Pasikeitęs mugės veidas šiais metais stebins ne tik dalyvių įvairove, bet ir edukacinėmis, kultūrinėmis programomis skirtomis suaugusiems ir vaikams, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

Mugės metu, skelbiama pranešime, visas miesto centras – Laisvės alėja, Vilniaus gatvė ir Rotušės aikštė – bus padalyta į zonas.

„Mugė šurmuliuos visame Kauno centre. Kadangi teritorija didelė, ją suskirstėme į sektorius, – sakė mugės organizatorius Darius Straigis. – Informaciniai stendai padės lankytojams orientuotis mugėje, greičiau atrasti tai, kas įdomu ir paskatins pasidomėti tuo, kas yra toliau.“

Tradicijos ir amatai

Kaip teigia organizatoriai, amatai, kulinarinio paveldo gaminiai, ekologinė žemės ūkio gamyba ir autentiška liaudies muzika, šokiai, žaidimai lankytojų lauks Laisvės alėjoje nuo S. Daukanto iki E. Ožeškienės gatvės. Čia savo gaminius pristatys ūkininkai, smulkaus verslo atstovai, bendruomenės, kooperatyvai. Bus galima paragauti tradicinių lietuviškos virtuvės gaminių, pajusti žemaitiškų ar dzūkiškų gaminių skonį. Bus prekiaujama įvairiais mėsos, pieno gaminiais, kepiniais, daržovėmis, amatininkų darbais ir t.t. Mėgstantys liaudies muziką, galės pasiklausyti kapelų atliekamos muzikos, įsijungti į liaudies šokį ar žaidimą.

Derliaus ir amatų mugė Kaune

Senamiestis kultūrai ir menui

„Norime, kad mugės metu nebūtų pamiršti Laisvės alėjoje ir Senamiestyje įsikūrę menininkai, – sakė D. Straigis. – Visas tris dienas bus pristatoma naujojo sezono teatrų, muziejų, koncertų salių programa, į mugės šurmulį įsijungs ir kavinių bei klubų šeimininkai.“

„Kultūros gatvėje“, besitęsiančioje per visą senamiestį, lankytojai sužinos, kas vyksta šiuolaikiniame kultūros lauke. Galerijos, teatrai, profesionalūs taikomojo, vaizduojamojo, performatyvaus meno atstovai, muzikos kūrėjai, šokių atlikėjai pristatys sezono naujienas, bus atviri lankytojams. Veiks aikštelės atlikėjų pasirodymams. Čia savo talentu su visais miestiečiais galės pasidalinti pradedantys solistai ar kolektyvai, siekiančios profesionalumo grupės.

Kaip rašoma pranešime, edukacinę programą papildys vaikų, jaunimo, suaugusiųjų ugdymo institucijos, užimtumo centrai, laisvalaikio studijos, pristatysiančios savo programas, rengsiančios kūrybines dirbtuves. Dalyvaus ir pasirodymus rengs neįgaliųjų organizacijos.
Mažiųjų mugės lankytojų lauks vaikų zonos Muzikinio teatro sodelyje, kuriose jie galės išvysti naminių paukščių parodą, pramogauti, o išalkusiems tėvai čia pat ras gardėsių.

Lankytojai, anot organizatorių, taip pat galės mėgautis koncertais, poezijos skaitymais, festivalių „Kaunas Jazz ruduo“ ir „Kaunas Photo“ renginiais po atviru dangumi.

Derliaus ir amatų mugė Kaune

Rotušės aikštėje – skonių jūra

Pradėjusius lankyti mugę Laisvės alėjoje ir perėjusius ją visą, pabaigoje, Rotušės aikštėje, miestiečius pasitiks „OPEN KITCHEN“ gatvės maisto kultūros projektas.

„Siekiame, kad „Ruduo 2016“ būtų tarsi rudens sezono atidarymo šventė visiems kauniečiams, – dalijosi mintimis D. Straigis. – Rugsėjį miestas atsigauna, čia suvažiuoja studentai, prasideda teatrų sezonas, o kaimo žmonės rudenį turi ką pasiūlyti ir kuo pasidalinti su miestiečiais. Tad kviečiame rudens sezoną atidaryti kartu.“

O sezono atidarymui bus kepamas didžiulis pyragas „Rudens mugės Boba“. Jį sukurs ir pateiks jaunieji konditeriai ir jų mokytojai. Po gabalėlį jo paraugauti galės mugės svečiai.

Bus verdamos tradicinės sriubos, mugės žuvienė ir cibulienė, jomis miestiečiai galės pasivaišinti nemokamai.

Derliaus ir amatų mugė Kaune

Vis daugiau prekybininkų leidžia atsiskaityti kortele

Kadangi dažnas lietuvis grynųjų nesinešioja arba nešiojasi labai mažomis sumomis, o vis daugiau mokėjimų atlieka banko kortele, į tai reaguoja ir smulkieji verslininkai. „Swedbank“ specialistai pastebi, kad Lietuvoje populiarėjant elektroniniams atsiskaitymams, galimybę klientams susimokėti kortele vis drąsiau ėmė siūlyti ir gatvės prekiautojai, prekiaujantys šventėse ar mugėse.

Iki šiol šis verslo segmentas buvo mažiausiai pasirūpinęs atsiskaitymų kortele galimybe, tačiau besikeičiantys pirkėjų poreikiai kuo dažniau atsiskaityti kortele skatina ir smulkiuosius verslininkus dairytis atsiskaitymų naujovių. Bent keli Kauno mugės prekybininkai taip pat pasinaudos šia galimybe ir įsigiję išmaniuosius skaitytuvus: įrenginius, kurie leidžia išmanųjį telefoną paversti kortelių skaitytuvu.

Ši e. atsiskaitymų technologija, kuri leidžia bet kurį išmanųjį telefoną su „Android“ ar iOS operacine sistema paversti banko mokėjimo kortelių skaitytuvu, Lietuvos rinkai „Swedbank“ pirmasis pristatė šių metų birželio mėnesį. Daugiau nei pusę parduotų įrenginių įsigijo smulkieji šalies verslininkai, kurie iki tol savo klientams neteikė galimybės atsiskaityti banko kortele. Maždaug penktadalis mobiliuoju skaitytuvu pakeitė turėtą senesnės kartos įrenginį arba jį įsigijo kaip papildomą terminalą. Absoliuti dauguma, daugiau nei 96 proc. įrenginį įsigijusiųjų, yra smulkiojo verslo atstovai.

Derliaus ir amatų mugė Kaune

Visa mugės programa:

Muzikantų, atlikėjų pasirodymai

Prie Miesto sodo

14 val. ir 16 val. Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centro kolektyvų pasirodymas.
15 val. Kauno karate kiokušin klubo pasirodymas.
15.30 val. grupė „KAM“
16 val. grupė „Green Walls“
18 val. Vaikų ir jaunimo muzikos studija "Saulutė"
18.30 val. Moterų ansamblis „Guboja“
21 val. Festivalis KAUNAS PHOTO NAKTIS. Fotografijos projekcijos lauko ekranuose.
Vaikų zona, Muzikinio teatro sodelyje
Kūrybinės dirbtuvės, vaikų kolektyvų, būrelių pasirodymai.
Kauno Valdorfo mokykla. Pasirodymai ir piešiniai ant grindinio“.
Naminių paukščių proda.

Prie Centrinio pašto

15.30 val. Kauno neįgaliojo jaunimo užimtumo centro pasirodymas.
16 val. Kauno karate kiokušin klubo pasirodymas.
18 val. Folkloro ansambliai, Linago, Griežlė, Kauno bandonija.

Prie Vasario 16-osios g.

Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos programa. Knygų mainai. Tarpukario Kauno salonų kultūros tradicijos, vartant meno albumus, klausantis retro muzikos, piešiant ant veidų, fotografuojantis ir mėgaujantis kultūringais pokalbiais.

Prezidentūros sodelis

14 - 19 val. Kauno Europos kultūros sostinė. Projektas Ruduo - 2016
Laikinąją būstinę įsikuria „KEKS 2022“ kartu su bendruomenių laboratorija, su tikslu mugėje – rinkti informaciją apie miesto aplinką ir jo bendruomenes, bendrauti su miestiečiais.
17 val. Ryčio Zemkausko vedama atvira diskusija, kurioje rašytojas užduos dalyviams klausimą „Ką turi padaryti Kaunas, kad taptų kultūros sostine?“.
18 val. Literatūros ir kultūros leidinys „Nemunas“, avangardinio ir šiuolaikinio Kauno ženklas, kažkada plukdęs savo vandenimis jaunų žmonių kūrybą Vakarų kryptimi.
Susitikimas su „Nemuno“ žmonėmis, naujų planų ir idėjų pristatymas, avangardinio Kauno žadinimas.

Senamiestis

14-19 val. M. Daukšos g.5-1. Galerija-studija „Grafikos namai“. Atviros kūrybinės dirbtuvės, skirtos visiems norintiems save išbandyti išbandyti grafikos srityje.Dirbtuvių metu miesto grafikai susitiks su miestelėnais, bendraus diskutuos apie miesto kultūrinį gyuvenimą.
18val. Viliniaus g. 12. Kristinos Gedminaitės Ingram personalinės parodos atidarymas.
19 val. Vilniaus g.9. Prie restorano „Avilys“ Muzikantų pasirodymai
21 val. Festivalis KAUNAS PHOTO - NAKTIS. Fotografijos projekcijos lauko ekranuose.
Galerija „Ars et mundus“ A.Mapu 20. Alono Štelmano tapybos paroda "Vienutė - amžinasis pavasaris". Paroda veiks nuo 09.09 iki 10.20

Rotušės aikštė

21 val. Festivalis KAUNAS PHOTO - NAKTIS. Fotografijos projekcijos lauko ekranuose.

ŠEŠTADIENIS, rugsėjo 10d.

Prie „Miesto sodo“

12 val. Baltijos Wing Tsun Kung Fu Asociacija, pasirodymas. Laisva, interaktyvi programa su mugės dalyviais.
13 val. Dainos ir šokio studija Pasaka, vaikų koncertinė programa.
12 - 17 val. Kūrybinis procesas Kauniečiams ir svečiams. Irenos Mikuličiūtės dailės studija ir Kauno dailės instituto studentės: Daiva Tankevičienė, Laura Slavinskaitė, tapytoja Kristina Jatautaitė. Kūrybos kampas 360.
14 - 20 val. „Kaunas Jazz ruduo“
Lindy hop ir salsos pamokos ir „Zumba Fitness“ treniruotė. Vakarą su trenksmu užbaigs “Kaunas Jazz Jam“, įvairių gatvės šokių stilių kovos, kuriose varžysis Lietuvos gatvės šokių stilių šokėjai, o nugalėtojų rinkimai bus perduoti į publikos rankas.
12-14 val. Didžiausios „Mugės Bobos“ kepimas. Bobą kepa Maisto pramonės mokymo centro moksleiviai ir UAB „Kauno grūdai“.
Mugės Cibulienę verda ir miestiečius vaišina UAB „Picana“.
Mugės žuvienę verda ir vaišina UAB „Išlaužo žuvys“

Prie Vytauto paminklo, priešais Kauno m. savivaldybę, amatų demonstravimas ir edukacinės veiklos.

Prie Centrinio pašto

Koncertas. Monika ir Justas
Gatvės muzikantų pasirodymai.

Senamiestis

„Kaunas Jazz ruduo“, Vilniaus g. 9 ir A. Mapų sankirta.
Šeši džiazuojantys projektai – „Subtilu Z“, „Jazz Duo“, „Bete Smate“, Where the Bacs Come From“, „Silent Blast Qartet“, „Mood Selers“

Rotušės aikštė
11 - 21 val. „OPEN KITCHEN“ gatvės maisto kultūros projektas. Gyva muzika ir gera atmosfera po atviru dangumi. Įvairių pasaulio šalių virtuvės, muzika, čia pat gimstančios pažintys ir atradimai – viskas vienoje vietoje.

SEKMADIENIS, rugsėjo 10d.

Prie Miesto sodo

12 val. VšĮ „Pramogų karalystė“ dainavimo mokyklos Kolektyvų „Linksmoji šypsena“, „Perliukas“, „Mažylis“ pasirodymai.
13 val. Kauno karate kiokušin klubo pasirodymai.
14 val. Sargėnų ir Vytėnų bendruomenės kapela „Šilas“
Gatvės muzikantų pasirodymai.

Senamiestis

12 val. Menų inkubatorius „Ars et mundus“ A. Mapu 20. Lėlių teatras „Nykštukas“. Spektaklis „Pagrandukas“ bilietai parduodami 1 val. prieš spektaklį. Tai nuotaikinga pasaka apie nenuoramą pagranduką, iškeptą senelio gimimo dienos proga. Visi nuotykiai prasideda tuomet, kai pagrandukas nušoka nuo palangės ir nurieda miško pusėn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)