Meilė moliūgams

„Aš esu moliūgus įsimylėjusi“, – juokiasi S. Kievinienė. Visų pirma, moliūgus ji supranta kaip meną – senovėje iš šios daržovės gamindavo net ir gertuves, o dabar visame pasaulyje moliūgas virsta dekoracijomis, kalėdiniais žaisliukais.

Visų antra, tai – tarsi ūkininkės firminis ženklas – visur, kur važiuoja, pašnekovė vežasi ir moliūgų keksiukų, kuriais vaišina sutiktus žmones.

Tiesa, dideliu šių daržovių derliumi šįmet S. Kievinienė negali pasigirti – jeigu anksčiau užaugindavo ir 30 arų moliūgų, šiais metais jų užaugo gal tik 15-oje.

Ar moliūgus sunku auginti? „Nereikalauja labai daug pastangų, bet moliūgui reikia daug šilumos. Dekoratyvius moliūgus auginu šiltnamyje, kad galėčiau juos pakabinti, kad jie gražiai nusvirtų, subręstų gražūs“, – pasakoja S. Kievinienė.

Salvinos Klevinienės moliūgai

Puošia ir mokyklas, ir bažnyčias

Jungtinėse Amerikos valstijose moliūgas – neatsiejamas rudens simbolis, tuo metu Lietuvoje ši daržovė buvo ne tokia populiari. Iki šiol, tikina S. Kievinienė.

„Jau nuo rugsėjo prekiauju turguje. Žmonės perka dekoratyvius moliūgus savo vaikams, į darželius, mokyklas. Vieną kartą netgi vienuoliai atėjo į mugę Vilniuje ir pirko labai daug moliūgų. Sakau, kam jūs perkat? Sako, Vilniuje papuošti vieną bažnyčią“, – pasakoja S. Kievinienė.

Pernai ūkininkė buvo užauginusi ir neįprastų – baltų – moliūgų, kuriais vėliau šiauliečių šeima puošė salę, kur vyko vestuvės. Ir dabar ūkininkė sako sulaukianti įvairių naktinių klubų, restoranų pasiūlymų gaminti Helovino dekoracijas.

Šios dekoracijos – ne būtinai mums įprasti šikšnosparniai ar veideliai, išskaptuoti daržovėje. Anot pašnekovės, lietuviai vis labiau eksperimentuoja su moliūgu – skaptuoja ir voratinklius, ir kitus piešinius.

Beje, įvairiomis dekoracijomis papuošti namus nėra labai didelis iššūkis – informacijos, kaip tai daryti, gausu internete, o procesas taip pat ne per sudėtingas, sako ūkininkė.

Salvinos Klevinienės moliūgai

S. Kievinienė pasakoja, kad moliūgas gali virsti į paukštį. „Dievas tą paukščiuką padarė jau gamtoje. Jis yra tokios formos – geltonas, grublėtas, pavertus koteliu į viršų, nupiešus akeles – grynas paukščiukas“, – kalba ji.

Dar vienos dekoracijos, kuriomis gali tapti daržo puošmena – kalėdiniai žaisliukai. Jie, pasak pašnekovės, būna lengvi kaip plastikas ir spalvoti. Tiesa, ne visus moliūgus ji gali pardavinėti – dalį reikia pasilikti ir sau: „Daug moliūgų turiu pasilikti ir sau, iš dalies jų gaminu kepinius, sriubą, dalį siunčiu vaikams į Norvegiją.“

Kiek kainuoja?

Internetinėje parduotuvėje „Barbora“ kilogramas moliūgų kainuoja 0,75 centus (su akcija – 0,45). S. Kievinienė sako, kad ūkininkų turgeliuose kaina yra panaši: nuo 50-ies centų. Tiesa, už vieną moliūgą teks sumokėti daugiau nei nurodyta suma, mat dažniausiai moliūgo svoris yra kiek didesnis – 3-4 kg.

Patys didžiausi moliūgai, anot S. Kievinienės gali sverti ir kelis šimtus kilogramų, o „Gineso rekordų knygoje“ nurodyta, kad sunkiausias moliūgas buvo užaugintas Vokietijoje, svėrė jis daugiau nei toną – 1190 kg.

Salvinos Klevinienės moliūgai

Visgi, tokius didžkius Lietuvoje užauginti būtų sunku, tvirtina ūkininkė, nes jiems reikia ir daugiau šilumos, ir rūpesčio.

Tačiau galima nusipirkti ir mažųjų moliūgų, pavyzdžiui, ramygalietės auginamų „paukščiukų“ – už tokį reiktų sumokėti apie 30 centų.

Grožis ne tik akims, bet ir nauda organizmui

Pašnekovė visų pirma įvardija moliūgų naudą vyrams – esą saugo nuo prostatos negandų. „Sako, kad vyras, sulaukęs 40-ies, kišenėse visada turėtų turėti moliūgų sėklų. Moliūgų aliejuje irgi yra labai daug naudingų medžiagų, kurios gerina smegenų veiklą“, – kalba S. Kievinienė.

„Moliūgas turi ir dietinės naudos. Sėklos turi šiek tiek daugiau kalorijų, o pats moliūgas jų turi labai mažai. Jis vadinamas organizmo šluota.

Galima jo dėti į pyragus, į sriubas, netgi į košes mažiems vaikams. Keptas moliūgas – ir spalva nuostabi, ir kvapas. Svarbiausia, kad jis yra labai sveikas organizmui. Sultys taip pat nuostabios – galima skiesti su obuoliais, morkomis. Aš jums galiu išvardyti šimtus receptų“, – vardija pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)