Pirmas milijonas vartotojų – per 30 mėnesių

„Kai pradėjome, per dvejus metus tapome TOP 3 pasaulyje, o pirmą milijoną mokančių vartotojų sugebėjome pritraukti per 30 mėnesių. Tai pagal įvairias metrikas, aplenkėme ir tokius prekės ženklus kaip „Spotify“ arba „Netflix“. Praeitais metais mes 2 kartus darėme kapitalo pritraukimą ir šių metų pradžioje pritraukėme dar vieną, santykinai nedidelę [investiciją – aut. past.], bet kartu su „Nord Security“ buvome įvertinti 3 milijardų verte. Prieš keletą dienų išėjo „Financial Times“ straipsnis, kad mes buvome greičiausiai auganti kompanija Lietuvoje ir buvome 47 kompanija pagal augimą visoje Europoje. Taigi, kažkuriuos dalykus galbūt darėme gerai“, – šypteli jis.

Kaip pasakoja V. Kaziukonis, jis visą gyvenimą buvo susijęs su kompiuteriais: tarp jų augo ir gyveno. Tad ir verslo kryptis natūraliai pasisuko informacinių technologijų (IT) kryptimi.

„Mano istorija tokia, kad kai aš pradėjau ganėtinai anksti su jais įvairiais būdais eksperimentuoti, supratau, kad čia yra mano gyvenimo kelias. Labai anksti pradėjau savo pirmuosius verslus. Gal šešiolikos metų jau pradėjau steigti pirmus mažus, lokalius UAB'us įvairiuose mažuose miestuose. Mano pirmieji verslai buvo interneto tiekimas.

Pamenu, iš buvusio „Lietuvos Telekomo“ imdavome internetą ir kabelius tampydavome penkiaaukščiuose ir devynaukščiuose. Tai tuo metu atrodė smulkūs verslai, keletas žmonių, bet iš tikrųjų, tai davė daug įvairių pamokų. Ir jau šešiolikos metų galvojau, kad aš viską žinau, suprantu apie verslus. Sugalvojau, kad reikia išeiti iš mokyklos, maniau, kad viską žinau, bet paskui supratau, kad pasaulis daug sudėtingesnis“, – savo gyvenimo istorija dalijasi jis ir priduria, kad „Surfshark“ yra didžiausias jo gyvenimo projektas.

Vytautas Kaziukonis

Vieninga komanda

Vis dėlto, sėkmė nebūtų tokia saldi, jei didžiausio gyvenimo projekto kelionėje iki dabar turimo rezultato jo nebūtų lydėjusi komanda, tokiomis pačiomis degančiomis ir užsispyrusiomis akimis. Kaip sako jis: „Joks verslas negali būti vieno žmogaus dalykas. Visą laiką tai yra kažkokios grupės darbas kartu.“ Štai čia ir atsiranda pirmoji taisyklė, pirmasis sėkmę garantuojantis kriterijus, kuriuo vadovaujasi lyderiaujančios IT kompanijos vadovas. Pirmiausia, kaip sako jis, komandą turi sudaryti žmonės, su kuriais gera kartu dirbti ir leisti laiką, nes, pabrėžia V. Kaziukonis, darbe mes praleidžiame daugiau savo laiko nei su šeima, artimaisiais ar kitais mums svarbiais žmonėmis.

„Kai aš pradėjau verslą, pradėjau kalbinti pirmus žmones, žiūrėtis, atsimenu, galvojau, kad man reikia tų pačių geriausių, stipriausių specialistų, kurie žino viską, nes aš galvojau, kad tik tada aš sugebėsiu tą verslą užauginti. Pradėjau kalbėtis su tais geriausiais savo srities specialistais ir pamačiau, kad tie geriausi specialistai, kaip mes juos suprantame, dažniausiai turi labai didžiulį ego – jie galvoja, kad jie yra pasaulio centre, kad jie viską moka, išmano.

Problema su tokiais žmonėmis yra tokia, kad jie dažnai labai sudėtingai dirba komandose. Supratau, kad svarbiausias kriterijus man yra tai, kad ta komanda, kurią subursiu, galėtų dirbti kaip vienas vienetas. Ir tada, interviuodamas tūkstančius žmonių, atradau tokį kriterijų, kuris lietuviškai nelabai verčiasi, bet anglų kalba tai yra žodis „humble“. Tai „humble“ lietuviškai gal verstųsi kaip kuklus, bet kuklus reikštų nedrąsus – ne visai tinka. Bet to „humble“ prieskonio žmonėse ieškau visada.

Kaip jis pasireiškia? Tai – žmogus, kuris supranta savo sritį, jis yra labai darbštus, bet jis niekada nebus tas, kuris nukreips šviesas į save. Jis visą laiką sakys: ne, čia komanda padarė, ne, aš nežinau, kažką čia suprantu. Bet tu žinai, kad jis savo srityje tikrai vienas geriausių specialistų. Tai šitą prieskonį atrasti žmonėse ir tokią komandą suburti, man atrodė, labai svarbu. Ir tai iš tikrųjų pasiteisino“, – antruoju patarimu ir sėkmės kriterijumi dalijasi jis.

Asociatyvi nuotr.

Kaip sako verslininkas, jo valdoma įmonė iš kitų IT kompanijų pasaulyje išsiskiria draugiškumu ir individualizmo nebuvimu. Kitaip tariant, visi dirba komandoje, negalvodami tik apie savo gerbūvį.

„Tai reiškia, kad pas mus visi dirba daugiau skruzdėlyno principu: nėra kažkokių pavienių superstarų, žvaigždžių – jie visi kartu dūzgia, dirba kolektyviai. Iš to gimsta labai gražus bendradarbiavimas ir išvengiate įmonėse visų sostų karų, politikos ir taip toliau, nes tokio tipo žmonės tikrai nesivaikys tik savo pozicijos, lipimo karjeros laiptas tik dėl lipimo – jiems iš tikrųjų labiau rūpės jūsų verslo sėkmė“, – aiškina jis.

Aiškus planas ir pamatuotas laikas

„Dažnai matome įvairiuose startuoliuose, kad žmonės bando kurti dalykus, kuriuos jie supranta, kuriuos jie mano, kad žino, bet nebūtinai tų dalykų kažkam reikia. Ir čia, viena vertus, yra labai mažareikšmis, kita vertus – labai didelis skirtumas“, – antrąją įžvalgą, iš kurios gimsta dar viena svarbi taisyklė, pristato jis.

Asociatyvi nuotr.

Pasak V. Kaziukonio, kiekvienas verslininkas turi labai aiškiai žinoti, ko reikia vartotojui. Didžiausia klaida – tiesiog manyti, kad siūlomas produktas ar paslauga turės paklausą: „Kad suprastume šitą dalyką, mes naudojame tokią analogiją: jūsų produktas turi būti „painkiller“ – nuskausminamieji vaistai, kaip koks ibuprofenas, o ne vitaminai. Vitaminus gersi ar negersi – nesvarbu, jūsų klientui turi galvą taip skaudėti, kad jis turi norėti jūsų to ibuprofeno.“

Atlikus rinkos analizę ir išsiaiškinus, kad produktas ar paslauga tikrai reikalinga vartotojui, svarbu turėti aiškų planą, kaip tą siūlomą produktą ar paslaugą parduoti – kokius tikslus reikia įgyvendinti ir kaip link jų judėti.

„Kaip sakant, idėjos idėjomis, bet koks bebūtų verslas, ta idėja dažniausiai labai mažai lemia realybėje. Visą laiką yra tos idėjos įgyvendinimas – tai yra svarbiausia. Čia versle dažniausiai žmonės ir patiria sunkumų, nes įsivaizduoja, kad čia tokia gerai idėja, visiems jos reikės, bet kai reikia ją vykdyti…“ – svarsto jis.

Asociatyvi nuotr.

Dar viena sėkmės dedamoji – teisingai nustatytas terminas, per kurį turi būti atliktos numatytos užduotys.

„Laikas yra linkęs užsipildyti, kad ir kiek jūs sau jo duosite. Jeigu jūs pasakysite, kad savo produktą norite paleisti už metų, tai jūs jį ir paleisite už metų. Jeigu pasakysite už dvejų, tai jūs visą tą laiką rasite, kuo pripildyti savo tuos dvejus metus: visokiomis veiklomis, mažareikšmėmis, didelėmis, o iš tikrųjų projektą galėjote paleisti už trijų mėnesių. Kai mes užsidarę kambariuke penkiese paleidinėjome verslą, aš nupirkau ir pastačiau tokį seną monitorių ir užstačiau laikmatį. Man atrodo, mes davėme sau du mėnesius. Ir sakėm, kad nesvarbu kas – už dviejų mėnesių mes leidžiame. Visi programuotojai sakė, kad tai neįmanoma, mes nebūsime pasiruošę iki to laiko ir visa kita. Sakėm, kad ką turėsime, tą turėsime, bet tuo metu pasileidžiame.

Ką tai reiškia? Tai visą komandą labai mobilizavo. Tada nereikia žmonių prašyti padirbėti vakare ar savaitgalį. Jie patys norėjo, nes čia jiems yra įsipareigojimas – ateina kiekvieną dieną, visi mato tą senkantį laiką, galvoja, kad reikia greičiau daryti. Kai mes pasileidome, buvo žymiai lengviau augti, nes tu pasileidi, tada klientai pradeda naudoti, tu kažką taisai ir panašiai, vietoje to, kad metus ar dvejus bandai, tada leidi. Ne, pirmiausia kuo greičiau paleidi į rinką, tada žiūri ir reaguoji. Tai laikas yra kritinis dalykas ir tie terminai, kuriuos sau užsidedate, jie turi būti tokie, kad jūs ir visa jūsų komanda tikėtumėte, kad nesvarbu kas, bet jūs tuo metu leidžiate ir viskas“, – teigia V. Kaziukonis.

Asociatyvi nuotr.

Neužgožianti ir įkvepianti lyderystė

Ir bene svarbiausias sėkmės kriterijus – lyderystė. Kaip sako V. Kaziukonis, lyderystę dažniausiai lydi vienišumo ir sunkumų jausmas, tačiau tik turint reikiamas savybes, galima tai įveikti.

„Kai versle susiformuoja komanda, išauga verslas – visi geri dalykai jūsų nepasieks, nes jie išsisprendžia tarp jūsų komandų, o iki jūsų ateina tik pats didžiausias š, kurio niekas negalėjo išspręsti. Ateina pas jus, ir sako: viskas, nebežinome. Kaip su tuo dorotis? Aš asmeniškai daug laiko investuoju į savo psichologinę būklę, nes kai tu kiekvieną dieną metai iš metų gauni vien blogus dalykus, tu gali galvoti, kad kam čia išvis verslas reikalingas. Žmonės įsivaizduoja, kad verslas neš laimę ir sėkmę – nė velnio, nieko panašaus.

Jūs turite grūdintis tam amžinam problemų sprendimui. Ką tai reiškia? Turite turėti užklasinę veiklą. Be visų kitų projektų, aš visą laiką taip pat užsiimu galybe įvairių dalykų. Esu pilotas, ralio vairuotojas, nardau, plaukioju laivais. Dėl ko aš šiuos dalykus jums sakau? Ne dėl to, kad parodyčiau, koks aš kietas ar dar kažkas. Kai darote verslus, turite nepamiršti, kad visą laiką reikia, jog kita gyvenimo dalis būtų, nes tai padės jus formuoti kaip žmones ir būti turtingesnėmis asmenybėmis. Ir viską, ką aš iš tų dalykų pasiimu, dažnai labai pritaikau versle. Be to, tai padės jums pasikrauti“, – sako verslininkas.

„Surfshark“

Ir galiausiai, lyderystė, kaip sako jis, nėra apie buvimą geriausiu ir pasaulio centru – lyderis turi būti komandos siela, kuri veda komandą pirmyn, bet eina kartu su ja, o ne priekyje jos.

„Lietuviškuose versluose anksčiau, dabar jau tas keičiasi, vadovai būdavo įsivaizduoja, kad jie yra kažkoks pasaulio centras, bet tikri lyderiai supranta, kad verslo sėkmė, apskritai ar ji vyks, ar ne, ar tas verslas augs, yra tik tos komandos padarinys. Jeigu jūs tą įsisąmoninsite, jeigu jūs tikrai tuo tikėsite, tai jūsų komanda aplinkui, nesvarbu, ar ta komanda yra du, trys ar 500 žmonių, tą labai jaus ir jus seks, dės pastangas, jums nereikės jų prašyti, jie norės patys.

Jūs turite suprasti, kad jūs nesate kažkuo geresni už juos ir turite ateiti iš nuolankumo pozicijos, kad jie jums daro paslaugą, padėdami jums. Tai žmonės jaučia, vertina ir tada jie seks jus ir per ugnį, ir per vandenį. Šitas dalykas man visą laiką buvo labai svarbu. Aš visą laiką darbe kūriau ir kursiu aplinką, kurioje būtų abipusė pagarba visiems darbuotojams, kolegoms, visi jie kartu yra ir draugai. Aš norėčiau, kad visi verslai to siektų, nes man iš tikrųjų skaudu kartais matyti atsiliepimus kai kuriuose versluose, kur yra kažkokie vergvaldystės ir panašūs santykiai“, – teigia įmonės vadovas.