Tačiau tai visiškai negalioja jurbarkiečiams Jolantai ir Ričardui Tarozams. Prieš beveik penkerius metus jie pradėjo gaminti natūralius džiovintus skanėstus, kuriuose – vien vaisiai, uogos ir kartais net daržovės. Jokio cukraus, maistinių dažų ar skonį stiprinančių konservantų. Ir nors šeimos gaminami produktai – išties neeiliniai, labai įdomi ir jų pačių kelionė link svajonių veiklos. Daugiau nei 15 metų misionieriškos veiklos, dar tiek pat – užsiimant būstų remontu. Sulaukę 50 metų amžiaus jie po truputėlį pradėjo vystyti nuosavą džiovinukų verslą. Ir nors J. Tarozienė sako, kad verslą vystyti sekasi neblogai, žinių bei įgūdžių, visai natūralu, jiems tikrai pritrūksta.

Apie verslo pradžią, iškilusius sunkumus bei kasdienines pamokas ir sutiko papasakoti natūralių džiovintų skanėstų „Džiovinukas“ idėjos autorė.

Už pažintį dėkingi Jehovos tikėjimui

Apžiūrint Jurbarke gaminamus sveikuoliškus skanėstus nejučia ima tįsti seilės. Visi džiovinukai – ryškūs, skirtingų spalvų bei gardžiai kvepiantys. O ir supakuojami kiekvienam klientui jie išties dailiai. Todėl visai nekelia nuostabos tai, kad J. Tarozienė mėgsta ne tik gaminti. Pagal profesiją ši moteris yra juvelyrė, tad estetikos bei grožio suvokimą verslininkė tikrai turi.

„Penkerius metus dirbau juvelyre, vėliau šią veiklą nutraukiau. Tuomet susipažinau su būsimuoju savo vyru, tai įvyko 1991 metais. Mus suvedė Jehovos tikėjimas. Misionieriška veikla organizacijoje užsiėmėme bene 15 metų“, – pasakoja pašnekovė.

Ir nors dvasinė veikla šeimai patiko, gimus vaikams jie suprato, kad gyvenime reikia daugiau stabilumo. Taip Tarozai Jurbarke pradėjo teikti remonto paslaugas.

„Ši veikla mums sekėsi neblogai. Mano vyras – tikras auksarankis. O aš buvau dizainerė, maketuotoja. Reikia klientams užuolaidų? Pasiūsiu! Reikia plyteles sunešti į penktą daugiabučio namo aukštą? Sunešim! Taip ir dirbome dar bene 15 metų. Tačiau metams bėgant pradėjom norėti fiziškai lengvesnės veiklos“, – prisimena J. Tarozienė.

Ji įsitikinusi – gyvenimas klostosi būtent taip, kaip ir turi klostytis. Perkopus penkiasdešimtmetį ji, drauge su vyru, pradėjo svarstyti apie galimybę užsiimti kitokia veikla.

Pradėjo eksperimentuoti tiesiog savo virtuvėje

Likimas susiklostė taip, kad būtent tuo metu pašnekovės brolis, kuris gyveno Airijoje, kardinaliai pakeitė savo mitybą ir ėmė valgyti vien augalinį maistą.

„Visi mes matėme brolio pokyčius tiek išorėje, tiek viduje. Mane tai taip sužavėjo, kad ir pati įsigijau knygą apie žaliavalgystę. Būtent šioje knygoje buvo aprašytas ir vaisių bei uogų džiovinimo procesas. Pamenu, brolis irgi įsigijo džiovyklę ir pradėjo gaminti bananus su anakardžių riešutais. Šis skanėstas visus sužavėjo taip, kad ir iki šiolei yra pats populiariausias mūsų gaminamas produktas“, – sako pašnekovė.

Būtent brolis ir paskatino J. Tarozienę pradėti savo veiklą. Jis buvo tas žmogus, kuris labiausiai tikėjo šia idėja bei sveikesniu požiūriu į kasdienius užkandžius.

„Mes esame amatininkai. Viskas prasidėjo mano pačios virtuvėje, tačiau iki šiolei viską darome patys: gaminame, pakuojame, siunčiame. Jurbarke, savo patalpose, rengiame edukacijas, labai džiaugiamės, kai pas mus ateina vaikai, su kuriais degustuojame sveikus skanėstus“, – pasakoja ji.

Anot pašnekovės, jų kuriamus gaminius žmonės įvertina. Dažniausiai kartą apsipirkę klientai visada sugrįžta ir vėl. Vis tik, tam tikrų įgūdžių ir kompetencijų J. Tarozienei pritrūksta. Dėl šios priežasties ji nuolat ieško galimybių mokytis bei tobulėti.

Svajoja apie verslo plėtrą

Šiuo metu įmonės internetinėje parduotuvėje bei edukacijoms skirtose patalpose Jurbarke galima įsigyti pačių įvairiausių gaminių. Vaisių ir uogų skanėstai, pagardinti riešutais bei sėklomis – itin populiarūs. Ceche gaminami džiovinukai iš bananų ir anakardžių riešutų, kurie dar ir aptepti braškėmis. Populiarūs ir juodųjų serbentų, obuolių ir braškių, morkų su ciberžole džiovinukai.

„Mes gaminame džiovinukus ir pagal specialius užsakymus. Pavyzdžiui, vienai Kėdainių parduotuvei tiekiame džiovinukus su agurkais. Vieni – su medumi, kiti – su žirneliais. Taip pat, jei žmogus serga ir turi tam tikrus produktus eliminuoti iš savo valgiaraščio ar dėl tam tikrų priežasčių negali valgyti gryno vaisiaus, mes galime pagaminti būtent jam skirtus džiovinukus su pasirinktais ingredientais“, – vardija pašnekovė.

Šiuo metu J. Tarozienė verslą vysto viena. Tiesa, jai daug padeda vyras bei dukra, kuri rūpinasi elektronine parduotuve, jos dizainu.

„Mums pasisekė, pradėjus verslą sutikome labai daug nuostabių žmonių. Vieni padėjo įsigyti įrangą, kiti nukreipė reikiama linkme. Visiškai vieniems tikrai būtų buvę sudėtinga, juk reikia tiek daug kompetencijų, žinių“, – įsitikinusi ji.

Verslininkė nuolat ieško būdų, kurie leistų įgyti naujų žinių bei mokytis. Pavyzdžiui, šiuo metu ji yra užpildžiusi paraišką dalyvauti „Swedbank“ organizuojamame projekte „Verslo akademija“. Tai – išskirtinė galimybė smulkiojo verslo atstovams pasimokyti iš ilgametę patirtį sukaupusių didelių verslų savininkų, praplėsti akiratį bei išmokti išties vertingų dalykų.

Problemos, su kuriomis susiduria smulkieji verslininkai

J. Tarozienė galėtų valandų valandas kalbėti apie sveiką mitybą, vitaminais praturtintus džiovinukus bei jų gamybą. O pastaroji, anot jos, yra lyg atsipalaidavimo būdas, teikiantis verslininkei labai daug džiaugsmo.

„Ir nors mūsų produktus klientai įvertina, kalbant apie tam tikras verslo sritis suprantu, kad įgūdžių pritrūksta. Pavyzdžiui, šiuolaikiniai verslai itin daug komunikuoja socialiniuose tinkluose, tačiau mes neturime kaštų samdyti komunikacijos specialistus, fotografus. Norėtųsi daugiau sužinoti apie galimybes, kurios leistų didesniam kiekiui žmonių sužinoti apie mūsų gaminamus džiovinukus“, – teigia ji.

Pašnekovė sako, kad šiuo metu savo gaminiais prekiauja internetu, o taip pat ir Jurbarke esančiose patalpose, kuriose vyksta džiovinukų degustacijos. Jos – itin populiarios ne tik vaikų tarpe, tačiau ir suaugusiųjų.

„Įsigijome ir kavos aparatą, šerbeto gaminimo aparatą. Šios patalpos atviros būna kiekvieną pirmadienį, kartą per savaitę“, – nurodo J. Tarozienė.

Pagerėjus orams verslininkę neretai galima sutikti ir įvairiose šalies mugėse, kuriose ji taip pat prekiauja džiovinukais. Ji teigia, kad šiuo metu tiesiog užsiima mylima veikla, o apie konkurentus nė negalvoja. Pašnekovė tiki, kad verslą vystant nuoširdžiai, žmonių, kurie tą įvertins, atsiras visada.

Pritaiko misionieriškos veiklos ir būstų remonto įgūdžius

Šiame, nuolat skubančiame inovacijų bei socialinių tinklų pasaulyje, žmonės yra pasiilgę tiesiog paprasto ir nuoširdaus bendravimo. Verslininkė J. Tarozienė sako, kad jos veikloje tikrai praverčia praeityje įgytos kompetencijos.

„Aš gebu bendrauti su pačiais įvairiausiais žmonėmis, mat tiek metų vykdžiau misionierišką veiklą. Galiu kalbėtis su klientais, su įmonių vadovais. Gerai jaučiuosi apsupta skirtingų žmonių. Tai – didelis pliusas, kuris padeda vystant verslą“, – įsitikinusi ji.

Užsiimdami remonto darbais jurbarkiečiai viską darė savomis rankomis. Džiovinukų versle, anot jos, tai taip pat praverčia. Juk ir čia kiekvieną gaminį gamina pati J. Tarozienė, viską pakuoja ir suruošia lyg geriausiam draugui.

„Mums džiugu, kad viską darome savomis rankomis. Tai įvertina ir klientai“, – pabrėžia pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Verslo akademija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją