregas sako, kad kostiumuoti, gerai gyvenantys niujorkiečiai bilietus įsigyja taip pat dažnai, kaip ir visi kiti į jo parduotuvę užsukantys klientai.

Didžiausias dėmesys loterijoms Amerikoje skiriamas kelis kartus per metus. Prieš JAV Nepriklausomybės dieną, prieš Padėkos dieną ir prieš Kalėdas, tada, kai vyksta didieji žaidimai, kai pasiūloma laimėti keliasdešimt ar net kelis šimtus milijonų dolerių. Visa šalis sukausto dėmesį, kas gi taps naujuoju milijonieriumi. Prekyvietėse išsirikiuoja eilės norinčių įsigyti bilietą. Ir net jeigu žmonės nelaimi, tuos bilietus daug kas linkę išsisaugoti. Tai kaip mielas prisiminimas, kad teko dalyvauti loterijoje. Tarsi pasigyrimas draugams: buvau per plauką nuo šimto milijonų. Net jeigu bilietas ir visai nieko nelaimėjo.

Lietuvė Ieva Marcinkevičiūtė, gyvenanti Norvegijos mieste Bergene, pasakoja, kad žaisti loterijose norvegams yra tarsi šeimyninė tradicija. Daug kas iš jų ne tik nusiperka bilietą, bet ir sėdi prie televizoriaus, brauko iškritusius skaičius.

„Jie mėgsta ne tik žaisti, bet ir aptarinėti rezultatus su draugais. Ypač jeigu pavyksta - ką nors laimėti, arba iki pergalės pritrūksta labai nedaug“, - pasakoja ji.

Dažniau dalyvauti loterijose ima ir į šią šalį emigravę lietuviai. Ilgainiui žmonės tiesiog perima vietines tradicijas ir supanašėja. „Ypač jeigu vyksta žaidimas dėl kokio nors didesnio prizo – tada visa Norvegija įsitraukia į loteriją ir su nekantrumu laukia, kas gi taps naujuoju milijonieriumi“, - sako pastebėjusi Ieva.

Suomijoje gi yra kitaip. Tula Björkskog su lietuve šeimą sukūrusio suomio mama, gyvenanti Tamperėje pasakoja, kad pirkti loterijos bilietus jos šalyje yra taip įprasta, kaip kasdien pasižiūrėti orų prognozę, ar išsivalyti dantis. Kokia gi viso to logika? Savo finansinę įmonę turinti moteris aiškina, kad loterijos bilietas suomiui yra tarsi naujoji viltis dar geriau gyventi. Tarsi tu kasdien, su įprastu krepšeliu svarbiausių prekių, perki sau galimybę praturtėti. Todėl dažno suomio namuose kiekvieną savaitę susirenka septyni ar net daugiau loterijos bilietų. Septynios viltys pagerinti gyvenimą. „Mes nemėgstame skųstis gyvenimu, bet mes mėgstame pasvajoti, kad jis gali būti dar geresnis“, - sako suomė Tula.

Ypač šioje šalyje mėgsta tarptautines loterijas, tokias kaip „Vikinglotto“ ar „Eurojackpot“, kur laimėjimų sumos itin didelės. „Jeigu pavyksta laimėti tarptautinėje loterijoje – vėliau galima pasigirti, kad nugalėjai visos Europos mastu. Tai didelė garbė“, - juokiasi moteris.

Užsakymo nr.: PT_78610265