Jei nėra sudarytos nuomos sutartys, tai daugiabučiams namams ŽNM apskaičiuojamas tik už žemės plotą, esantį po pastatu. Šiuo metu taikomas tarifas yra 0,2 proc.

Vidutiniškai vienam namui apskaičiuotas ŽNM sudaro apie 500 litų, vienam gyventojui vidutiniškai tenka mokėti apie 7–8 litus per metus.

Apskaičiuoto mokesčio deklaracija yra pateikiama daugiabučio namo bendrijai ar administratoriui, kuris vieną kartą per metus paskirsto mokestį gyventojams, surenka jį ir iki lapkričio 15 d. sumoka į savivaldybės biudžeto sąskaitą.

Jei detaliuoju planu yra suformuotas žemės sklypas pastatui ar pastatų grupei eksploatuoti ir daugiabučio namo bendrija sudarė valstybinės žemės nuomos sutartį, tai nuo 2013 metų savivaldybės taryba atleido tokias bendrijas nuo ŽNM ir jos šio mokesčio nemoka.

Kai daugiabučiai namai yra pastatyti ant privačios žemės (pvz., Dragūnų kvartalas) ir gyventojas įsigydamas butą taip pat įsigijo mažą žemės sklypo dalį, tai Valstybinė mokesčių inspekcija apskaičiuoja gyventojui žemės mokestį.

Iki žemės mokesčio įstatymo pasikeitimo (įsigaliojo 2013 m. sausio 1 d.) daugumai daugiabučių namų gyventojų mokėti šio mokesčio nereikėjo, nes jis nesiekė 5 litų. Po įstatymo pasikeitimo – žemės mokestinė vertė yra vidutinė rinkos vertė (anksčiau – indeksuota vertė), todėl daugumai daugiabučių namų gyventojams atsirado prievolė mokėti žemės mokestį.

Klaipėdos miesto savivaldybėje yra apskaičiuojama apie 650 tūkst. ŽNM. Mieste yra apie 330 bendrijų, kurios administruoja apie 460 daugiabučių namų. Apskaičiuotas ŽNM sudaro apie 200 tūkst. litų., yra 11 namų administratorių, kurie administruoja 1139 namus. Apskaičiuotas ŽNM sudaro apie 450 tūkst. litų.

Nuomos sutartis yra sudariusios 23 bendrijos, bendra jų ŽNM metinė lengvata sudaro apie 24 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)