Kaip sakė bendrovės „Art Glacio“ vadovas Arūnas Simutis, „vilkaviškiečiai yra savo miesto patriotai. Jie stengiasi pirkti ir išbandyti visus produktus, kurie pagaminti šiame miestelyje. Nusipirkę valgo ir vertina, aptaria su kaimynais, o jei ledai patinka, tai grįžta ir vėl perka.“

Tokių vilkaviškiečių, kurie grįžta į ledų gamyklą papildyti savo šaldytuvo kameros ne vienas. Bet kaip ir anksčiau, didžioji dalis bendrovės „Art Glacio“ produkcijos iškeliauja Vokietijos bendrovei „Monolith“ (95 proc.), kuri atstovybes turi visoje Europoje ir ledais prekiauja Graikijoje, Italijoje, Ispanijoje, Kipre, Jungtinėje Karalystėje ir kitose žemyno šalyse. 

Likę 5 proc. ledų produkcijos atitenka bendrovei „Šalčio ratas“ ir iškeliauja į didiesiems prekybos centrų tinklams nepriklausančias parduotuves visoje Lietuvoje.

Verslas atsirado netikėtai

„Verslo pradžios istorija yra labai netikėta: sukurti „Art Glacio“ paskatino viena Vokietijos bendrovė. Jos atstovai atkeliavo pas mane ir pareiškė, kad jei gaminsiu ledus pagal senovinį receptą, tai jie iš manęs nupirks visą produkciją“, – pasakojo bendrovės vadovas A. Simutis ir pripažino, kad jei nebūtų buvę šio pasiūlymo, tai ledų verslas būtų buvęs labai rizikingas žingsnis, nors patirties ledų gamybos versle vyras ir turėjo.

Dar prieš įkurdamas savo verslą, A. Simutis dirbo tuometinėje Marijampolėje įkurtoje bendrovėje „Kraitenė“. Pradžioje jis buvo ledų cecho viršininku, vėliau tapo atsakingu už visą ledų gamybą. „Nesutapus požiūriams, darbo vietą palikau ir kurį laiką nedirbau maisto pramonėje, kol neatsirado pasiūlymas skambėjęs taip: „jei tu gamintum ledus, aš juos pirkčiau“, – pasakojo A. Simutis ir sakė tai priėmęs kaip paskatinimą steigti verslą.

Kaip pasakojo verslininkas, sunkumų steigiant verslą jis nepatyrė, nes labai norėjo įkurti ledus gaminančią bendrovę. „Sukurti įmonę ir pradėti veiklą reikėjo labai greitai, taigi ieškojome jau esančių patalpų. Manau, kad susiklostė labai dėkinga situacija, nes patalpas radome šalia Vilkaviškio, buvusioje statybinių medžiagų parduotuvėje. Buvome geranoriškai priimti. Ir kiti vilkaviškiečiai verslininkai labai gražiai mus sutiko ir padėjo kuo tik galėjo: tarkime, statybinių medžiagų bei kitos parduotuvės padarė nuolaidas medžiagoms, kurių mums reikėjo. Gerumo priežastis – džiaugsmas, kad Vilkaviškyje atsiras naujų darbo vietų, skatinimas jas steigti“, – kolegų pagalba vis dar labai patenkintas A. Simutis.

Patalpos buvo pakeistos tiek, kad atitiktų higienos reikalavimus, buvo suvežta nauja nupirkta įranga, ir visai netrukus įmonė pradėjo gaminti ledus.

Mieste nedarbo lygis aukštas

Paramą naujai besisteigiančiai įmonei išreiškė ne tik miestelio verslininkai, bet Lietuvos darbo biržos Vilkaviškio skyrius, kuris skyrė subsidijas naujų darbo vietų steigimui. Kaip paaiškėjo, šiuo metu „Art Glacio“ dirba 52 žmonės, ne sezonu – 26 darbuotojai.

Ledų sezonas prasideda kovo mėnesį ir baigiasi rugpjūtį. Kitais mėnesiais „Art Glacio“ gamyba Europos rinkai sumažėja 3-4 kartus. Lietuvoje ledų paklausa ne sezonu sumažėja net 10 kartų. „Užsienio rinkų padėtis kiek geresnė, nes ten šiek tiek šilčiau. Lietuvoje – gana šalta, tai visai suprantama, kad žiemą ledų niekas nenori valgyti“, – aiškino A. Simutis, kodėl žiemą reikia mažiau darbuotojų.

„Labai vertinu išsilavinusius profesionalus. Mūsų ledų gamykloje svarbiausia yra atsakomybė ir sąžiningumas. Reikia, kad į darbo vietą atėjęs žmogus užsiimtų, kuo priklauso, ir netingėtų“, – sakė A. Simutis. Jo nuomone, jam pavyko suburti tokį kolektyvą – kūrybingą, gerą, darnų, darbštų, siekiantį užsibrėžtų tikslų.

Marijampolėje gyvenantis verslininkas kasdien keliauja į darbą daugiau nei keliasdešimt kilometrų, tačiau save jau laiko vietiniu. „Miestelis man patinka. Jis nedidelis, o malonūs čia ne tik verslinininkai, darbuotojai, bet ir vietiniai gyventojai. Jei reikia pagalbos, visada ją gauname be didelių problemų“, – pasakojo verslininkas.

Gamina ne tik ledus, bet ir ledų tortus

Bendrovėje „Art Glacio“ gaminami apie 18 rūšių ledų skirtingais pavadinimais: galima rasti vanilinių, šokoladinių ledų ir įvairių jų versijų su razinomis, šokoladu ar riešutais. Gaminami ir riebesni, ir liesesni ledai, besiskiriantys receptūra.

Paklaustas, kas kuria receptus, A. Simutis sakė, kad pačioje pradžioje receptai buvo jo paties, o vėliau jis pasamdė jauną profesionalę Brigitą Juodytę, kuri Kauno Technologijos universitete yra baigusi Maisto produktų technologijos bakalauro studijas ir kuri jas tęsia magistrantūroje. Mergina rašo baigiamąjį darbą „Plombyro valgomųjų ledų gamybos techninių procesų analizė.“

„Brigita jau įrodė, kad yra profesionalė, kupina naujų idėjų, kurias visas stengiasi įgyvendinti gamindama ledus. Džiaugiuosi, kad ji prisijungė prie mūsų kolektyvo“, – sakė ledų fabriko vadovas.

Miestelyje ši įmonė jau išgarsėjo ne tik dėl gaminamų ledų vafliniuose indeliuose, bet ir dėl jų tortų. Įmonės vadovas svarsto ir apie tolimesnę plėtrą: „Artimiausios vietos, kur galime parduoti savo ledus – Latvija ir Estija. Vėliau liks užkariauti tik Ameriką“, – juokėsi jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)