DELFI skaitytojas Albinas papasakojo, apie savo beviltiškas pastangas susirasti išsinuomoti butą šiam savaitgaliui.

„Norėjome draugams padaryti siurprizą ir nukeliauti prie jūros, pasimatyti su jais. Dabar jau važiuojame, tačiau mūsų staigmena galėjo būti sutrypta su žemėmis“, – pasakojo Albinas.

Pradžioje jis pasakojo norėjęs apsistoti Nidoje, tačiau paskambinęs keliais numeriais ir paklausinėjęs kainų, jis suprato, kad reikalas beviltiškas: „Šią savaitę, kai atšilo, išnuomoti visi kambariai. Vietą pernakvoti bandėme susirasti net per pažįstamus, bet negelbėjo ir jie: paaiškėjus, kad orai bus puikūs, nakvynės vietos buvo žaibiškai išgraibstytos“, – pasakojo Albinas.

Skaitytojas įpratęs naudotis „TripAdvisor“, „AirBnb“ ir „Booking.com“ paslaugomis, todėl greitai nusprendė apžvelgti kainas: „Pasižiūrėjęs, kokios nuomos kainos vyrauja Palangoje, apstulbau. Kambarys pas Palangos močiutes gali kainuoti ir 50, ir 60 eurų parai. Kai įvertini kambario nuotraukas pasidaro kraupu. Nuomos kainos visai neatitinka kambarių kokybės, taigi geriau jau važiuoti į Graikiją, Ispaniją ar Italiją, apsigyventi gražaus miesto centre ar su gražiu vaizdu į jūrą“, – sakė Albinas. Nepatikėjęs tuo, ką mato, skaitytojas įvertino ir viešbučių kainas: Palangoje viešbučiai kainuoja 120 -130 eurų parai, o štai Liepojoje (Latvija) analogiško lygio viešbutis kainuoja apie 50 eurų.

Skaitytojas pasidalino keliomis nuotraukomis, kuriose yra palygintos Lietuvoje ir Ispanijoje esančių apartamentų kainos.

Poilsis kurortuose
Poilsis kurortuose

„Su bičiuliais svarstėme, kodėl Palanga yra tokia populiari. Gal emigrantai, kaip ir atvykstantys vokiečiai ar rusai, gali mokėti tokias beprotiškas sumas už nostalgiją atvykti į Lietuvą ir poilsiauti čia? Tikriausiai jie, demonstruodami didesnę perkamąją galią, iškelia nuomos kainas“, – pasakojo Albinas.

Vyras jau buvo nusprendęs nevažiuoti ir palaidojęs paskutines viltis savaitgalį praleisti prie jūros su draugais, tačiau jam nusišypsojo laimė: „Viena draugė paskambino, ir pasakė susiradusi tik tik atlaisvėjusį butą. Butas jos šeimai per mažas, taigi ji pasiūlė jį išsinuomoti mums. Turėjome vos keletą minučių apsispręsti“, – pasakojo Albinas. 

Jį pasiekė žinios, kad dabar butus nuomojančias senoles nakvynės neturintys poilsiautojai nešioja ant rankų: „tik susirinkusios prie Palangos ženklo nuomotojos jau septintą ryto būna išnuomojusios savo kambarius. Iš draugų teko girdėti, kad, neturint nakvynės, į pajūrį važiuoti nebegalima“.

Lietuvos pajūris užima nereikšmingą vietą

Komentuodamas DELFI skaitytojo pastebėjimus apie Lietuvos ir Ispanijos kurortų nuomos kainas, „Ober-Haus“ Vakarų Lietuvos regiono vadovas Linas Juozaitis pastebėjo, kad Ispanija turi 4-5 mėnesių sezoną, o pas mus jis dvigubai trumpesnis ir trunka apie 2-3 mėnesius. Negana to, šiemet jis dar trumpesnis, taigi verslininkai turi užsidirbti tiek pat per dvigubai trumpesnį laiką. Be to, Ispanijoje žiemų nebūna, o Lietuvoje šaltasis metų laikas gerokai ilgesnis nei šiltasis.

Paklaustas, kas dar be oro lemia skirtingas apgyvendinimo korortuose kainas, L. Juozaitis siūlė nepamiršti, kad Lietuva turi tik 90 kilometrų jūros kranto, Latvija – apie 500 kilometrų, o Ispanija – apie 4500 kilometrų: „Trumpo pajūrio buvimas taip pat iškelia nekilnojamojo turto nuomos kainas. Sakyčiau, kad Europoje Lietuvos pajūris užima nereikšmingą vietą: artimiausi kaimynai turi savo pajūrius ir tik Baltarusijos piliečiai, kuriems Lietuva yra arčiausias ir europietiškiausias kurortas, mėgsta mūsų pajūrį. Rusai atvažiuoja rečiau, jie juk turi priėjimą prie jūros Kaliningrado srityje, o maskviečiai ar iš ten skrendantys pailsėti, mieliau renkasi Latvijos Jūrmalą, dėl patogaus susisiekimo – lėktuvai į Rygos oro uostą skraido visus metus, kelis kartus per dieną“, – sakė L. Juozaitis. 

Ekspertas įsitikinęs, kad lietuviai yra pagrindiniai poilsiautojai, užpildantys didžiąją dalį Lietuvos pajūrio patalpų ar viešbučių.

Kaina pakilo tik euru

Kambarius Palangoje nuomojanti Birutė, sakė, kad vasaros pradžioje vieno žmogaus nakvynės kaina jos namuose „Pas Birutę“ siekė septynis eurus, o dabar, pagerėjus orui, kainuoja 8 eurus.

Moters nuomojamų kambarių kaina priklauso nuo kokybės: atskiro buto su dušu, virtuvėle kaina daug didesnė nei mažesnių ir atskirai nuomojamų kambariukų su bendra virtuve ir vonia.

„Neimame brangiai, nes mūsų namas gana senas. Kita vertus, kai taip trūksta nakvynės vietų, tai poilsiautojai griebia viską, kas tik pasitaiko. Tik sužinoję apie gerą orą, jie puola skambinti. Paskutiniu metu telefonas netyla nuo norinčių atvažiuoti poilsiautojų“, – pasakojo Birutė. Paklausta, prieš kiek laiko žmonės susirūpina nakvynės vieta, moteris tvirtino, kad pagausėjimas jaučiamas pirmadienį: esą tada jau galima matyti tikslesnes savaitgalio orų prognozes.

Orai lemia tik lietuvių antplūdį, o užsieniečiai, pasak Birutės, užsisako nakvynės vietą iš anksto, taip pat sumoka avansą. Iš užsienio atkeliaujantys žmonės ir nuomotojus apgauna ne taip dažnai kaip lietuviai, kurie kartais net nepraneša, jog neatvyks.

Lankytojai – visą vasarą

Kaip smulkūs, ekonominės klasės kambarių ir apartamentų nuomotojai skundžiasi prastu sezonu, taip prabangesnių „Palanga Visit“ namų atstovas Paulius sakė, kad jų nuomojamame dešimties apartamentų pastate, laisvų vietų beveik nebuvo.

„Nesvarbu, birželis ar liepos pabaiga, sulaukiame daug lankytojų – ir užsieniečių, ir lietuvių. Užsieniečiai kambarius rezervuojasi prieš tris ar keturis mėnesius, planuodami savo atostogas, o lietuviai suplūsta paaiškėjus, jog bus geras oras . Priešingai nei lietuvių, užsieniečių orai negąsdina“, – sakė „Palanga Visit“ atstovas Paulius.

Lankytojus jie vilioja ne tik kambarių įvairove, bet ir dovanomis: kiekvienas namų gyventojas gauna apartamentuose siūlomų paslaugų paketą – valandą saunoje su sūkurine vonia, SPA procedūrų. 

Paulius sakė, jog apartamentų kainos, prasidėjus lankytojų bumui, nepakito. Apartamentuose kainos nustatytos iš anksto, priklausomai nuo sezono: visą vasarą kaina išlieka tokia pati, nesvarbu geras ar prastas oras būtų, o žiemą kainos mažesnės. Šiuo metu visi kambariai užsakyti savaitei į priekį. 

Nuomotojai atsigriebia karštu oru

Butų, kambarių ir apartamentų nuomos kainas pajūryje diktuoja sezoniškumas. Pasak „Ober-Haus“ Vakarų Lietuvos regiono vadovo L. Juozaičio, Lietuvoje vasara yra paklausiausias metas, tad ir nuomos kainos šiuo metu yra aukščiausios.

„Be to, vasaros metu galime pastebėti skirtingas kainas priklausomai nuo mėnesio ir nuo oro sąlygų. Visuose pajūrio miestuose daugiausia poilsiautojų sulaukiama šiltomis, saulėtomis dienomis, tad priklausomai nuo oro sąlygų per mėnesį nuomos kaina gali pasikeisti dvigubai“, – pasakojo L. Juozaitis. Jis tvirtino, kad liepos pradžioje, kai oras buvo sušilęs ir sutapo su ilguoju savaitgaliu, už vidutiniškai įrengtą 4 asmenims skirtą poilsio kambarį buvo prašoma apie 50-65 eurų. Tuo metu tokias pat patalpas liepos pabaigoje, kai buvo lietingos ir gan vėsios dienos, jau buvo galima susiderėti gerokai mažesnę kainą – 30-45 eurų už parą.

Ekspertas tvirtino, kad pajūrio sezonas, skirtingai nuo Druskininkų, yra 2-3 mėnesiai, tai nuomos sektorius stengiasi iš šio trumpo laikotarpio išspausti maksimumą. „Kol orai buvo šaltesni ir lietingi, ir Palangoje, ir Neringoje nuomos kainas buvo galima derinti į gerokai mažesnę pusę, o sušilus orams jos staigiai šoktelėjo dvigubai ir daugiau. Atslūgus šilumai, vėl viskas stos į savo vietas. Tokia ta mūsų pajūrio kainų politika“, – šypsosi L. Juozaitis.

Yra ir permokančių

Paklaustas apie vietas, už kurias poilsiautojai permoka, jis papasakojo apie Kunigiškes – vietovę tarp Palangos ir Šventosios: „Tai – puiki vieta ir ramų poilsį mėgstančioms šeimoms, ir jėgos aitvarų ar dviračių sporto mėgėjams. Didžiausi šios vietovės privalumai – ne tik šalia esanti jūra, bet ir besidriekiantis pušynas bei puikus Ošupio dviračių takas.“

Jis išskyrė ir kitą poilsiautojų vertinamą vietą prie Ošupio tako, tik įvažiavus į Šventają. Pasiūla joje ribota – daugiausia nedideli iki dviejų aukštų namuose  esantys apartamentai ir mediniai nauji namukai. Kaip tvirtino ekspertas, šiose vietovėse nuomojamų apartamentų kaina yra artima Neringos ar Palangos prestižinėse vietose prašomai kainai: vidutiniškai tokia nakvynė apie 50-65 eurų, kai kur ir 100 eurų nakčiai.

L. Juozaitis tvirtino, kad Šventojoje žiemos metu nuomos paslaugos praktiškai neteikiamos kaip ir Palangoje, išimtis – Naujieji metai. „Kiek aktyviau nuomos verslas vyksta Neringoje, nes ten patalpas nuomojasi žvejybą mėgstantys žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)