Žvakės – nuo 80 centų

Sostinės „Konarskio turgelis“ penktadienio popietę buvo pustuštis – vos keletas pirkėjų nedrąsiai vaikščiojo tarp gėlėmis, vainikais ir žvakėmis nuklotų prekystalių. Pastarosios turguje šįmet kainuoja nuo 80 centų, tačiau galima rasti ir brangesnių, didelių, kainuojančių ir 10 eurų.

Tiesa, turguje visgi populiariausios žvakės, kainuojančios 2-3 eurus. Jomis prekiaujančios moterys teigia, kad tokios žvakės šviesa kapą puoš kur kas ilgiau už pigiausias.

Nukonkuravo prekybos centrai

Tačiau kalbintos prekeivės klientų antplūdžiu pasigirti negali – turgų nukonkuravo didieji prekybos centrai, esą siūlantys kapų atributiką patrauklesnėmis kainomis.

„Perka po vieną, po dvi žvakutes. Anksčiau pirkdavo daugiau, bet nebeperka, nes yra parduotuvių konkurencija. Žinoma, kad ateis daugiau žmonių, kažką nupirks, bet ne taip, kaip būdavo anksčiau. Kai parduotuvėse nebuvo žvakių, mes suprekiaudavom daugiau. O dabar, kai parduotuvėse daug tų žvakių, visur akcijos, visi perka ten“, – porino viena turguje prekiaujančių moterų.

Ji sakė nepastebėjusi, kad parduotuvėse žvakių pasirinkimas yra didesnis nei turguje. Anot moters, klientams pasirinkimas išvis nėra labai svarbus – visi nori tik pigesnių žvakių. „Ir prašo nuolaidų. Biškelį nuleidžiam“, – prideda prekeivė.

Didelės parduotuvės vilioja akcijomis

Internetinėje parduotuvėje „Barbora“ nurodyta, kad pigiausia parą deganti kapų žvakė kainuoja 85 centus, yra ir žvakių už eurą, pusantro ar pustrečio. Tačiau didieji prekybos centrai pirkėjus vilioja akcijomis: pavyzdžiui, viename jų praeitą savaitę perkantiems daugiau nei 4 žvakes buvo taikoma 40 proc. nuolaida. Šią savaitę galima atrasti akcijų ir dirbtinėms gėlėms ar chrizantemoms.

Dalis lietuvių pigesnių kapų žvakių važiuoja į Lenkiją – DELFI skelbė, kad greta sienos pigiausia stiklinė kapų žvakidė su žvake ten kainuoja nuo 0,99 zloto (0,24 euro).

Tačiau „Konarskio turgelyje“ kalbintiems pirkėjams kainos didelės nuostabos nekelia. „Perkam tik kelias žvakes, tai nesijaučia labai tos kainos. Į prekybos centrus nevažiuojam, nes reikia nedaug, tai tiesiog po darbo sustojau, apsipirkau – bus ką uždegti ant kapo savaitgalį“, – sakė kalbinta pirkėja Rita.

Puokštės – nuo 3 iki 25 eurų

Gėlių, vainikų, kapų krepšelių pasirinkimas turguje kur kas didesnis nei žvakių. Tačiau kainos gali nemaloniai nustebinti: nors turgaus gale ir yra pigių vainikų po 3 eurus, didesnės puokštės gali kainuoti ir 16, ir 20, ir 25 eurus.

„Čia daug darbo, gaminu ilgai. Čia yra džiovintos gėlytės, vasarą prisiskinam, kai ką nusiperkam ir džiovinam“, – sakė kita ponia, prie kurios prekybos vietos išrikiuoti margaspalviai vainikai ir puokštės.

Pastebėjus, kad „Konarskio turgelyje“ žmonių ne itin daug, ji atsiduso: „Šie metai tokie. Sunku visiems, negali išleisti daug pinigų.“

Pas tą pačią ponią galima nusipirkti ir dirbtinių puokščių, kurios daug pigesnės – 4 eurai. „Kiekvienam pagal kišenę. Kas ką nori – tas tą ir perka. Jeigu negali sau leisti brangesnių, džiovintų, perka dirbtines, kurios laikys iki pavasario“, – sakė ji.

Chrizantemų mada kapuose, panašu, dar neišnyko. Anot kalbintų prekeivių, klientai noriai perka ir šias gėles. Didelį šių gėlių vazonėlį galima įsigyti už 5 eurus, puokštės kainuoja dar mažiau – 1,5-2 eurus.

Anot prekeivių, lietuviai vis dar rūpinasi kapais, net jeigu ir neišgali įpirkti brangesnių žvakių ar gėlių: „Rūpinasi. Nors dvi gėlytes paima, bet vis tiek perka.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)