Tiesa, sostinės „Konarskio turgelyje“, prekiaujančiame išskirtinai tik gėlėmis, ketvirtadienio pavakarę buvo vos keli pirkėjai, kurie vangiai vaikščiojo tarp prekeivių gėlėmis.

„Šiandien vakare, po darbų, ir rytoj rytą bus didžiausi srautai“, – suskubo raminti viena prekeivė.

Kiek kainuoja?

Visi prekiautojai vieningai tikino: perka viską. Įdomu, kad prieš kelerius metus dar populiariausiais buvę kardeliai, kurie kartais ūgiu lenkia juos nešančius mokytojams, jau nebėra perkamiausia gėlė mokytojams.

„Perka viską. Kardelius jau nebe taip, kaip anksčiau, bet vis tiek perka. Dar populiarios yra gerberos, saulėgrąžos, kai kas ir rožes perka“, – aiškino turguje prekiaujanti moteris.

„Konarskio turgelyje“ rugsėjo 1-osios išvakarėse kardelį buvo galima nusipirkti už 1-1,5 Eur, mažą rožę – ir už 1 Eur, anot prekeivių, populiarėjančią gerberą – 1-1,2 Eur. Viena sutikta pardavėja tikino, kad į šventę kai kurie mokiniai nešis ir brangiau kainuojančias puokštes, kainuojančias 5 Eur.

Tiesa, medžiojantys pigesnes gėles turėtų nesustoti tik užėję į turgelį, o paėjėti giliau – dažnai kainos ten šiek tiek mažesnės. „Matot, stoviu pačiame gale, neturiu aš laiko, man svarbu viską parduoti“, – to priežastį įvardijo vyras, parduodantis gėles.

Perka ir po vieną, ir po dešimt

Sutikti mokiniai ir jų tėvai sakė pasiruošę gėlėms išleisti įvairias sumas: nuo kelių iki keliolikos eurų.

„Pirkau 9 gėles. Išleidau trylika su puse eurų. Pripratom, kaip būdavo 13,5 litais, panašiai dabar eurais. Tikrai gėlės nekainuodavo 40 litų, pamenu, mokėdavom gal 20 litų“, – sakė Jurgita, atėjusi nupirkti gėlių ketvirtoko Naglio mokytojoms.

„Norėjau frezijų, bet, galvoju, jeigu bus kokios 9 –kaip ir brangoka, kaip pirmai klasei. Viena šakelė – vienas euras, jeigu devynias perki, tai kaip ir brangoka“, – sakė pirmokės Liepos mama Kristina, pridurdama, kad gėlėms planuoja išleisti 6 eurus.

Tiesa, į turgelį užsuka ne tik pradinių klasių moksleivių tėvai – ateina ir patys mokiniai. Štai būsima abiturientė Indrė sako pasiruošusi paišlaidauti – gėlėms žada išleisti 10-15 eurų. „Anksčiau išleisdavau 20 litų. Aišku, kad nemažai“, – tikino ji.

O viena turguje sutikta neprisistačiusi antroko ir ketvirtoko mama pasakojo, kad bent po vieną gėlę neš ne tik bendrojo lavinimo mokyklos mokytojams, bet ir būreliuose, muzikos, sporto mokykloje dirbantiems pedagogams. „Planuoju išleisti apie 30 eurų. Dabar viskas brangu, ir gyventi brangu“, – sakė kardelius pirkusi mama.

Prekeiviai kainų tikina nekėlę

Nugirdusios pokalbį šalia buvusios turgaus prekeivės suskubo tikinti, kad kardeliai prieš kelis metus kainavo tiek pat, kiek ir dabar – apie 5 litus, – o kainų prieš rugsėjo 1-ąją nekėlė. Tiesa, jos tikino, kad gyventojai apskritai pradėjo pirkti mažiau gėlių.

„Taip. Žmonės nebeturi pinigų. Anksčiau pirkdavo po penkis kardelius, dabar – po vieną. Žmonių sumažėjo. Emigravo. Ir mes emigruosim. Už ką gyventi? Reikia užauginti vaikus – už ką?“, – piktinosi savo vardo nepasakiusi moteris, prekiaujanti gėlėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)