aA
Spalio pradžioje išleista speciali knyga – gidas „Straight Up“, kuriame pasaulyje gerai žinomi BBC, „Channel 4”, „The Telegarph“ ir „The Independent“ apžvalgininkai Neilas Ridley ir Joelis Harrisonas dėmesio skyrė ir vienai daugeliui vilniečių bei sostinės svečių puikiai žinomai pasilinksminimų vietai „King & Mouse“.
„King & Mouse“
© Įmonės archyvas

Šios susibūrimų vietos įkūrėjas Šarūnas Karalius sako, kad baras atsidurti tarp kiek daugiau nei 500 svarbiausių, įdomiausių ir geriausių pasaulyje pasilinksminimų vietų, kurios sugulė į minėtą knygą, yra didelė garbė, rašoma pranešime spaudai. Plačiau apie šį ne tik paties baro šeimininkams, bet ir Vilniaus prestižui svarbų įvykį – interviu su Š. Karalium.

- Kodėl jūsų barui yra svarbu būti įtrauktiems į šį gidą?

- Neilas Ridley ir Joelis Harrisonas yra pasaulyje garsūs apžvalgininkai ir rašytojai, išleidę ne vieną knygą. Pasaulio įdomiausių barų gido „Straight Up“ autoriai yra nuolatiniai gėrimų apžvalgininkai televizijų BBC ir „Channel 4“ laidose, turi gurmaniškų gėrimų apžvalgų skyrius tokiuose leidiniuose kaip „The Telegarph“, „The Independent“. Taip pat jų apžvalgos pasirodo žurnale „Olive“ ir „Whisky Magazine“.

Tad natūralu, kad mums yra didelė garbė patekti į jų naujai sudarytą ir išleistą 500 pasaulio barų gidą. Tikrai malonu, kad patekome į tokių autorių akiratį. Jame patalpinti 500, autorių nuomone, įdomiausių barų visame pasaulyje. Nuo tik penkias vietas turinčio baro Tokijuje iki prabangių pasilinksminimo vietų Milane, Niujorke ar Buenos Aires.

Šarūnas Karalius ("King & Mouse" nuotr.)
Šarūnas Karalius ("King & Mouse" nuotr.)

- Gal žinote, kokiais kriterijais remiantis buvote įtraukti į gidą ir kaip vykdoma atranka? Kokie barai turi šansų patekti į šią knygą, o kokie – ne?

- Sąvoka „geriausi“ dažnai sunkiai apibūdinama, tad autoriai ir nesistengia to daryti. Turėdami didelį autoritetą, daug keliaudami, jie atrinko ir sudėjo į vieną leidinį barus, esančius visame pasaulyje. Autoriai stengėsi įtraukti kiekvieną regioną, tad smagu, kad iš Baltijos šalių buvome pastebėti būtent mes. Tai tikrai labai malonu.

- Papasakokite plačiau apie knygą. Ar joje barai surikiuoti eilės tvarka nuo geriausio iki mažiausiai verto dėmesio? Ar tai tiesiog atsitiktine tvarka sudėlioti barai?

- Tai pagal regionus ir įvairius pasaulio miestus suskirstytas gidas. Autoriai, imdamiesi šios užduoties, siekė sudaryti ne topą, o pasaulinį gidą. Be informacijos apie barus skaitytojai čia ras ir trumpus interviu su gide esančių barų savininkais. Tai neįtikėtinas gidas, su kuriuo galima keliauti po visus pasaulio kontinentus. Taip, taip – čia įtrauktas netgi baras, esantis mokslinėje stotyje Antarktidoje. Gidas suskirstytas pagal žemynus. Žinoma, kad pasaulio didmiesčiuose esanti išskirtinių ir netipinių barų koncentracija atsispindi ir gide. O kai kurie regionai, tokie kaip Rytų Europa, autoriams yra mažiau žinoma. Esame vienas iš kelių barų, įtrauktų į gidą iš rytinės Europos dalies, ir tai tik sustiprina mūsų džiaugsmą bei norą toliau tobulėti.

„King & Mouse“
„King & Mouse“
© Įmonės archyvas

- Ar Neilas Ridley ir Joelis Harrisonas kalbino ir jus?

- Taip, teko garbė bendrauti. Trumpai apžvelgdamas „sceną“ pristačiau vietas, kuriose ir pats mėgstu apsilankyti. Tai nepamainomi ir pasaulio mastu unikalūs barai „Špunka“ Užupyje ir „Alaus biblioteka“. Kokteilių srityje išskyriau „Apoteką“, kurioje, mano manymu, dirba geriausi Lietuvos miksologijos ir kokteilių meistrai.

- Vilniuje labai daug barų, kodėl būtent jūs sulaukėte tokio dėmesio, o kiti tik labai glaustai apžvelgiami?

- Manyčiau, taip nutiko dėl itin nuoseklios mūsų veiklos. Esame specializuotas baras, turintis 300 skirtingų pavadinimų gėrimų kolekciją. Patys importuojame gėrimus, tad baro lentynose daug retų ir nedideliais tiražais išleistų gėrimų. Taip pat nuolat atnaujiname kokteilių meniu, šiandien turime daugiau nei 60 populiaraus kraftinio gėrimo rūšių. Tai, beje, jau įvertino ir mūsų lankytojai. Ir lietuviai, ir atvykę čia pasisvečiuoti užsieniečiai.

Antrus metus iš eilės gavome išskirtinės kokybės sertifikatą – „Certificate of Excellence“, kurį suteikia populiariausias pasaulio restoranų ir barų gidas „TripAdvisor“. Jis suteikiamas remiantis puikiomis lankytojų apžvalgomis.

Šarūnas Karalius ("King & Mouse" nuotr.)
Šarūnas Karalius ("King & Mouse" nuotr.)

- Kas jūsų lankytojus labiausiai sužavi ir paperka?

- Manyčiau, esame išskirtiniai dėl dėmesio lankytojams ir asortimento įvairovės. Pas mus vyksta ne tik gėrimų, bet ir šokolado derinimo degustacijos.

Be abejo, mums artimiausia tema - gėrimai, tad jie persikelia ir į maistą, ir užkandžius mūsų bare. Darome vakarus su kviestiniais įvairių tautų virtuvių šefais. Gėrimus bandome derinti tiek prie meksikietiškos, tiek prie indiškos virtuvės.

- Vilniuje yra labai daug barų, atidaroma nemažai naujų. Kaip bendrais bruožais galėtumėte apibūdinti Vilniaus barų kultūrą? Kuo ji savita? Kokios tendencijos pastebimos?

- Man labai smagu stebėti, kas vyksta Vilniaus gastronomijos „scenoje“ pastaruosius keletą metų. Turime begalę mažų, specializuotų vietų, kurios stebina net atvykusius iš Europos didmiesčių.

Dar smagiau matyti įvairių sričių bendradarbiavimo projektus, kuomet gimsta jau net ir pasaulio mastu unikalūs projektai. Negaliu nepaminėti mūsų bendro projekto su kavos manufaktūra „Crooked Nose & Coffee Stories“.

„King & Mouse“
„King & Mouse“
© Įmonės archyvas

Pavasarį buvo pristatytas mūsų kurto recepto gėrimas. Tuščią statinę panaudojome kavos pupelių brandinimui. Su kolegomis iš šios kavos manufaktūros artimiausiu metu pristatysime unikalias kavos pupeles, kurios statinėje brandintos net tris mėnesius.

Barų gidą Lietuvoje galima įsigyti parduotuvėje „V2 CONCEPT STORE“, įsikūrusioje Dominikonų g. 5 Vilniuje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Gavo baudą už stovėjimą, bet kai paprašė nuotraukų, išgirdo absurdišką pasiūlymą (41)

Gaunate baudą už tai, kad pažeidėte kelių eismo taisykles ( KET ), tačiau ką tiksliai padarėte...

Ekspertai: Mozambiko sukčiai taikėsi į tuos, kurie gali susimokėti (16)

„Žmonės prigąsdinti, kad vien už praleistą skambutį, kaip iš kokio siaubo filmo, dings...

Suomija įtaria Rusiją panaudojus slaptą ginklą: buvo kilusi grėsmė paprastų žmonių saugumui (6)

Suomijos ministras pirmininkas Juha Sipila teigia, kad per pastarąsias NATO pratybas...

Jurgita Petrauskienė: įvedus reformą mokyklas paliko tik kelios dešimtys mokytojų (240)

Šių metų rugsėjo mėnesį mokyklas pasiekusi naujiena – etatinis darbo užmokestis – sukėlė...

Jaunimas neskuba ieškoti būsto – kainos per didelės (13)

Būsto kainos Lietuvoje yra tarp labiausiai padidėjusių visoje Europoje, įsilieti į darbo rinką...

Prieštaringai vertinama Kalvarijų gatvė: kokį būstą čia siūlo įsigyti ir už kiek? (8)

Kalvarijų gatvė , nors ir nėra pati ilgiausia Vilniuje, bet neabejotinai viena iš tų, kur...

Viena už kitą geriau atrodžiusios hercogienės nepamiršo svarbiausios įvaizdžio detalės (5)

Oficialūs karališkosios šeimos susibūrimai – puiki proga pasižvalgyti, kokių stiliaus...

Be dviejų lyderių žaidęs „Žalgiris“ nepaliko vilčių dzūkams Grigonio sezono rungtynės (30)

Pirmadienį vakare „Betsafe-LKL“ čempionato X turą užbaigė akistata Alytuje – „Dzūkija“...

Mickey Rourke su augintiniu elgiasi labai keistai: pomeranijos špicą maitino šakute (1)

Pastaruoju metu žinomas JAV kino aktorius Mickey Rourke 'as vis daugiau dėmesio skiria savo...

Apsipirko internete: už šlamštą pinigų negrąžina (78)

Elektroninėje parduotuvėje Pačiupk.lt įsigytų prekių kokybe nepatenkinta vilnietė Ligita...